ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να αρθεί τώρα ο εγκληματικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ

Συνέντευξη Τύπου του Κουβανού πρέσβη, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, όπου παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταθέσει η Κούβα στη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα
Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα
Αμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη άρσης του εγκληματικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα, υπογράμμισε χτες ο Κουβανός πρέσβης, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταθέσει η Κούβα στις 29 Οκτώβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την 17η φορά που η Κούβα καταθέτει αίτημα για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης στη ΓΣ του ΟΗΕ, το οποίο την περασμένη χρονιά έλαβε τη θετική ψήφο 184 κρατών. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας, επιβάλλοντας τον αποκλεισμό με διάφορους τρόπους, όπως διώξεις τραπεζών, επιχειρήσεων, πολιτών τρίτων χωρών - συμπεριλαμβάνοντας και επιχειρήσεις και πολίτες των ΗΠΑ, ακόμα και τη θέσπιση εμποδίων για την πρόσβαση σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με την Κούβα, την πρόσληψη μισθοφόρων για αντεπαναστατική δράση και μέσα στη χώρα.

Γενοκτόνα πολιτική

Από τη στιγμή της επιβολής του, τόνισε ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει ζημιές αξίας πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,6 φορά το ΑΕΠ της χώρας και περίπου 12 φορές το κουβανικό εξωτερικό χρέος. Και σ' αυτούς τους αριθμούς δεν έχουν υπολογιστεί τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών που έχουν προκληθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες εχθρικές πράξεις ενάντια στον κουβανικό λαό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους μισθοφόρους της. Υπογράμμισε μάλιστα πως έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα τα αντεπαναστατικά σχέδια και επιχειρήσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την καταστροφή του συστήματος που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός. Οι κουβανικές αρχές είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Μάη νέα στοιχεία αυτών των ενεργειών συνωμοσίας και επέμβασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον και η διάθεση 45 εκατομμυρίων δολαρίων (32 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2007) γι' αυτές τις πράξεις.

Ο κουβανικός λαός μαζικά και μαχητικά στηρίζει την Επανάσταση και απαιτεί την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού

Associated Press

Ο κουβανικός λαός μαζικά και μαχητικά στηρίζει την Επανάσταση και απαιτεί την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού
Η επιβολή του γενοκτόνου αποκλεισμού επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας της χώρας και ο Κουβανός πρέσβης ανέφερε πως οι επιπτώσεις απ' αυτήν στην εξωεδαφική της διάσταση σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο αναλογούν σε περίπου 956,2 εκατομμύρια δολάρια, που συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των τιμών, των ναύλων, την απαγόρευση της χρήσης του δολαρίου στις συναλλαγές, επιβολή όρων στις χρηματοδοτήσεις κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του αποκλεισμού στις εξαγωγές τροφίμων και υπηρεσιών το 2007 υπολογίζεται πως φτάνουν τα 1,745 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για τη δημόσια υγεία ο Κουβανός πρέσβης σημείωσε ότι εξαιτίας του αποκλεισμού πλήττεται με πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια λόγω της αύξησης του κόστους απόκτησης προϊόντων και εξοπλισμών και τη χρησιμοποίηση μεσαζόντων για τους σκοπούς αυτούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία στην οποία μπαίνουν οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό.

Ανυπολόγιστες ζημιές από τους κυκλώνες

Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης του Κουβανού πρέσβη αφορούσε τις ζημιές που προκάλεσαν οι δύο κυκλώνες «Γκούσταβ» και «Αϊκ» στην Κούβα, που οι επιπτώσεις τους επιδεινώνονται εξαιτίας της εφαρμογής του αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υπογράμμισε την υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης που δήθεν προσφέρθηκε να βοηθήσει για τις καταστροφές από τους κυκλώνες και επανέλαβε τη θέση της κουβανικής κυβέρνησης να σταματήσει ο αποκλεισμός και να επιτραπεί η πώληση οικοδομικών υλικών. «Η Κούβα δε ζήτησε από τις ΗΠΑ να της χαρίσουν τίποτα, αλλά να μπορέσει να αγοράσει όσα χρειάζεται» για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι παρ' όλες τις ζημιές, ο κουβανικός λαός δε θα απαρνηθεί ποτέ την προάσπιση της ανεξαρτησίας του, ενώ τόνισε ότι η εχθρική στάση, οι επιθέσεις και ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ δε θα καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση του κουβανικού λαού που θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση των κατακτήσεών του και να προσφέρει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, όπου ο Κουβανός πρέσβης αναφέρθηκε στην 50χρονη επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης, στην υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, στα προγράμματα «Επιχείρηση Θαύμα» που διεξάγονται στη Βενεζουέλα από Κουβανούς γιατρούς για την αποκατάσταση της όρασης ασθενών. Επίσης υπογράμμισε την αξία του προγράμματος «Ναι, μπορώ» όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και άλλες χώρες έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν, την ιατρική και εκπαιδευτική βοήθεια που παρέχει η Κούβα στη Βολιβία, αλλά και στη συμμετοχή της στο σχέδιο περιφερειακής ολοκλήρωσης (ALBA) για την αύξηση της λαϊκής ευημερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των λαών και όχι την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και μια ενδεχόμενη «αλλαγή», υπογράμμισε ότι η Κούβα προετοιμάζεται για τα πάντα και τα πιο δύσκολα και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.


ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκρηκτική ηρεμία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η προγραμματισμένη συζήτηση στο Κογκρέσο για την έγκριση του διατάγματος προσφυγής σε δημοψήφισμα πλησιάζει και ο πρόεδρος Εβο Μοράλες απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση στους κυβερνήτες της Σάντα Κρους, του Μπένι, της Ταρίχα και της Τσουκισάκα να υπογράψουν το «εθνικό σύμφωνο», ώστε «στη χώρα να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Μοράλες παρόντων του απεσταλμένου του UNASUR, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Χιλής, Γκαμπριέλ Βαλντές, και του απεσταλμένου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Ντάντε Καπούτο, τόνισε σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» ότι η νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση «εναρμονίζει, διορθώνει, βελτιώνει και εξασφαλίζει το ζήτημα της αυτονομίας», νευραλγικό ζήτημα και θέμα αιχμής των κυβερνητών της ολιγαρχίας και το μόνο που απομένει είναι «η υπογραφή της συμφωνίας, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα» τόνισε ο Μοράλες.

Πάντως, οι κυβερνήτες ζητούν «πίστωση χρόνου»... ενώ ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα εξέφρασε εκ νέου αμφιβολίες για τη «βούληση» της αντιπολίτευσης να συναφθεί μία συμφωνία.

«Υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν ότι η αντιπολίτευση δεν έχει τη βούληση να υπογράψει κάποιο έγγραφο για μία διευρυμένη συμφωνία», τόνισε ο Γκαρσία, έπειτα από τον τετραήμερο διάλογο με τους κυβερνήτες και λίγο πριν την έναρξη του νέου γύρου.

Την ίδια στιγμή συνεχώς ενισχύονται τα μπλόκα των λαϊκών, αγροτικών και ιθαγένικων οργανώσεων περιμετρικά της Σάντα Κρους και οι οργανώσεις δηλώνουν ότι θα «συνεχίσουν την πολιορκία μέχρι να υπάρξει συμφωνία». Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις υπέρ της άμεσης προσφυγής σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος και της τιμωρίας του πρώην κυβερνήτη του Πάντο, Λεοπόλντο Φερνάντες, που κρατείται ώστε να δικαστεί. Τέλος, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι ο αντιναύαρχος Λαντελίν Μπαντέιρας αναλαμβάνει χρέη κυβερνήτη στο Πάντο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ