ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο μας»!

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα καθόρισαν χτες οι μεταλλεργάτες, σε μια από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έχει «δει» ο κλάδος και απάντησαν σε όσους προσπαθούν να χτυπήσουν το ταξικό τους συνδικάτο

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα όπου οι μεταλλεργάτες έκαναν τη Γενική τους Συνέλευση

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα όπου οι μεταλλεργάτες έκαναν τη Γενική τους Συνέλευση
Με το κεφάλι ψηλά οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και όλου του Πειραιά, εφοδιασμένοι με τη δύναμη της ταξικής πάλης και καθοδηγητή την ταξική εργατική τους οργάνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού, τραβάνε μπροστά. Εντείνουν τον αγώνα τους, με νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα 28 του μήνα, για το μεροκάματο, ενάντια στο μαρασμό της Ζώνης, για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, για να «πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία». Αυτό αποφάσισαν χτες το απόγευμα, ομόφωνα, στη διάρκεια μιας από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις που έχει «δει» ο κλάδος. Οι ομόφωνες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης (το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποδείχθηκε πολύ μικρό για να «χωρέσει» όλους τους εργάτες που έσπευσαν να συμμετέχουν), ήταν ταυτόχρονα και η απάντηση του κλάδου σε αυτούς που επιχείρησαν να μεθοδεύσουν τη διάσπαση και διάλυσή του. Ηταν η απάντηση των μεταλλεργατών σε τμήμα των εργοδοτών, των εφοπλιστών, που από κοινού με το προπύργιο του ΠΑΣΟΚ την ΠΑΣΚΕ και κάποια συνονθυλεύματα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά», είχαν «βάλει μπροστά» τους μηχανισμούς τους, για να «συστήσουν» ένα άλλο «σωματείο», με αποστολή να αξιοποιήσει την κρίση και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, για να μετατρέψει τη Ζώνη σε απέραντο εργασιακό γκέτο.

Οπως αποφάσισε η γενική συνέλευση, τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στη πύλη της Ζώνης και από εκεί θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση την Αθήνα. Σταθμός της θα είναι το υπουργείο Απασχόλησης και θα καταλήξει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Διεκδικούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ με προϋπόθεση μηδέν ως 100 ένσημα για το 2009. Τακτική επιδότηση στους ανέργους 1.500 ευρώ μέχρι να βρουν δουλειά στην ειδικότητά τους. Ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος. Συνταξιοδότηση στο 80% του μεροκάματου σε όσους μεταλλεργάτες είναι πάνω από 55 ετών. Μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη (π.χ. εξοπλιστικά προγράμματα, ακτοπλοΐα κ.ά.), έργα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Πάγωμα όλων των δόσεων των δανείων κ.ά.

«Το σωματείο είναι η δύναμή μας»

Οπως εκτιμήθηκε στη γενική συνέλευση και ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννης, τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν, όποιο και να έρθει στην κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, να έχουν το «αγκάθι» της αγωνιστικής δράσης των μεταλλεργατών. Θέλουν τη διάσπαση και αποδυνάμωση του κλάδου, να πάρουν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις του, όπως το 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο και ταυτόχρονα να στείλουν το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη, ότι το 65ωρο, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, είναι «μονόδρομος». Είναι εξίσου προκλητικό ότι για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους χρησιμοποιούν την ανεργία που αυτοί δημιούργησαν εφαρμόζοντας την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μαζικότητα της γενικής συνέλευσης, η οργή των μεταλλεργατών για αυτούς τους σχεδιασμούς, ανάγκασε τους «πρωτεργάτες» των σχεδιασμών σε υποχώρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ αναγκάστηκε να βγει στη συνέλευση και να απολογηθεί.

Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν καταπέλτης: «Δε θα αφήσουμε κανέναν να διασπάσει το σωματείο μας. Αυτό είναι η δύναμή μας», «ο δρόμος του αγώνα θα φέρει τη δουλειά. Και θα πάμε για δουλειά με το κεφάλι ψηλά» ήταν ορισμένες φράσεις που κυριάρχησαν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΑΣΠΙΣ»
Στις συμπληγάδες της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Εξω από τα γραφεία του Ομίλου συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης» ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Νέα κινητοποίηση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι που έμειναν στο δρόμο μετά τα «λουκέτα» στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου «Ασπίς» και της «Σκούρτης», έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Ασπίς».

Την ώρα που πάνω από 700 εργαζόμενοι και περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την αγωνία τους για να «τσεπώσουν» νέα μερίδια στην αγορά. Απότοκα, όλα αυτά, της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετατρέψει την Ασφάλιση από λαϊκό δικαίωμα σε πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Τις υποσχέσεις τους δεν τις πιστεύουμε», διαμήνυαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι. «Ολη αυτή η εξέλιξη δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο», τόνισε μιλώντας μαζί τους η Αλεξάνδρα Μπαλλού, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, που μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος. «Είναι το αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης, που εφαρμόζεται στην ΕΕ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα. «Αυτός ο μονόδρομος που ακολουθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι δρόμος εχθρικός για τους εργαζόμενους», τόνισε. Από αυτή τη διαδικασία «δε βγαίνει ποτέ χαμένος ο εργοδότης», πρόσθεταν οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και χτες οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους σε κλιμάκωση του αγώνα και με απεργία. Στον αντίποδα, στελέχη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) έλεγαν στους εργαζόμενους ότι ...αυτή την εβδομάδα είναι δύσκολο και χωρίς νόημα να κάνουν κάποια κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, τους όρους τους αρχίζουν να βάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν να καρπωθούν το χαρτοφυλάκιο ζωής και τα περίπου 850.000 συμβόλαια αυτοκινήτου των εταιρειών που έκλεισαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Interamerican» Γ. Κώτσαλος δήλωνε ότι οι εταιρείες - μνηστήρες βρίσκονται σε αναμονή της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ζωής προκειμένου να έχουν ακριβή εικόνα για το είδος, τη διάρκεια και τους όρους των συμβολαίων. Ακόμη, περιμένουν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι το Δημόσιο εγγυάται για τα συμβόλαια που μετά την εκκαθάριση θα περάσουν σε άλλες εταιρείες.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΟΑΣΕ με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Παλαιολόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκε σε γενικόλογες διατυπώσεις περί καλών προθέσεων για απορρόφηση ενός μόνο μέρους, στην καλύτερη περίπτωση, των ανέργων. Διευκρινίζοντας ότι καμία δέσμευση δεν μπορεί να αναλάβει η Ενωση και διαψεύδοντας, με αυτό τον τρόπο, τις ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Τα αγωνιστικά πυρά των συνταξιούχων θα δεχτεί σήμερα η πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας που εφαρμόζουν πιστά μέχρι σήμερα οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις των συνταξιούχων και συνολικά του λαού, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στις 10 το πρωί οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Οργανώσεών τους ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και ΝΑΤ.

Το συνεπές συνταξιουχικό κίνημα δίνει άμεση απάντηση στα όσα ωμά εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για τη νέα έφοδο σε βάρος των δικαιωμάτων τους, όπως και στο ΠΑΣΟΚ που με ψευτοπαροχές προσπαθεί να παραπλανήσει τους συνταξιούχους, να κλέψει την ψήφο τους, για να εφαρμόσει και αυτό την πολιτική που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι συνταξιούχοι προβάλλουν το ολοκληρωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, όπως: Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.120 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - ΝΑΤ - Δημόσιο - ΟΤΑ. Πάταξη της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Βελτίωση της περίθαλψης από τα Ταμεία και το Δημόσιο και δωρεάν η παροχή της, όπως και των φαρμάκων. Απόσυρση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλπ.

  • Σε έκτακτη γενική συνέλευση, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, καλεί τα μέλη του την Κυριακή, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2ος όροφος), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ