ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28ο - 29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

«Ρεσιτάλ» υπονόμευσης των εργασιών από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΠΟΕΜ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΠΟΕΜ
Με σημαντική ενίσχυση της ΔΑΣ, που στηρίζει το ΠΑΜΕ, αυξάνοντας τις έδρες της στο νέο ΔΣ, αλλά και τα ποσοστά της επί των αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το 28ο έκτακτο (καταστατικό) και 29ο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, που έγιναν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Από τις εργασίες επιβεβαιώθηκε η επιβεβλημένη ανάγκη ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα σε τρεις μέρες, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έδωσαν «ρεσιτάλ» υπονόμευσης, με στόχο τον ευτελισμό και την υποβάθμιση των εργασιών του συνεδρίου.

Τα αποτελέσματα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του συνεδρίου έχουν ως εξής:

Για το ΔΣ της ΠΟΕΜ:

Ψήφισαν 174 αντιπρόσωποι, από 229 το 2010 (μείωση 24%).

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 70 ψήφους (40,2%) και 10 έδρες, από 113 ψήφους (49,3%) και 13 έδρες το 2010 (μείωση 9,1%).

Η ΔΑΣ έλαβε 66 ψήφους (38%) και 9 έδρες από 73 ψήφους (31,9%) και 8 έδρες το 2010 (αύξηση 8%).

Η ΔΑΚΕ πήρε 19 ψήφους (10,9%) και 3 έδρες από 32 ψήφους (14%) και 3 έδρες το 2010 (μείωσε 3,1%).

Η «Εργατική Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) πήρε 18 ψήφους (10,3%) και 3 έδρες, από 11 ψήφους (4,8%) και 1 έδρα το 2010 (αύξηση 5,5%).

Για τη ΓΣΕΕ:

Η ΠΟΕΜ εξέλεξε 7 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ από 8 που είχε εκλέξει το 2010.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 26 ψήφους και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ από 28 ψήφους και επίσης 3 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΣ πήρε 21 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους από 24 ψήφους και 3 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΚΕ πήρε 12 ψήφους εκλέγοντας 1 αντιπρόσωπο από 18 ψήφους και 2 αντιπροσώπους.

Τέλος η Εργατική Παρέμβαση πήρε 11 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο, από 5 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο το 2010.

Εικόνα ευτελισμού στο Συνέδριο

Ας δούμε πώς εξελίχθηκε η ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης του Συνεδρίου.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εργασιών:

  • Πριν την έναρξη του 29ου Συνεδρίου προηγήθηκε το έκτακτο 28ο καταστατικό Συνέδριο. Εκεί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρότειναν να «κατέβει» το εκλογικό μέτρο από τους 100 στους 60, κάτι που τελικά δεν πέρασε. Εκαναν, δηλαδή, έκτακτο Συνέδριο της ...μιας ώρας, μόνο και μόνο για να περάσουν ένα μέτρο απομαζικοποίησης των Συνδικάτων!

Με την έναρξη του τακτικού Συνεδρίου δόθηκε νέα μάχη ενάντια στην επιχείρηση νοθείας. Συγκεκριμένα:

  • Δύο μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου της ΠΟΕΜ, η ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ έφεραν και επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν, σωματείο με τίτλο «Σωματείο Μετάλλου - Ενέργειας - ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού Τομέα» (!) με έδρα την Πτολεμαΐδα, με 665 εγγεγραμμένα μέλη, 485 ψηφίσαντες και 5 αντιπροσώπους. Το εν λόγω Σωματείο συγκροτήθηκε με μεταφορά μελών από το Σωματείο Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ». Μάλιστα, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του και στο Σωματείο και στα Παραρτήματα είχαν ψηφίσει για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ!
  • Οργιο νοθείας υπήρξε από την ΠΑΣΚΕ και στην Καλαμπάκα, όπου το Νοέμβρη του 2010 ιδρύθηκε Σωματείο Μετάλλου μέσα από διάτρητες (το λιγότερο) διαδικασίες.
  • Κάτω απ' την πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε να μην πάρουν μέρος οι σύνεδροι ούτε της Πτολεμαΐδας ούτε της Καλαμπάκας.
  • Το Σωματείο της ΠΙΤΣΟΣ άλλαξε την αντιπροσώπευσή του στη ΓΣΕΕ από το ΕΚ Πειραιά στην Ομοσπονδία πριν από πέντε μήνες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ στο επόμενο Συνέδριο. Με τη νομιμοποίησή του, επιδιώχτηκε η αλλοίωση των συσχετισμών του Συνεδρίου όσον αφορά τους αντιπροσώπους της ΠΟΕΜ για τη ΓΣΕΕ.
  • Επιπλέον, οι δυνάμεις αυτές εμφάνισαν με πλαστογραφία τη δήθεν παραίτηση αντιπροσώπου που στηρίζει το ΠΑΜΕ από το Σωματείο Εγκαταστάσεων Αλουμίνιον Ελλάδας (πρώην ΠΕΣΙΝΕ), προσκομίζοντας και κείμενο όπου εμφανίστηκε ο ίδιος ο αντιπρόσωπος να παραιτείται, χωρίς ο ίδιος να έχει υπογράψει τίποτα. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι ο ίδιος αντιπρόσωπος συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Η ΔΑΣ κατήγγειλε αυτές τις βρώμικες μεθοδεύσεις και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που κρύβεται πίσω απ' αυτές τις ενέργειες. Δεν ξέχασαν - επισήμανε η ΔΑΣ στους συνέδρους - κάποια στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται απ' τα σπλάχνα της ΠΑΣΚΕ, τις ανήθικες και βρώμικες πρακτικές τους.
Ηθελαν συνέδριο χωρίς συνέδρους

Αποκορύφωμα, ωστόσο, όλων αυτών των διαδικασιών ευτελισμού του συνδικαλιστικού κινήματος αποτέλεσε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένη στις τοποθετήσεις των συνέδρων.

Εκεί:

  • Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισαν να μη γίνει απολύτως καμιά ουσιαστική συζήτηση. Ελάχιστοι ήταν οι σύνεδροι από αυτές τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου.
  • Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαίτησαν να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο και αποχώρησαν για μια ώρα από τις εργασίες του, ζητώντας παράλληλα να επανέλθει το σύνολο των αντιπροσώπων στις διαδικασίες.
  • Αντί γι' αυτό, λίγη ώρα μετά, αποχώρησαν και οι ελάχιστοι σύνεδροι των άλλων δυνάμεων που βρίσκονταν στην αίθουσα, καθώς και το Προεδρείο, επιχειρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να βάλουν ένα ...πρόωρο τέλος στις διαδικασίες του Συνεδρίου!
  • Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως είχαν δηλώσει, επανήλθαν μία ώρα μετά και συνέχισαν, στην ουσία, τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΟΕΜ. Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου και αναδείχθηκε η ανάγκη ανασύνταξης, τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, με κυρίαρχο θέμα πως θα πρέπει να μεγαλώσει η συμμετοχή.
ΣΕΡΡΕΣ
Ανοδος για την «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση»

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ στις εκλογές της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στις Σέρρες.

Στις εκλογές ψήφισαν 153 (προηγούμενα 150). Βρέθηκαν 2 άκυρα - λευκά.

Η ΤΑΔΗΣΥ (ΠΑΜΕ) πήρε 26 ψήφους (είχε 8) και 2 έδρες (δεν είχε καμία).

Η ΔΑΚΕ πήρε 68 ψήφους (είχε 57) και 4 έδρες (είχε 4), η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» πήρε 38 ψήφους (είχε 22) και 2 έδρες (είχε 1) και η ΔΗΣΥ πήρε 19 ψήφους (είχε 63 ως ΠΑΣΚΕ) και 1 έδρα (είχε 4).

Σε ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ σημειώνει ότι «ο σταθερός αγώνας γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων, η σωστή ανάδειξή τους αλλά και οι σωστές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους ήταν που εκτιμήθηκε από τους εργαζόμενους και στήριξαν στις εκλογές τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τα αποτελέσματα δε μας καθησυχάζουν, αλλά μας βάζουν πρόσθετα καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στο κίνημα για νέες κατακτήσεις προς όφελος των εργαζόμενων».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Γενική Συνέλευση την Πέμπτη

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν τα σωματεία των Λογιστών σε Αθήνα και Πειραιά, την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία τους (Κάνιγγος 27). Με το σύνθημα «Ενίσχυσε την πάλη σου - Οργανώσου στο σωματείο» καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Συνέλευση και στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Ανακοίνωση της ΔΑΣ

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Μετάλλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου και την άνοδο των ταξικών δυνάμεων τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι μεταλλεργάτες, «παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, εμπιστεύονται τις ταξικές δυνάμεις και προσπαθούν να πάρουν την υπόθεση για το τι συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν στα χέρια τους.

Το "Βατερλό" του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχει να κάνει, όχι μόνο γιατί πιάστηκαν στα "πράσα" και αναγκάστηκαν να αποσύρουν αντιπροσώπους "μαϊμούδες", που ετοίμαζαν για να κρύψουν τη χασούρα τους, αλλά κύρια γιατί ηττήθηκε η γραμμή τους. Γραμμή συναίνεσης - συμβιβασμού, γραμμή υποταγής στους εργοδότες που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια στον κλάδο. (...) Αυτές οι δυνάμεις ευθυγραμμίστηκαν και ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές των εργοδοτών και των κυβερνήσεων ενάντια στα συμφέροντά τους.

Οσο για την "Εργατική Παρέμβαση", συνδυασμό "συνονθύλευμα" που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει από το ΝΑΡ και ξεπερνάει τα όρια της ΔΑΚΕ και της ΝΔ, αν και έφτασαν τους 18 ψήφους και τις 3 έδρες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα (ακόμα και την πλαστογραφία, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όπως τις συνδιαλλαγές και το παζάρεμα με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κάτω από το τραπέζι), δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από αυτούς οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού ήταν και παραμένουν στηρίγματα και "κολαούζοι" του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αποδεικνύονται καθημερινά ατράνταχτο άλλοθι για την δράση του και τα παραδείγματα στον κλάδο πολλά και γνωστά στους μεταλλεργάτες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ