ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΚΟΝΙ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παλεύουν για το μεροκάματο ζουν σε σπίτια - κοτέτσια

Στη συνοικία Μαρκόνι στο Βοτανικό βρέθηκαν χτες βράδυ και συζήτησαν με Πακιστανούς εργάτες που ζουν εκεί, μέλη του ΚΚΕ μαζί με τον Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν

Ο Σαφίκ Αχμέντ μιλά στους μετανάστες
Ο Σαφίκ Αχμέντ μιλά στους μετανάστες
Σε σπίτια που μόνο σαν κοτέτσια ή αποθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, χωρίς αποχέτευση και θέρμανση, ζουν πέντε, έξι, επτά ή και δέκα μαζί Πακιστανοί μετανάστες, που ήρθαν στη χώρα μας, αναζητώντας το μεροκάματο και μια καλύτερη ζωή. Τα προβλήματα πολλά, στέκονται εμπόδιο και αναδεικνύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν το πιο εξαθλιωμένο τμήμα της εργατικής τάξης.

Στη συνοικία Μαρκόνι, στο Βοτανικό, βρέθηκαν χτες το βράδυ και συζήτησαν με Πακιστανούς, εργάτες που ζουν εκεί, μέλη του ΚΚΕ, μαζί με τον Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, που βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Στην περιοχή ζουν πάνω από 60 Πακιστανοί, κάποιοι από αυτούς με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Το πιο κοντινό σχολείο είναι στου Ρέντη. «Πληρώνω 180 ευρώ το μήνα (σ.σ. 60 ευρώ το άτομο) για να πηγαίνουν τα τρία παιδιά μου με αυτοκίνητο στο σχολείο», μάς λέει ο Αμπντούλ Χ., ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1990 για δουλειά και μόλις πριν δύο χρόνια κατάφερε να φέρει εδώ την οικογένειά του.

Οπως λέει, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δουλειά. Δε βρίσκουν και όταν βρουν είναι κακοπληρωμένοι και χωρίς ένσημα. «Δουλεύεις όλο το μήνα και μπορεί να σου βάλουν 6, 10 ή και καθόλου ένσημα. Ο,τι θέλουν κάνουν». Οπως ο Μ. Ιρφ. που για έξι μέρες δουλειάς παίρνει 230 ευρώ τη βδομάδα και για ένσημα ούτε λόγος. Επίσης, ένας άλλος μετανάστης μάς λέει ότι εργάζεται σε μια μικρή βιοτεχνία μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του. Δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα με 20 ευρώ τη μέρα και πολλές φορές κοιμούνται μέσα στο μαγαζί, όπως μας λένε...

Σε τέτοια σπίτια ζουν οι Πακιστανοί μετανάστες στο Μαρκόνι
Σε τέτοια σπίτια ζουν οι Πακιστανοί μετανάστες στο Μαρκόνι
Οι συνθήκες ζωής τους άθλιες. Ακόμα και αν δουλεύει κανείς από το πρωί ως το βράδυ, αυτό δεν αρκεί για να ζει ανθρώπινα. Τα «σπίτια» δεν έχουν θέρμανση. «Με ξυλόσομπες παλεύουμε να ζεσταθούμε», σημειώνουν.

Το Μαρκόνι, περιοχή του Δήμου της Αθήνας, δεν έχει αποχέτευση. Θέλουν 70 ευρώ το μήνα μόνο για βόθρο. Στα σπίτια μένουν πολλά άτομα μαζί. Το λιγότερο τρία με πέντε άτομα, ακόμα και σε σπιτάκια με ένα υπνοδωμάτιο! Ταυτόχρονα, τα ενοίκια, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, κάποιες φορές όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες, όπως λένε κάποιοι από τους μετανάστες.

Μιλώντας για αρκετή ώρα μαζί τους ο Σαφίκ Αχμέντ, είπε στους μετανάστες πως, ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν να μιλούν γι' αυτό στο ΚΚΕ, ότι το ΚΚΕ τους μιλά σαν εργάτες προς εργάτες και ότι είναι το κόμμα που θα αγωνιστεί για τα δικαιώματά τους. Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Σ. Αχμέντ τόνισε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες συναντήσεις βοηθούν πολύ» και σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι το ΚΚΕ είναι κοντά στους μετανάστες, συζητά και αγωνίζεται μαζί τους για όλα τους τα προβλήματα.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Αλλους τους κλειδώνουν σε σπίτια - κλουβιά. Αλλους τους πετούν στη θάλασσα. Αλλους τους κρύβουν σε νταλίκες. Ολοι αυτοί, οι μετανάστες, παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Και στο όνειρο αυτό, κάποιοι βάζουν «ταρίφα».

Συνολικά πέντε άτομα, συνελήφθησαν από την αστυνομία, κατηγορούμενοι για σύσταση ομάδας που διακινούσε οικονομικούς μετανάστες. Η αμοιβή τους έφτανε τα 6.000 ευρώ το κεφάλι και μετά την είσπραξη αδιαφορούσαν πόσοι θα ζούσαν και πόσοι όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 29 μετανάστες, κουρδικής καταγωγής, που βρέθηκαν σε κρύπτη νταλίκας η οποία μετέφερε κάρβουνο.

Οι μετανάστες βρέθηκαν μετά από μπλόκο της αστυνομίας στα διόδια Ελευσίνας. Κουλουριασμένοι, τρομαγμένοι, με μάσκες μήπως και προστατευτούν από τις αναθυμιάσεις του κάρβουνου και με την ελπίδα πως θα φτάσουν στην Ιταλία. Εκεί άλλωστε θα έφτανε το βαρύ όχημα, μετά την επιβίβασή του σε πλοίο από την Πάτρα.

Μετά τις ομολογίες των τριών συλληφθέντων, του οδηγού της νταλίκας και των δύο συγκατηγορουμένων του, που προπορεύονταν με επιβατικό αυτοκίνητο, εντοπίστηκαν άλλα τρία άτομα, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, να μεταφέρουν με φορτηγάκι άλλους 24 μετανάστες. Παράλληλα, αναζητούνται άλλοι τρεις που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναβλήθηκε η δίκη

Για τις 9 Δεκέμβρη 2008 αναβλήθηκε η δίκη των εννέα κατοίκων του Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης, που επρόκειτο να δικαστούν χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης με την κατηγορία της παρακώλυσης κοινωφελών εγκαταστάσεων, δηλαδή της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της 24ήμερης κατάληψης, στο διάστημα 10 Μάη έως τις 2 Ιούνη, που διακόπηκε βίαια με επέμβαση των ΜΑΤ.

Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα δικαστήρια της Κοζάνης για συμπαράσταση στους δικαζόμενους πολλοί κάτοικοι και φορείς της περιοχής και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή. Επίσης, δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν τις τελευταίες μέρες, στο σύλλογο Ανέργων και Ανάπτυξης του Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου.

Διαμαρτυρία Τσιγγάνων

Σε συμβολικό αποκλεισμό, με τα φορτηγά τους, της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στον κόμβο Καλοχωρίου προχώρησαν χτες το απόγευμα Τσιγγάνοι του οικισμού «Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους. «Θέλουμε Υγεία και Παιδεία, θέλουμε στα σπίτια μας καθαρό νερό», ήταν ένα από τα συνθήματά τους. Οπως ανέφεραν, ο μισός οικισμός των Τσιγγάνων έχει νερό μετά τις 2 το μεσημέρι και με ελάχιστη πίεση, ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.

Συνεχίστηκε η εξόρμηση για την Πάρνηθα

Νέα μαζική εξόρμηση, για τη σωτηρία της Πάρνηθας, έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο πριν την προγραμματισμένη συναυλία, πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής «Δράση για την Πάρνηθα». Με πανό «Η Πάρνηθα κινδυνεύει ξανά. Οχι στο Προεδρικό Διάταγμα» - το οποίο άνοιξαν δίπλα στην είσοδο του Σταδίου - μοίρασαν ανακοινώσεις και μάζεψαν υπογραφές, ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, που εμπορευματοποιεί το βουνό. Απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στον κόσμο, να αντιδράσει στα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, που θέλουν την Πάρνηθα να τσιμεντοποιείται στο βωμό του κέρδους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν παραπάνω από θετική. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που υπέγραψαν το κάλεσμα της Επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ