ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ
Αρχικά θερμή υποδοχή

Προκλητικό το Ισραήλ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ κατέθεσε, χτες, και επισήμως στο ΓΓ του ΟΗΕ, ως επικεφαλής της ΟΑΠ, ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο φάκελος παραδόθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, λίγη ώρα πριν ο Πρόεδρος της Π. Αρχής ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από όπου ζήτησε δικαίωση, ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια για τον παλαιστινιακό λαό μετά από χρόνια βασάνων, αγώνα και αίματος.

Ο Αμπάς ξεκαθάρισε ότι το αίτημα που κατατέθηκε δεν έχει στόχο να απομονώσει ή ν' απονομιμοποιήσει το Ισραήλ αλλά ν' απονομιμοποιήσει τον εποικισμό και την κατοχή, ενώ κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι υπονόμευσε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης και κατέστρεψε κάθε ελπίδα για λύση δύο κρατών ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Ως εκπρόσωπος της ΟΑΠ δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις «αλλά με πολύ σαφή όρια και πλαίσια, αρχής γενομένης από την αποδοχή των συνόρων στα όρια του '67».

Της κατάθεσης του παλαιστινιακού αιτήματος προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο κατά το οποίο, όπως αποκάλυπτε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σάεμπ Ερακάτ, ο Αμπάς δέχτηκε «ασφυκτικές πιέσεις» καθώς, κυρίως η Ουάσιγκτον, μέχρι την τελευταία στιγμή, ζητούσε επίμονα από την παλαιστινιακή πλευρά να υπαναχωρήσει χρησιμοποιώντας, φυσικά, και τις γνωστές απειλές περί διακοπής της χρηματικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Π. Αρχή. Και ο Ερακάτ ξεκαθάρισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα εξετάσει και άλλες λύσεις, ειδικά ως προς την πρόταση που κατέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος φέρεται να εξέφραζε σε σημαντικό βαθμό και τη θέση της ΕΕ, σε γενικές γραμμές, πρότεινε να μην κατατεθεί το παλαιστινιακό αίτημα και αντί αυτού να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως «οντότητα» με το καθεστώς του προσωρινού παρατηρητή άμεσα με απλή πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ν' αρχίσουν διαπραγματεύσεις, να καταλήξουν σε έξι μήνες στο ζήτημα των συνόρων και σε ένα χρόνο σε τελική συμφωνία. Η παλαιστινιακή πλευρά δεν απέκλεισε τίποτε, αλλά το έπραξε η ισραηλινή.

Την αρνητική θέση του Ισραήλ επανέλαβε και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ, λίγη ώρα μετά την ομιλία Αμπάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αφού ειρωνεύτηκε τη θερμή υποδοχή της ομιλίας Αμπάς, τονίζοντας ότι «ο ίδιος ήρθε για να πει την αλήθεια και όχι για να εισπράξει χειροκροτήματα», εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι «ήταν πάντα αίθουσα σκότους για το Ισραήλ, που είναι η μοναδική χώρα που έχει τόσες καταδικαστικές αποφάσεις της σε βάρος του». Στη συνέχεια, επανέλαβε τη γνωστή ισραηλινή επιχειρηματολογία περί προσήλωσης του Ισραήλ στην ειρήνη, περί αρνητικότητας των Παλαιστινίων, περί αναγκαιότητας προστασίας του Ισραήλ απέναντι στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό (με τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς ταύτισε τον παλαιστινιακό αγώνα), περί υποχωρήσεων του Ισραήλ (αποχώρηση από κατεχόμενα εδάφη στο Λίβανο και στη Γάζα) που δεν «έφεραν ειρήνη αλλά βία» κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία, το παλαιστινιακό αίτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επόμενων βδομάδων ή και περισσότερο. Η παλαιστινιακή πλευρά διεμήνυε ότι «θα περιμένει» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «αν καθυστερήσει η απόφαση ή αν ασκηθεί βέτο (όπως ξεκαθαρίσει ότι θα πράξουν οι ΗΠΑ), τότε θα φέρει το αίτημα στη Γενική Συνέλευση, όπου, μέχρι στιγμής, φέρεται να συγκεντρώνει τα απαραίτητα 2/3.

Η ένταση στο κόκκινο

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποίησαν, και χτες, οι Παλαιστίνιοι σε όλες τις πόλεις της Δ. Οχθης, υπέρ της κατάθεσης του παλαιστινιακού αιτήματος, ενώ χιλιάδες παρακολούθησαν την ομιλία Αμπάς σε γιγαντο-οθόνες. Από το πρωί, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην περίμετρο της Νάμπλους, όπου είχε προηγηθεί επιδρομή ομάδας εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό. Μικρής εμβέλειας συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο μεθοριακό φυλάκιο της Καλάντια ανάμεσα σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ. Στη Γάζα, οι αρχές της «Χαμάς» είχαν απαγορεύσει τις μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ το πρωί ο πρωθυπουργός της Οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια ζήτησε από τον Αμπάς «να μην παρακαλέσει για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους» εμμένοντας στην άποψη ότι η πρόταση υποσκάπτει τα παλαιστινιακά δικαιώματα και δε θα φέρει ανεξαρτησία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε μια βαθμίδα πάνω από τον ύψιστο συναγερμό, όπως και η αστυνομία εντός Ισραήλ που έχει αναπτύξει σε όλους τους δρόμους περισσότερους από 22.000 άνδρες αναμένοντας διαδηλώσεις και εντός Ισραήλ τόσο από φιλειρηνικά κινήματα όσο και από Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα.


ΠΣΟ - ΠΑΜΕ
Αναγνώριση τώρα παλαιστινιακού κράτους

Μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία
Μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία
Σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με επικεφαλής τον γγ Γιώργο Μαυρίκο, μαζί με το ΠΑΜΕ και κατέθεσαν ψήφισμα για την αναγνώριση ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, με αφορμή τη συζήτηση στον ΟΗΕ για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η αντιπροσωπεία κρατούσε πανό που έγραφε: «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης» και κατήγγειλε την προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να μπλοκάρουν το παλαιστινιακό αίτημα. Το ψήφισμα που κατέθεσαν το υπέγραφαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αθήνας, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών και Ιματισμού, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Γάλακτος και Τροφίμων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και η Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας και απαιτούν:

-- Την αποχώρηση των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

-- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων.

-- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου διαχωριστικού τοίχους.

-- Την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

-- Την άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων, γενικότερα των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ