ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κρατική τηλεόραση θα γίνει απευθείας των βιομηχάνων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους Ενώσεων από το χώρο του Τύπου

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Με αντιπροσωπείες των ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΑΠΕ - ΜΠΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Ανεξάρτητα από τις φυσιολογικές διαφωνίες που έχουμε με το πολιτικό περιεχόμενο των πολιτικών εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, είμαστε ριζικά αντίθετοι με οποιαδήποτε ιδέα συρρίκνωσής της, που υπάρχει, και δεν είναι ιδέα, είναι για να ανοίξει χώρος και δρόμος για να κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο τα κανάλια των επιχειρηματιών.

Είμαστε, βεβαίως, ριζικά αντίθετοι με το να μετατραπούν σε θύματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής οι εργαζόμενοι σ' αυτό τον τομέα, που μάλιστα έχουν περιοριστεί αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια. Ενας αναβαθμισμένος ρόλος της κρατικής τηλεόρασης θα μπορούσε, τουλάχιστον στον τομέα του πολιτισμού, της προβολής κοινωνικών θεμάτων, να έχει ένα θετικό ρόλο και θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμα και προσλήψεις, για ένα ολοκληρωμένο έργο.

Ομως, η υπαγωγή της κρατικής τηλεόρασης σε μια ανεξάρτητη αρχή όχι μόνο δεν υποδηλώνει μείωση της κρατικής παρέμβασης, αντίθετα, μέσα σ' αυτή την ανεξάρτητη αρχή θα υπάρχουν σίγουρα άμεσοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Ετσι, από μια κρατική τηλεόραση θα έχουμε μια τηλεόραση απευθείας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και με εργαζόμενους με όρους δουλεμπορίου. Με εργασιακές σχέσεις οι οποίες θα είναι ίδιες με τις εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα, στις βιομηχανίες και αλλού.

Παλεύουμε στο πλευρό των εργαζομένων και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας, γνωρίζοντας, όμως, ότι, τώρα πια πολύ περισσότερο από πριν, ο αγώνας των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των εργατοϋπαλλήλων στον τομέα όλων των μέσων ενημέρωσης πρέπει να είναι κοινός και συντονισμένος με των υπόλοιπων εργαζομένων».

Για το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναφερόμενη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Οι ίδιοι στόχοι που διέπουν τη συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης διέπουν απ' την πλευρά της κυβέρνησης και την πολιτική της απέναντι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και τους εργαζόμενους κι απ' αυτή την άποψη ανοίγεται πάλι ο δρόμος για να αξιοποιηθεί απ' τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ιδιώτες γενικότερα. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θεωρούμε ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο πρέπει να παραμείνει στη θέση του, πράγμα που συμβάλλει στο κάτω κάτω και στην ταχύτερη ενημέρωση στο πεδίο της Ελλάδας και όχι μόνο».

Από την πλευρά του, ο γγ της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, σημείωσε μετά τη συνάντηση: «Ηρθαμε να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς μας στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τα τεκταινόμενα όχι μόνο στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ, αλλά όλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Ειδικά για την ΕΡΤ, η θέση μας είναι ότι βεβαίως πρέπει ενδεχομένως να αναδιοργανωθεί η ΕΡΤ, υπάρχει τέτοιο πεδίο δράσης, αλλά αναδιάρθρωση δεν σημαίνει "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι", και μάλιστα όταν τα κυβερνητικά σχέδια σημαίνουν ότι το κομμένο κεφάλι γίνεται δώρο στους ιδιώτες. Είτε με τη "Ραδιοτηλεόραση" που την κλείνουν, το περιοδικό με τα 27.000 φύλλα κυκλοφορίας, είτε ακόμα με το κλείσιμο της ΕΤ1 ή του ραδιοσταθμού του "9,58" στη Θεσσαλονίκη. Ηταν αυτονόητο ότι η κ. Παπαρήγα θα είναι στο πλευρό μας και ελπίζουμε ότι στο μέτρο του δυνατού θα συμβάλει κι εκείνη ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας».

Περίσσευμα υποκρισίας για το κύρος του Κοινοβουλίου

«Συστάσεις» στην Λιάνα Κανέλλη επιχείρησε να κάνει χτες ο πρόεδρος της Βουλής

Περίσσεψε χτες η υποκρισία για το κύρος του κοινοβουλευτισμού, το οποίο τρώθηκε τάχα από την προχτεσινή ενέργεια της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη να ανέβει στο Βήμα της Ολομέλειας με ένα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα, για να δείξει ότι με βάρβαρα οικονομικά μέτρα ακόμα και τα βασικά είδη ανάγκης καταντούν είδη πολυτελείας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, παραγνωρίζοντας ότι το Κοινοβούλιο κρίνεται πρωτίστως από τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει η πλειοψηφία, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, έσπευσε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτα αυτά που συνέβησαν εκ μέρους της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, σκηνοθετικά εφέ με τη φραντζόλα και το μπουκάλι γάλα». Κατά τον Φ. Πετσάλνικο, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται «τέτοια εφέ σε αυτήν την αίθουσα» και «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διέρχεται οποιοδήποτε μέσον και οποιαδήποτε εδώ συμπεριφορά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να εμφανιστεί αυτή η συμπεριφορά στα βραδινά δελτία ειδήσεων».

Πάντα κατά τον ίδιο, τέτοιες ενέργειες («σκηνοθετήματα» τα ονόμασε) έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο διάλογος και η εικόνα της Βουλής «ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι θεσμοί βάλλονται και επιδιώκεται ισοπέδωση με γενικεύσεις εναντίον όλων, που το κοινοβούλιο είναι στοχευμένο». Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η «ευαισθησία» του προέδρου για το κύρος του Κοινοβουλίου εξαντλείται σε γεγονότα που αναδεικνύουν με παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που έχουν για τη λαϊκή οικογένεια τα νομοθετήματα της πλειοψηφίας, για τα οποία παραβιάζεται συχνά πυκνά ακόμα και αυτή η αστική κοινοβουλευτική τάξη.

Στο μεταξύ, οξύ επεισόδιο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ν. Τσιώνη και του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Ρουντούλη σημειώθηκε χτες στο εντευκτήριο της Βουλής, με αφορμή τα όσα είπε ο δεύτερος για υπουργούς «ψεύτες, απατεώνες και γομάρια». Οι δύο βουλευτές κόντεψαν να έρθουν στα χέρια και αντάλλαξαν βρισιές, με τον Ν. Τσιώνη να ισχυρίζεται ότι «εμείς παλεύουμε για να κρατήσουμε την κοινωνία και εσύ μας αποκαλείς γομάρια».

ΒΟΥΛΗ
Διαψεύδει δημοσιεύματα για προνόμια

Για αναληθή και ανυπόστατα δημοσιεύματα «τα οποία παραπληροφορούν την κοινή γνώμη» σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών, κάνει λόγο ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής. Επαναλαμβάνει ότι μετά από περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μειώθηκαν κατά 40%, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού των βουλευτών, οι οποίοι, με συντελεστή 5% καταβάλλουν και την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το 2010 έχει καταργηθεί για τους βουλευτές η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ενώ πρόσφατα μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Σχετικά με τα αυτοκίνητα, τονίζεται, ότι δεν είναι ιδιοκτησία των βουλευτών αλλά τους παραχωρούνται μόνο για όσο διάστημα είναι βουλευτές και ότι πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε η μείωση του κυβισμού των οχημάτων. Οσο για το προσωπικό της Βουλής, ανακοινώθηκε ότι από το Σεπτέμβρη του 2009 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε κατά 90 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου (εκκρεμεί η συζήτησή του) με την οποία προτείνεται η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και η πρόσθετη αμοιβή για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Οπως είναι γνωστό, οι βουλευτές του Κόμματος καταθέτουν το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης στο ταμείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Βουλή κρίνεται από τους νόμους που ψηφίζει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις συστάσεις του προέδρου της Βουλής σχετικά με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Οι συστάσεις του προέδρου της Βουλής σε ό,τι αφορά τη βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαιώνουν το στίχο του Μπρεχτ: Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Το Κοινοβούλιο κρίνεται πρωτίστως από τους βάρβαρους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει η πλειοψηφία του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ