ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μήνυμα αισιοδοξίας η μαζική συμμετοχή. Σήμερα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση
  • Στις 20.30, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Σ. Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Ολοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη γιορτή της νιότης, που κορυφώνεται στο πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ στις 20.30. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα χαιρετίσουν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Η μεγάλη επιτυχία και η πολύ μεγάλη συμμετοχή και στη χτεσινή δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας, απευθύνουν δυνατό το κάλεσμα - με οδηγό τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ - σε κάθε νέο και νέα, μαθητή, φοιτητή, εργαζόμενο και άνεργο «να προχωρά κι αυτός καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία». Να συστρατευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας, κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή.

Το κάλεσμα αυτό ήχησε χτες πιο δυνατά, όπως δείχνει και η χτεσινή πολύ μεγάλη συμμετοχή, που «πλημμύρισε» για δεύτερη μέρα τις δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, δραστηριότητες, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είναι ένα πραγματικά πολύ όμορφο Φεστιβάλ. Κι όλα δείχνουν ότι αυτό το δυναμικό ξεκίνημα, αυτό το πολύβουο ανθρώπινο ποτάμι που κατακλύζει για δυο μέρες το πάρκο «Α. Τρίτσης» θα είναι σήμερα ακόμα πιο ορμητικό, ακόμα πιο μεγάλο.

Γιατί στο Φεστιβάλ ανταμώνουν οι προβληματισμοί και οι αγωνίες της νέας γενιάς για το «σήμερα» και για το «αύριο», με την ελπίδα που αποπνέει η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, η βεβαιότητα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, η γνώση ότι ο δρόμος για να κατακτήσουμε τα όνειρά μας ανοίγει από σήμερα, απ' τη δουλειά μας. Με αγώνα, γνώση, τόλμη κι αντοχή...

Ραντεβού λοιπόν σήμερα εκεί, στη μεγάλη πολιτεία του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις νέες εκδόσεις

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη» και με αξιόλογες νέες εκδόσεις, μεγάλο πλούτο βιβλίων αλλά και ιδιαίτερα προσιτές τιμές με πολλές προσφορές ειδικά για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που βρίσκεται δίπλα στην Κεντρική Σκηνή, δεν έχει συγκεντρώσει άδικα το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών τις δυο πρώτες μέρες.

Στην προμετωπίδα των νέων εκδόσεων είναι το λεύκωμα με πάνω από 1.000 φωτογραφίες του ΔΣΕ από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, αλλά και η έκδοση «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Επιπλέον, ξεχωρίζουν το βιβλίο της Αλεξάνδρας Κολοντάι με τίτλο «Γυναικείο Ζήτημα, από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή», η συλλογή κειμένων για νέους από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με τίτλο «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!», αλλά και η νέα έκδοση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών με τίτλο «Η συμμετοχή των γυναικών στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (1946 - 1949)». Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές νέες εκδόσεις όπως: «Ο σιωπηλός μου πόλεμος» του Κιμ Φίλμπι, «Μουργκάνα» του Τάκη Χατζή, «Βασικές αρχές Πολιτικής Οικονομίας» του Λ. Σεγκάλ κ.ά.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Στο χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» περιηγήθηκε, χτες βράδυ, ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Ο Σ. Γιετσούρι επισκέφτηκε την έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, όπου τον υποδέχτηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) έγινε αναλυτική παρουσίαση της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, την οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αμέσως μετά ο Σ. Γιετσούρι επισκέφτηκε τη Διεθνούπολη.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Χαιρετισμός από τον Σ. Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Χαιρετισμός από τον Ν. Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

21.30: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο. Διευθύνει ο ίδιος και τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης και η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη. Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή

23.30: Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30: Ηπειρώτικο γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση

23.30: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

18.45: Βράβευση νικητριών ομάδων του 3ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.30: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

22.00: Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»

22.45: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.30: Συναυλία με τους «Onirama»

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00: Παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00: Εργαστήρι κατασκευών

19.30: «Ελευθερώστε τον Ντάινο!», ομαδικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

21.30: «Πολύχρωμο παραμύθι», θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT»

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

19.00: Θεατρική παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας» από παιδική θεατρική ομάδα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org