ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχεδιάζει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με άλλοθι την... πειρατεία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Νέα σχέδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων καταστρώνει η ΕΕ με πρόσχημα την αύξηση των κρουσμάτων πειρατικών επιθέσεων, όπως αυτά που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η συγκρότηση και η αποστολή στην περιοχή ναυτικής στρατιωτικής δύναμης είτε με την ομπρέλα του NATO ή κάποιου άλλου διεθνούς οργανισμού, που θα ματοκυλίσει τους λαούς και θα δεσμεύσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των περιοχών αυτών. Οι απειλητικές προθέσεις της ΕΕ εναντίον των λαών αποκαλύφθηκαν χτες κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχέδια στα οποία υπερθεμάτισε κατά τη συζήτηση και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, επικαλούμενος την ασφάλεια και την προστασία από τις πειρατικές επιθέσεις.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με δήλωσή του αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους των σχεδίων αυτών, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές προθέσεις των Βρυξελλών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα πειρατείας σε πλοία στη θαλάσσια περιοχής της Σομαλίας, αποκαλύπτει τα νέα επιθετικά σχέδια της ΕΕ για στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος λαών και χωρών. Αυτή τη φορά εφευρέθηκε νέο πρόσχημα: H αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας, ιδιαίτερα στο Βόρειο Κέρας της Αφρικής, μία περιοχή στην οποία διασταυρώνονται τα συμφέροντα, οι πολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και άλλων ανερχόμενων παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων».

Οπως υπογράμμισε ο Γ. Τούσσας, «η ΕΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κρούσματα πειρατείας, για να προετοιμάσει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το μοίρασμα των αγορών. Στα σχέδια της ΕΕ, που βρήκαν τη θερμή υποστήριξη ευρωβουλευτών της ΝΔ, περιλαμβάνεται η συγκρότηση και η αποστολή στην περιοχή ναυτικής στρατιωτικής δύναμης, είτε με την ομπρέλα του NATO ή κάποιου άλλου διεθνούς οργανισμού με την ταμπέλα του οποίου θα εξαπολυθεί νέο πλιάτσικο σε βάρος των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών της περιοχής».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε την επίκληση τέτοιων προσχημάτων «θρασύτατη πρόκληση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστές που από τη μια με τις επεμβάσεις τους προκαλούν δυστυχία, εξαθλίωση και χάος, και από την άλλη σχεδιάζουν νέες επεμβάσεις για να επιβάλλουν δήθεν την τάξη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής που με την πολιτική τους ποδοπατούν βάρβαρα», ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι λαοί μπορούν μόνοι τους να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αρκεί να αποκρούσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να επιβάλλουν με τους αγώνες τους το αναφαίρετο δικαίωμά τους να καθορίζουν εκείνοι ελεύθερα την τύχη και το μέλλον τους, ανατρέποντας τον ιμπεριαλισμό και το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Αναβλήθηκε η εκδίκαση μήνυσης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Την είχε καταθέσει μετά από διαδήλωση στις 27/6/2006 στο Λαγονήσι ενάντια σε σύνοδο των υπουργών Παιδείας η οποία πνίγηκε στα χημικά που έριξαν δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας

Αναβλήθηκε χτες επ' αόριστον η εκδίκαση της μήνυσης που έχει καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» κατά παντός υπευθύνου, λόγω των γεγονότων στις 27/6/2006, όταν διαδήλωση στο Λαγονήσι Αττικής - ενάντια σε σύνοδο των υπουργών Παιδείας και σε όσα αποφάσιζαν εκεί - πνίγηκε στα χημικά που έριξαν δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, με συνέπεια ο σπουδαστής και μέλος της ΚΝΕ Ν. Διακογεωργίου να νοσηλευτεί με εγκαύματα 2ου βαθμού. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισαν με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και οπλοχρησίας οι αστυνομικοί Θεοδόσης Βαλβέρης και Χρήστος Παύλου.

Χτες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, καταγγέλλοντας την προκλητική δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής και απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών εκπροσώπων των βιομηχάνων και του ευρωμονόδρομου. Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

«Είναι πολιτική απόφαση να καταστείλουν οποιαδήποτε κίνηση διαμαρτυρίας του λαού, όταν προσπαθεί με κινητοποιήσεις, που είναι το μόνο του όπλο, να διαμαρτυρηθεί για τα δεινά που του επιβάλλουν. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα μπροστά στηρίζοντας το λαό. Γιατί ξέρει ότι μόνο ο λαός μπορεί να αλλάξει τα σχέδια της πλουτοκρατίας», δήλωσε στον «Ρ» η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

«Βρεθήκαμε μπροστά σε μια βάρβαρη, απρόκλητη επίθεση. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, γιατί ξέρουν ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Η αντιλαϊκή πολιτική τους πάει χέρι χέρι με τα μέτρα καταστολής. Ο εργαζόμενος, ο φοιτητής, ο καθένας από μας να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσει τους ενόχους. Γιατί ένας είναι ο υπεύθυνος, η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου», δήλωσε ο Νίκος Διακογεωργίου, θύμα της κρατικής καταστολής, ο οποίος νοσηλεύτηκε για 2 μήνες με εγκαύματα 2ου βαθμού.

Στην πολιτική διάσταση του θέματος αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Αγγελος Βρεττός, δικηγόρος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ενώ για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση χημικών στα μάτια (μέχρι μόνιμη τύφλωση), στο δέρμα, αναπνευστικές διαταραχές (μέχρι χημική πνευμονία), μίλησε ο Νίκος Κατσαρός, πρ. πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

Διάβημα στον υφυπουργό Εσωτερικών

Σε διάβημα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (Δημόσιας Τάξης), Π. Χηνοφώτη, προχώρησαν χτες αντιπροσωπείες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Το διάβημα αφορούσε σε απαράδεκτο σήμα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών ενάντια σε ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και φιλειρηνικές οργανώσεις, καθότι θα τιμούσαν τη θλιβερή επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας!

Ο υφυπουργός φέρεται να εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του και καταδίκη σε τέτοια σήματα. Πρόσθεσε δε ότι εξέδωσε δικό του σήμα αποδοκιμασίας. Δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει σοβαρά το θέμα της χρήσης χημικών αερίων κατά διαδηλωτών.

«Εφυγε» ο Δημήτρης Βέης

Εφυγε από κοντά μας στις 21 Σεπτέμβρη 2008 ο Δημήτριος Βέης του Γεωργίου, ο μπάρμπα-Μήτρος. Στο τελευταίο του ταξίδι τον συνόδευσαν οι σύντροφοι και οι φίλοι του από όλο το νησί. Παραβρέθηκαν οι Αχτιδικές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Νομαρχιακού Γραφείου Ηλία Βουλβούλη.

Ο μπάρμπα-Μήτρος από τότε που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ - Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας - μέχρι και σήμερα, έζησε μέσα σε όλες τις θύελλες των κοινωνικών αγώνων, των πολιτικών και ιδεολογικών καταιγίδων. Αντιμετώπισε με περηφάνια κάθε είδους διώξεις, βρισιές, συκοφαντίες, βασανιστήρια, στρατοδικεία, ταλαιπωρίες, φυλακές και εξορίες.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μανταμάδο, από αγροτική οικογένεια, στο χωριό τελείωσε και τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Επαγγελματικά ασχολήθηκε σαν σιδηρουργός - πεταλωτής, χωρίς όμως να πάψει να ασχολείται και με τις αγροτικές εργασίες.

Για την προσφορά στο λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ τον προτείνει και ο λαός του Μανταμάδου τον εκλέγει, το 1978, πρόεδρο της Κοινότητας με μια λαμπρή πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνεχίζεται μέχρι και το 1990.

Ο μπάρμπα-Μήτρος, ακούραστος και συνεπής εργάτης του ΚΚΕ, πιστός στο Μαρξισμό-Λενινισμό, πολέμιος κάθε αναθεωρητικής αντίληψης, υπέρμαχος του σοσιαλισμού, πορεύτηκε σ' όλη του τη ζωή με οράματα για έναν καλύτερο κόσμο. Στάθηκε άξιος μπροστάρης.

Ο Μιχάλης Αψόκαρδος, εκ μέρους του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και της ΚΟΒ Μανταμάδου, αποχαιρέτησε το σύντροφο τους «σύμβολο αγώνα και αυτοθυσίας». Ενώ ο Δημήτρης Καρατζιτζής διάβασε το βιογραφικό του μπάρμπα-Μήτρου.

Τον ύστατο αποχαιρετισμό, εκ μέρους της ΝΕ Λέσβου, απηύθυνε ο Σταύρος Σκοπελίτης, μέλος του ΝΓ και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, απευθυνόμενος «στο σύντροφο που σ' ολόκληρη τη ζωή του στάθηκε πιστός στα πιο ψηλά ιδανικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Στα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης προκοπής. Στα ιδανικά του σοσιαλισμού».

Προσφορές

Στη μνήμη του Δημήτρη Βέη προσφέρουν στο ΚΚΕ:

  • Η οικογένεια του Αποστόλη Ιγν. Κοπριτέλη 50 ευρώ
  • Η οικογένεια της Μπέτυς και Δημήτρη Ξεξαλάκη 50 ευρώ
  • Η οικογένεια του Ιγνάτιου Κοπριτέλη 50 ευρώ
  • Η οικογένεια του Αποστόλη Μιχ. Κοπριτέλη 50 ευρώ
  • Η Βασιλική Κωστοπούλου 50 ευρώ
  • Η Βούλα Ξεξαλάκη 30 ευρώ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ