ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Περικοπή 2 δισ. ευρώ στα Ταμεία το 2014

Κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ περικόπτεται η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2014, σε σχέση με τη φετινή χρηματοδότηση, προδιαγράφοντας νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφανίσει τις μέχρι τώρα αιματηρές περικοπές στις συντάξεις ως «νοικοκύρεμα».

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι με το νέο τρόπο στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, δεν θα προκαλούνται ελλείμματα στα Ταμεία και ως εκ τούτου η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που θα καταβάλλονται από εδώ και πέρα θα μειώνονται, αφού λόγω της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και των πόρων που χάνουν τα Ταμεία, δεν θα είναι σε θέση να δίνουν αυτά που μέχρι τώρα προβλέπονταν στο καταστατικό τους. Ετσι, ο ισχυρισμός του υπουργού ότι «οι αυξομοιώσεις στις επικουρικές εάν υπάρξουν θα είναι μικρές» σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει τους ασφαλισμένους και να αφήσουν να επιβληθούν οι νέες μειώσεις οι οποίες θα επέρχονται αυτόματα, χωρίς να υπάρχει κάθε φορά νέα κυβερνητική παρέμβαση.

Αλλωστε, την ώρα που ο Γ. Βρούτσης «διαβεβαιώνει» ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις και οι συντάξεις «είναι διασφαλισμένες», την ίδια στιγμή δηλώνει πως «θα δώσει τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν συντάξεις». Η διγλωσσία του υπουργού όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά να τους κάνει να πάρουν τα μέτρα τους για να αντιπαλέψουν και να αποτρέψουν τέτοιες εξελίξεις που ήδη έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα θα καταθέσει τροπολογία που θα αυξάνει το ύψος της προσωρινής σύνταξης στο 90%, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να ωθήσει περισσότερους δικαιούχους να ζητάνε την προσωρινή, καθώς, όπως είπε, μόνο το 27% στο ΙΚΑ και ακόμα λιγότεροι στον ΟΑΕΕ επιλέγουν αυτή τη λύση. Κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκταμιεύσεις των Ταμείων το επόμενο διάστημα - και μέσω της προσωρινής - καθυστερώντας έτσι την απόδοση ολόκληρης της σύνταξης στους δικαιούχους για ακόμα μεγαλύτερο χρόνο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Συναγερμός για τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Συναγερμό στους συνταξιούχους και τα Σωματεία τους σημαίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, με αφορμή τα νέα σενάρια που προβλέπουν νέες περικοπές σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, όπως περιγράφονται στην έκθεση που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ για την προνοιακή πολιτική στη χώρα μας.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία «Τούτη τη φορά ο ΟΟΣΑ ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός οργανισμός του κεφαλαίου όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκπόνησε ένα σχέδιο για να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία, να κοπούν αναπηρικές συντάξεις εισάγοντας εισοδηματικά κριτήρια, να περικοπούν ακόμα περισσότερο μέχρι εξαφάνισης οι επικουρικές συντάξεις».

Γι' αυτό καλεί τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους να μετουσιώσουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε αγώνα ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου που υλοποιεί και θα υλοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Να ακυρώσουν στην πράξη τις αντιλαϊκές εντολές των οικονομικών κέντρων του κεφαλαίου μαζί με τους εργαζόμενους και το φτωχό λαό.

ΝΑΟΥΣΑ
«Οχι» στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου

Πολύωρη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο, την ιδιωτικοποίηση ή την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας πραγματοποίησε χτες ο εργαζόμενος λαός της πόλης. Από τις 9 το πρωί και ανά μία ώρα, πραγματοποιούσε συμβολική περικύκλωση - περιφρούρηση του νοσοκομείου. Με την ανθρώπινη αλυσίδα υπεράσπισης που σχημάτισαν, σηματοδότησαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για υποβάθμιση, μετατροπή σε Κέντρο Υγείας, κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου.

Στο πλευρό του λαού της Νάουσας βρέθηκαν δεκάδες απεργοί εκπαιδευτικοί που ήρθαν από τη Βέροια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά και να διαδηλώσουν ότι ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία αφορά όλο το λαό και πρέπει να κλιμακωθεί συντονισμένα.

Ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας απαιτεί στελέχωση των 6 κλινικών που υπάρχουν, ώστε να λειτουργούν πλήρως με ασφάλεια και να καλύπτουν τις ανάγκες του δήμου με ιατρικό - νοσηλευτικό - διοικητικό προσωπικό και τη σταδιακή επαναλειτουργία 8 βασικών κλινικών, όπως ήταν πριν από τις συγχωνεύσεις. Να θεραπεύονται όλοι οι άνεργοι - ανασφάλιστοι χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να πιστώνονται σε εφορίες κ.λπ.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας θα προτείνει την πραγματοποίηση 24ωρης, παλλαϊκής - πανναουσαϊκής απεργίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης, συνολικά ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, της ιδιωτικοποίησης, της μείωσης των ήδη ισχνών κοινωνικών δαπανών, απαιτώντας τέλος τη δωρεάν νοσηλεία όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις.

ΒΟΥΛΗ
Ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας για τους εφοπλιστές

Την απόσυρση της σκανδαλώδους φιλοεφοπλιστικής τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά τη συζήτηση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι υπόχρεοι για δηλώσεις «πόθεν έσχες» απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώνουν τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν. Υπενθυμίζεται ότι «πόθεν έσχες» είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και μια σειρά κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, στην παρέμβασή του, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση και χαριστική για τους εφοπλιστές.

Την απόσυρση ζήτησε ακόμα και ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Γ. Βλάχος (ΝΔ) αλλά ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε να πει ότι την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και αυτός απλώς τη συνυπέγραψε. Δεν έκανε καμία αναφορά στο περιεχόμενό της και είπε ότι την Πέμπτη που θα συζητηθούν οι τροπολογίες στο Θερινό Τμήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρος.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνεχίζονται οι δίκες με το φιρμάνι «Σανιδά»

Τέσσερα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, επειδή, ως όφειλαν, συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπροστά στα καταστήματα ΤΖΑΜΠΟ του Πειραιά, κινητοποιήσεις που οργανώνονταν στα καταστήματα της αλυσίδας σε όλη τη χώρα, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου και συνδικαλιστή.

Σε ό,τι αφορά τους 4 συνδικαλιστές, «κατηγορούνται» με χαλκευμένες κατηγορίες γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση που έγινε στις 14 Φλεβάρη του 2009. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 28 Γενάρη του 2014, όμως το πρόβλημα παραμένει. Η δίωξη των 4 είναι απτή απόδειξη ότι το φιρμάνι του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διατηρεί σε πλήρη ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση για λογαριασμό των μονοπωλίων, για τη στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Πρόκειται για το λεγόμενο φιρμάνι Σανιδά, με το οποίο είχαν κηρυχτεί εκ των προτέρων παράνομες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστήματα ΤΖΑΜΠΟ, καθώς τις είχε χαρακτηρίσει «τελεσθέντα εγκλήματα». Με αυτό το φιρμάνι το Νοέμβρη θα στηθεί μία ακόμα δίκη στα δικαστήρια του Πειραιά σε βάρος συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα δικαστήρια του Πειραιά κρατάνε τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά διώξεις συνδικαλιστών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση «ΤΖΑΜΠΟ» ήδη έχουν βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος συνδικαλιστών, όπως του προέδρου του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και άλλων 4 συνδικαλιστών, τους οποίους καταδίκασαν σε 4 μήνες φυλάκιση!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη

Πρόσκληση στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των Δήμων Αττικής να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργανώνει, απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, 6.30 μ.μ. στον Πευκώνα Αγ. Αναργύρων (Λεωφόρος Δημοκρατίας απέναντι από το δημαρχείο), «για να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από τους αγώνες μας μέχρι σήμερα, να οργανώσουμε περισσότερο τη δράσης μας και την κλιμάκωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μετρά της κυβέρνησης».

  • Τις τρομοκρατικές απειλές σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών στον κλάδο των ΟΤΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνοντας ότι στόχο έχουν «να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους που αγωνίζονται απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική». Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε το περιστατικό με τον πρόεδρο του Σωματείου στο Δήμο Βύρωνα, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος απειλήθηκε να μαχαιρωθεί από άνθρωπο γνωστό στις αστυνομικές αρχές.
Απεργία στα πρακτορεία διανομής Τύπου

Απεργία για αύριο, Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής εφημερίδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η απεργία αρχίζει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και θα συνεχιστεί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Απαιτούν υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, άμεση επιστροφή παρακρατηθέντων μισθών και επιδομάτων από το πρακτορείο «Ευρώπη». Οι εργαζόμενοι καλούνται να είναι στις πύλες των πρακτορείων την Τετάρτη στις 10 το βράδυ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ