ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συμπληρωματικό αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για την πρώτη «αξιολόγηση»

Νέα «προικοδότηση» του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις παραπέρα «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και νέους επιστήμονες

Την Τρίτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου

Eurokinissi

Την Τρίτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου
Χτες το απόγευμα κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», το οποίο έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη τμήμα από τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο πολυνομοσχέδιο, με τις... «γνωστές» απαράδεκτες διαδικασίες, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο τη Δευτέρα, ενώ επίσης μέσα σε μία μέρα, την Τρίτη 27/9, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίκεντρο των διατάξεών του βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν στην «προικοδότηση» του νέου «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, με τη δεύτερη ομάδα από ακόμη έξι κρατικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα υπό κρατικό έλεγχο, οι παρεμβάσεις που αφορούν στην παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, με άξονα την ενσωμάτωση στο κρατικό δίκαιο των Οδηγιών της ΕΕ, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν για τον κλάδο Υγείας οι αγρότες και κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων.

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» απαιτεί και άλλες παρεμβάσεις, που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν με άλλες διαδικασίες, όπως με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλων ρυθμίσεων.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η συγκρότηση της διοίκησης του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων «κοστοβόρων» βιομηχανιών, ζητήματα που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας Οδού», η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ κ.ά.

Οι βασικές διατάξεις

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

-- «Υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό θα ενταχθούν η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι Κτιριακές Υποδομές (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), η Αττικό Μετρό και η ΕΛΒΟ, οι εταιρείες δηλαδή που είχαν «αποσυρθεί» από το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

-- Ασφαλιστικές εισφορές. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ορισμένες ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων. Ειδικότερα, με νέα ρύθμιση η κυβέρνηση ανακαλεί και κάποιες προσωρινές εκπτώσεις στην εισφορά Υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες και καθορίζει ότι από την 1/1/2017 και όχι από την 1/1/2019 θα πρέπει να πληρώνουν στον κλάδο Υγείας 6,95% επί του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η εξαγορά πλασματικών χρόνων για όλους τους ασφαλισμένους, αφού η έκπτωση κατά 15% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής μειώνεται στο 2% ανά έτος. Ετσι, κάποιος που εξαγοράζει πέντε έτη ασφάλισης και πληρώσει εφάπαξ, θα έχει 10% έκπτωση στο συνολικό ποσό αντί του 15% που ίσχυε.

Με άλλη διάταξη, όσοι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δραστηριοποιούνταν σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται αναγκαστικά στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

-- Ενέργεια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου και της αγοράς ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τη «λύση» να παραπέμπεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην απόφαση που θα πάρει στο επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και επίδικο ζήτημα στα παζάρια με το αζέρικο μονοπώλιο της SOCAR, στο πλαίσιο, βέβαια, των συνολικότερων μονοπωλιακών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των δικτύων φυσικού αερίου.

ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Τρίτη 27/9, στις 7 μ.μ., για να τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, που βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου, θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως το τέλος της εκδήλωσης, για να υποδεχθεί και να ξεναγήσει τους επισκέπτες, τιμώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, την Παρασκευή 30/9 και το Σάββατο 1/10, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Θάσου και τις πλημμύρες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Την Παρασκευή 30/9

11.00: Συνάντηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα.

18.00: Αφιξη στη Θάσο.

19.30: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλλιράχη.

  • Το Σάββατο 1/10

09.00: Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου.

12.00: Σύσκεψη με φορείς του νησιού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής για 20ή Ταξιαρχία και Λόχο Δημοκρατικής Νεολαίας του ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής για την 20ή Ταξιαρχία του ΔΣΕ και το Λόχο Δημοκρατικής Νεολαίας του ΔΣΕ διοργανώνουν αύριο, Κυριακή, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, στις 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Σοχού.

Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πεζοπορία στα χνάρια της 20ής Ταξιαρχίας και του Λόχου Δημοκρατικής Νεολαίας του ΔΣΕ στο όρος Βερτίσκος.

Λεωφορεία για το Σοχό θα αναχωρήσουν στις 10.30 το πρωί της Κυριακής από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Η 20ή Ταξιαρχία είχε περιοχή δράσης τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική. Από τη συγκρότησή της μέχρι και τα τέλη του α' τριμήνου του 1949, οπότε υποχρεώθηκε σε ελιγμό διαφυγής προς το Μπέλες, έδρασε σε μια περιοχή που εκτεινόταν νότια από το Αγιο Ορος και τη Χαλκιδική στο Χολομώντα, το Βερτίσκο, τα Κερδύλλια και τη Νιγρίτα, μέχρι τα Κρούσια στο Κιλκίς.

Διοικητής της 20ής Ταξιαρχίας ήταν ο Γιάννης Βασιλειάδης (Φοίβος) και Πολιτικός Επίτροπος ο Λάκης Ζαχαριάδης (σκοτώθηκε το 1948 στη Χαλκιδική) και μετά ο Ζάχος Βασίλης. Η 20ή Ταξιαρχία αποτελούνταν από 3 Τάγματα: το Τάγμα Κρουσίων, το Τάγμα Κερδυλλίων και το Τάγμα Χαλκιδικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ