ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραχίονας της αντιλαϊκής πολιτικής ο Δήμος της Αθήνας

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΑ με αφορμή συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη

Με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης στην εφημερίδα «ΝΕΑ» και τα όσα δήλωσε, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία. Εξαρχής, σημειώνει ότι «ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", καλεί την κυβέρνηση να πάρει "τολμηρές αποφάσεις" με βάση το "όραμα Καραμανλή", που όπως λέει "είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι αποτελεί την πιο αξιόπιστη πολιτική σταθερά της λεγόμενης κεντρικής πολιτικής σκηνής"».

Και συνεχίζει: «Οι "τολμηρές αποφάσεις" που καλεί την κυβέρνηση να πάρει είναι μέτρα για την απέλαση όλων των "εγκληματικών" λαθρομεταναστευτικών στοιχείων για να λυθεί το πρόβλημα της "γκετοποίησης" στο κέντρο της Αθήνας, να προχωρήσει "πιο γρήγορα και με ευρεία συναίνεση ο Καποδίστριας Νο 2", η "σύγχρονη επεξεργασία σκουπιδιών", τα "αστικά διόδια για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού", δηλαδή καλεί την κυβέρνηση να πάρει και άλλα αντιλαϊκά, αυταρχικά μέτρα.

Μεταξύ των άλλων μιλάει ότι ο Δήμος θα διοργανώσει ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "για την προστασία των αδέσποτων ζώων", να δείξουμε την ευαισθησία και τον πολιτισμό μας "υιοθετώντας κάποιο αδέσποτο ζώο" και ότι "η Αθήνα είναι καθαρότερη παρά ποτέ και είναι μια από τις καθαρότερες πόλεις της Ευρώπης". Αυτό το διαπίστωσε όταν μετά από μια συναυλία της Ν. Μούσχουρη περπάτησε με συναδέλφους του δημάρχους από την Ευρώπη γύρω από την Ακρόπολη και του "έδωσαν εύσημα για την καθαριότητα της πόλης"».

Συνυπεύθυνος για τα προβλήματα

«Ο κος Κακλαμάνης», τονίζει στη συνέχεια η ΚΟΑ του ΚΚΕ, «για άλλη μια φορά με τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι βασικό στέλεχός της και δήμαρχός της, απέδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαϊκός κόσμος της Αθήνας, οι χιλιάδες μετανάστες, όπως φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, υγεία, παιδεία, τα δημοτικά χαράτσια, δε λέει τίποτα, γιατί είναι συνυπεύθυνος. Αντίθετα, για το γεγονός ότι οι λαϊκές γειτονιές έχουν πνιγεί στο σκουπίδι και στη βρωμιά, θεωρεί υπεύθυνους τους κατοίκους τους. Ο δήμαρχος προτείνει ευαισθησία και υιοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, αστυνομοκρατία και αναλγησία για τους χιλιάδες "αδέσποτους μετανάστες" που δημιούργησε η πολιτική που υποστηρίζει.

Για το αν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει "ενορχηστρωτή", ο κος Κακλαμάνης λέει πως αν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι το "Αγιο Πνεύμα". Δε μας λέει όμως τι θα κάνει με τα διάφορα οικόπεδα που έχει η εκκλησία στο Δήμο της Αθήνας, όπως π.χ. με τα 11 στρέμματα πίσω από την πρεσβεία των ΗΠΑ που θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο;

Με τις δηλώσεις του περί καθαρής Αθήνας εμπαίζει τους εργαζόμενους. Αλήθεια γιατί τους συναδέλφους του Ευρωπαίους δημάρχους τους έβγαλε βόλτα γύρω από το Κολωνάκι και δεν τους έβγαλε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Δημαρχείο, στο Βοτανικό, στα Πετράλωνα, στο Γκάζι, στη Βάθης, στον Αγιο Παύλο, στην Αττική, στο Νέο Κόσμο, στον Αγ. Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και σε άλλες γειτονιές εκεί που μένει ο λαϊκός κόσμος, για να του εκφράσουν και γι' αυτές τις γειτονιές το θαυμασμό τους; ΄Η μήπως εκεί δε θα μπορούσαν να περπατήσουν στο σκοτάδι και να αναπνεύσουν από τη βρώμα και το σκουπίδι;».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους νέους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους, τους δημάρχους τους, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για τα οποία δουλεύει και ο Δήμος της Αθήνας με το δήμαρχό του Κακλαμάνη. Ολοι αυτοί μαζί με τα δεκανίκια τους, δουλεύουν για μια Αθήνα που θα ωφελεί την πλουτοκρατία, την αύξηση της κερδοφορίας της».

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ
Συντελεστής δόμησης στον αιγιαλό!

Τον «ασκό του Αιόλου» για την κατασκευή τεράστιων τουριστικών και άλλων συγκροτημάτων «πάνω στο κύμα» ανοίγει μια γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εκδόθηκε το 2006 και ικανοποιεί τις ορέξεις των ιδιοκτητών του τουριστικού συγκροτήματος «Grand Resort» του Λαγονησίου, το οποίο τους παραχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ΕΤΑ ΑΕ.

Ειδικότερα, με βάση την αυθαίρετη αυτή γνωμοδότηση και ο αιγιαλός, που αποτελεί κοινόχρηστο αγαθό και δημόσια περιουσία, έχει συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, μπορεί να χτιστεί, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Συντάγματος, αλλά ακόμη και του νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία, ο οποίος το επιτρέπει κατ' εξαίρεση μόνο για «κοινωφελείς περιβαλλοντικούς σκοπούς» και «για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, στη συνολική χερσαία έκταση του συγκεκριμένου τουριστικού συγκροτήματος προστίθενται και τα 84,620 στρέμματα του αιγιαλού και έτσι παρέχεται το δικαίωμα στους ιδιώτες μεγαλοξενοδόχους (με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30) να κατασκευάσουν πρόσθετες εγκαταστάσεις 25.386 τετραγωνικών μέτρων! Παράλληλα, τους εκχωρεί την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του αιγιαλού, αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σ' αυτόν...

Με δεδομένο ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης (μετατρέποντας αιγιαλό, παραλίες και δάση σε οικόπεδα), η γνωμοδότηση αυτή ανοίγει ένα ακόμη «παράθυρο» για να κτιστούν τουριστικά μεγαθήρια σε παραλίες.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
Παράνομη παραχώρηση έκτασης

Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Αποψη από την παραλία στον Μπισκινόκαμπο, όπου ο Δήμος Ζαχάρως προσπάθησε να βάλει «χέρι»
Αποψη από την παραλία στον Μπισκινόκαμπο, όπου ο Δήμος Ζαχάρως προσπάθησε να βάλει «χέρι»
Παράνομη, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, είναι η παραχώρηση, για τουλάχιστον 49 χρόνια, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) προς το Δήμο Ζαχάρως, παραθαλάσσιας έκτασης 2.593 στεμμάτων σε περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας του Δικτύου NATURA.

Σύμφωνα με έγγραφο του Συνηγόρου - το θέμα είχε αποκαλύψει ένα χρόνο πριν ο «Ρ» - η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε στο Δήμο προκειμένου αυτός να κατασκευάσει «λυόμενες καντίνες, έργα υποδομής, προσβάσεις, διαδρόμους επικοινωνίας, χώρους στάθμευσης, δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους υγιεινής κλπ.», χωρίς να έχει εγκριθεί προηγουμένως ειδική διαχειριστική μελέτη.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι προαναφερόμενες συγκεκριμένες κατασκευές δεν είναι συμβατές εκ πρώτης όψεως με το χαρακτήρα των περιοχών NATURA. Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας δεν είχε λάβει γνώση του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας», βάσει του οποίου η ΚΕΔ παραχώρησε την προαναφερόμενη έκταση στο Δήμο Ζαχάρως.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 ο Δήμος Ζαχάρως ξεκινούσε παρεμβάσεις για την εκποίηση της παραλίας της Ζαχάρως στα ιδιωτικά οικονομικά μεγαλοσυμφέροντα για να κάνουν τουριστικές μπίζνες. Τότε, αντί να στέλνει τις μπουλντόζες για τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η περιοχή, τις έστελνε κοντά στην παραλία να ανοίγουν δρόμους κάνοντας μπίζνες πάνω στα καμένα. Ωστόσο, η ακαριαία αντίδραση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και η δυναμική παρουσία του λαού της περιοχής στο χώρο των εργασιών απέτρεψε αυτά τα σχέδια.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν, την Κυριακή 28.9 ώρα 11 π.μ., στην Τρύπη Λακωνίας, εκδήλωση - μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 55 νεκρούς του αγώνα από τους κατακτητές και το κράτος και παρακράτος, της περιόδου 1941-1949. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν πούλμαν από την Ηλιούπολη Αθήνας(τηλ.: 2109923590).

Τιμούν τον Λεων. Αυδή

Τη μνήμη του Λεων. Αυδή, τιμούν σήμερα Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο, οι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του, καθώς συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από το θάνατό του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις σε Περτούλι - Αμπελάκια

H ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του ΚΚΕ, διοργανώνει, την Κυριακή 28.9.08, διήμερη εκδρομή για να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ στο Περτούλι, όπου ήταν η έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, και στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑ-ΔΣΕ στα Αμπελάκια.

Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 27.9 στις 8.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Την ίδια μέρα, ώρα 5 μ.μ., οργανώνεται επίσκεψη - συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑ - ΔΣΕ στα Αμπελάκια Μαγνησίας. Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Καλαμπάκα και, την επομένη, την Κυριακή πρωί, αναχώρηση για το Περτούλι και επιστροφή στην Αθήνα, στη συνέχεια.

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης των φυλακών, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΠΟΥΕΦ). Οι εξωτερικοί φρουροί ζητούν αύξηση του επιδόματος του λογαριασμού ΤΑΧΔΙΚ κατά 120 ευρώ μηνιαίως, όπως τους έχει υποσχεθεί κατ' επανάληψη ο υπουργός Δικαιοσύνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ