ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Με «προγραμματική διακήρυξη» το τρίτο μνημόνιο

Το 61% των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει ήδη προετοιμαστεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, λέει ο Γ. Χουλιαράκης

Από τη χτεσινή τελετή παραλαβής - παράδοσης στο υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο και δημιουργήθηκαν οι δύο θέσεις των υφυπουργών για θέματα Βιομηχανίας και ΕΣΠΑ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τελετή παραλαβής - παράδοσης στο υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο και δημιουργήθηκαν οι δύο θέσεις των υφυπουργών για θέματα Βιομηχανίας και ΕΣΠΑ
Στην οργανωτική αναβάθμιση των δύο ειδικών χαρτοφυλακίων που αφορούν στη διαχείριση των αξιώσεων που θέτουν οι Ελληνες βιομήχανοι, καθώς και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προχώρησε η «νέα» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνοντας ένα ακόμη αποτύπωμα των κατευθύνσεων της πολιτικής της για λογαριασμό του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου, στις θέσεις αυτές διορίστηκαν ως υφυπουργοί Οικονομίας, αρμόδιοι για τα θέματα ΕΣΠΑ και τα θέματα της Βιομηχανίας ο Αλ. Χαρίτσης και η Θ. Τζάκρη, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «άτυπης» παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, ο απελθών υπουργός (πλέον αναπληρωτής υπουργός) Γ. Χουλιαράκης εστίασε τις δηλώσεις του στις άμεσες προτεραιότητες που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου. Οπως είπε, το 61% των «υποχρεώσεων της συμφωνίας με τους εταίρους» έχει ήδη προετοιμαστεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτές αφορούν στις «αλλαγές στο φορολογικό σύστημα», στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως προϋπόθεση για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, στην «έγκαιρη εκταμίευση» της δόσης από το δάνειο, που βέβαια συνδέεται με μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, επανέλαβε τα περί «παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος», με το οποίο ισχυρίστηκε ότι «θα συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι μπορείς να κάνεις πράγματα κάτω από δύσκολες συνθήκες»... Επί της ουσίας, πρόκειται για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού και απόσπασης της συναίνεσής του για την υλοποίηση του μνημονίου, με «κερασάκι» τα διαβόητα «ισοδύναμα» μέτρα, τα οποία δεν αλλοιώνουν ούτε κατά κεραία τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς αντιλαϊκούς στόχους του μνημονίου.

Ο δε υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επικέντρωσε τις δηλώσεις του στην αναβάθμιση των θέσεων ευθύνης που αφορούν στις υποθέσεις των Ελλήνων βιομηχάνων και στο ΕΣΠΑ, με στόχο, όπως είπε, «η βιομηχανία να αποτελέσει βασικό πυλώνα της εξόδου από την κρίση», υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ «έχει βάλει ως στόχο μέχρι το 2020 η βιομηχανική παραγωγή να ανακάμψει στο 20% του ΑΕΠ».

«Αυτό συνεπάγεται πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν από τη δική μας πλευρά και η επαναφορά της βιομηχανίας στο υπουργείο και αναβαθμισμένη, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε, παρέχοντας νέες διαβεβαιώσεις στην κατεύθυνση εφαρμογής των αντίστοιχων προτάσεων του ΣΕΒ. Και, βέβαια, η πολιτική αυτή, παράλληλα και ταυτόχρονα με την εφαρμογή του μνημονίου, απαιτεί σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τη μείωση του «επιχειρηματικού κόστους», νέους «αναπτυξιακούς» νόμους και χωροταξικές ρυθμίσεις, «ζεστό» κρατικό χρήμα για τη στήριξη των κερδοφόρων επενδύσεων του κεφαλαίου.

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής», καθώς και των δεκάδων «εκκρεμοτήτων» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από ΕΕ και ΔΝΤ. Οι «εκκρεμότητες» θα διευθετηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο με την κατάθεση νέων αντιλαϊκών εφαρμοστικών νομοσχεδίων στη Βουλή, όσο και με σωρεία υπουργικών αποφάσεων.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εξής:

Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία: Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία αυξάνεται στο 5% (από 3% σήμερα) το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ από 300 ευρώ σήμερα.

Ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις επέρχονται για μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω από 5.000, που μέχρι σήμερα είναι άτοκες. Για τα μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ και δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, ενώ μέχρι σήμερα η εξόφληση του χρέους του είναι άτοκη, από τις 15 Οκτώβρη και μετά θα επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

Κατασχέσεις: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Τεκμήρια διαβίωσης: Νέες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.).

ΦΠΑ στα νησιά: Ορισμός των πρώτων νησιών στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.

Φορολογία: «Παρεμβάσεις» στη φορολογία εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι), καθώς και νέες αυξήσεις φόρου σε γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Θεσμική σταθερότητα» για την εφαρμογή του μνημονίου

Η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος συζητήθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Στη συνάντηση μετείχε και ο Μ. Φερβέι, επικεφαλής της ομάδας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, που αναλαμβάνει ρόλο «παροχής τεχνογνωσίας» στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, συζητήθηκαν τα σημεία που τέθηκαν στη «συγχαρητήρια επιστολή» του Γιούνκερ προς τον Αλ. Τσίπρα. Σε αυτή τονίζεται η ανάγκη άμεσης, χωρίς χρονοτριβή, εφαρμογής της συμφωνίας με τους «Ευρωπαίους εταίρους», καθώς και η ανάγκη για «ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία»...

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας είχε επίσης διμερείς επαφές με τον Αυστριακό καγκελάριο, Β. Φάιμαν, καθώς και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα.

Χτες, εξάλλου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, δήλωσε πως ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε «αξιολόγηση». Είναι σημαντική, συνέχισε, η απόδειξη της συμμόρφωσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ανάληψη της «ιδιοκτησίας» των μεταρρυθμίσεων (σ.σ. από την ελληνική κυβέρνηση).

Στις μειωμένες εισαγωγές οφείλεται το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών

Στη μείωση εισαγωγών συνετέλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι

Πλεόνασμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ παρουσίασε τον φετινό Ιούλη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από εκείνο του Ιούλη του 2014. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη μείωση, κατά 40,7%, των εισαγωγών εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων (κάπιταλ κοντρόλ) που επιβλήθηκαν και από την εισροή 1,8 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών στο Ελληνικό Δημόσιο από το Πρόγραμμα του Ευρωσυστήματος, δηλαδή από την ΕΚΤ, για τις Αγορές Τίτλων, δηλαδή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ποσού αυτού κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως «εγγύηση» για την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) των 7,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης του περασμένου Αυγούστου για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Μείωση παρουσίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 118 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από τις θαλάσσιες μεταφορές, αντίθετα το πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 135 εκατ. ευρώ, εξαιτίας αύξησης των εισπράξεων κατά 3,5% από την τουριστική κίνηση και μείωσης κατά 18,7% των δαπανών των Ελλήνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό. Πάντως, τον Ιούλη οι αφίξεις τουριστών εμφάνισαν άνοδο μόνο κατά 4,4%, κάτι που από την ΤτΕ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών. Συνολικά κατά το διάστημα Γενάρη - Ιούλη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 357 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,8% το επτάμηνο, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3%.

Παράλληλα, προχτές, η ΤτΕ έδωσε λεπτομερή στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το διάστημα αυτό έφτασε τα 12 εκατομμύρια. Πιο συγκεκριμένα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,2% και διαμορφώθηκε στα 11.974.000 ταξιδιώτες, έναντι 10.487.000 ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 αυξήθηκαν κατά 10,2% και διαμορφώθηκαν στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ 1,2% αύξηση σημείωσαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ