ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Οι υψηλοί τόνοι δείχνουν σύνθετες αντιθέσεις και διεργασίες

Θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θέτουν πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία

Από παλιότερη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Γερμανίας

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Γερμανίας
Βαθιές και περίπλοκες αντιθέσεις, που επεκτείνονται σε διάφορους τομείς, φανερώνουν οι συνεχιζόμενοι διαξιφισμοί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, αλλά και γενικότερα την Τουρκία και την ΕΕ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, δεν είναι τυχαίες οι εκατέρωθεν επισημάνσεις που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της εμβάθυνσης της ισχύουσας τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία και απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως το 2023 (σ.σ. χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας).

Χαρακτηριστικές ήταν και οι «προβλέψεις» του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ότι «μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ», με δεδομένο ότι απομακρύνεται από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξουν τη «δημοκρατικά σκεπτόμενη» πλειονότητα των Τούρκων που δεν υποστηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο. «Πιστεύω ότι πολλοί στην Τουρκία βασίζονται στην Ευρώπη και τη Γερμανία για να στηρίξουν την Τουρκική Δημοκρατία. Δεν πρέπει να κοιτάνε απλώς άπραγοι», είπε προχτές. Ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Ζ. Γκάμπριελ και Χάικο Μάας (σοσιαλδημοκράτες), αντίστοιχα, ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους με στόχο «να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του Προέδρου Ερντογάν». Ακόμα, ο Μάας είπε ότι θα θέσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα για το πώς θα αντιμετωπίζονται στο εξής διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Τουρκία. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Στέφαν Χάρμπαρτ, κάνει λόγο ακόμα και για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ιντερπόλ.

Προχωρά το παζάρι για τους «S-400»

Καθόλου άσχετες με τα παραπάνω είναι και οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για την αγορά των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «S-400». Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ρωσικού αμυντικού κολοσσού «Ροσομπορονεξπόρτ», Αλεξάντερ Μιχέγεφ, «η υπογραφή της συμφωνίας πλησιάζει (...) Οι εργασίες συνεχίζονται, τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν».

Θυμίζουμε ότι δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει τον έντονο «προβληματισμό» τους για την επιλογή της Αγκυρας να στραφεί στη Μόσχα και να απορρίψει τις προσφορές δυτικών «εταίρων» της. Η ρωσο-τουρκική αυτή συνεργασία προχωρά αντανακλώντας ευρύτερες γεωπολιτικές αντιθέσεις, που επιδρούν και στις εσωτερικές ισορροπίες του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένα «ζητήσει εξηγήσεις» από τους Τούρκους για τη συγκεκριμένη επιλογή, ανήσυχοι - συν τοις άλλοις - και για το ότι οι ρωσικοί «S-400» «δεν θα είναι συμβατοί» με τα ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα και ότι ενσωματώνουν ρωσική τεχνογνωσία, γεγονός που καθιστά ευάλωτη τη «ΝΑΤΟική άμυνα».

ΣΕΡΒΙΑ - ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενα ακόμα επεισόδιο έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι δεν αναιρεί τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνουν τις τριβές στην περιοχή

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με φόντο τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια και τις περιφερειακές κόντρες μεταξύ των αστικών τάξεων και μονοπωλίων της περιοχής, οι ηγέτες Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, φάνηκε χτες να καταβάλλουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις που προκλήθηκε πριν από λίγες μέρες, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια, καταγγέλλοντας την παρακολούθησή του από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, έπειτα από «μακρά και ανοικτή» τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν σε μέτρα βελτίωσης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, κανένας εκ των δύο δεν αναφέρθηκε στην αφορμή που προκάλεσε την ένταση στις διμερείς σχέσεις και η οποία φαίνεται να είναι το πιθανό σχέδιο των Σκοπίων να ψηφίσουν το επόμενο τρίμηνο υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Νωρίτερα, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος μιλώντας στο σερβικό δίκτυο RTS εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα Σκόπια θα στηρίξουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ και ότι η αποχώρηση του σερβικού διπλωματικού προσωπικού από τα Σκόπια έγινε για να καταδείξουν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως «γνωρίζουμε τι κάνετε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στη σερβική εφημερίδα ΜΠΛΙΤΣ, τόνισε πως η χώρα του «δεν έχει κάνει τίποτε κατά της Σερβίας».

Στο μεταξύ, την απαίτηση να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στον ΟΗΕ και να γίνει «αμοιβαία αναγνώριση» μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου μετά την ολοκλήρωση των επόμενων φάσεων του διμερούς διαλόγου που γίνεται στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της ΕΕ, εξέφρασε χτες ο Κοσσοβάρος (αλβανικής καταγωγής) υπουργός Εξωτερικών, Ενβέρ Χοτζάι, υποστηρίζοντας ότι το προτεκτοράτο «είναι στο τελευταίο στάδιο συγκρότησης κράτους».

Ο Χοτζάι πρόσθεσε ότι χωρίς αυτό το πλαίσιο «ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν έχει νόημα», και κατέληξε: «Τα σύνορα στα Βαλκάνια είναι καθορισμένα και αυτοί που προτείνουν αλλαγές αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο διακινδυνεύουν τη σταθερότητα. Αυτό θα προκαλούσε αποτέλεσμα - ντόμινο, που δεν θα ήταν προετοιμασμένες να το αποδεχθούν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ».

Τέλος, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια τονίζοντας πως τον αναμένει «με ανυπομονησία την επόμενη Πέμπτη» (31/8) για να εργαστούν «στενά για τη διαμόρφωση της ατζέντας και σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χωρίς περιστροφές...

Ανάμεσα στα πολλά που γράφονται αυτές τις μέρες πάνω στον αντικομμουνιστικό οίστρο των αστικών επιτελείων, ξεχωρίζουμε το εξής απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ: «Υπάρχει βεβαίως και το "συνεπές" ΚΚΕ. Αυτό όχι μόνο δεν καταδικάζει αυτή την εισβολή (σ.σ. αναφέρεται στα γεγονότα της Πράγας), όπως και τα γκούλαγκ, το Κατίν, τον ουκρανικό λοιμό, τα εκατομμύρια θύματα και πολλές άλλες θηριωδίες - στην κυριολεξία - του σοβιετικού και του κινεζικού - ασιατικού κομμουνισμού, αλλά και επιμένει να αντιστρέφει την πραγματικότητα, συνεχίζοντας να παρουσιάζει την Κόλαση σαν Παράδεισο. Ακούμε από πολλές πλευρές πως, αν μη τι άλλο, το ΚΚΕ παραμένει συνεπές στις ιδέες του. Το λένε για καλό. Συνέπεια να είναι και ό,τι να 'ναι. Αλήθεια, πόσο ανώριμο πολιτικό σύστημα έχουμε, την ίδια στιγμή που φοβάται τους γιαλαντζί "σταλινικούς" του ΣΥΡΙΖΑ, εραστές μόνο της εξουσίας, αφήνει στο απυρόβλητο τους γνήσιους σταλινικούς του ΚΚΕ; Αυτούς που στην Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου, στην ενότητα "Καθήκοντα του ΚΚΕ για την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση", στέκονται "κόντρα στις ξεπερασμένες ιστορικά απόψεις ότι μπορεί μια μεταβατική κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού να ανοίξει τον δρόμο για την επαναστατική ανατροπή, αλλά και τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική ενδιάμεση εξουσία που θα στέκεται ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, εντείνοντας τη διαπάλη με τους πολιτικούς φορείς που τις εκφράζουν". Μας λένε δηλαδή καθαρά ότι ακόμα πιστεύουν στη δικτατορία του ενός και μοναδικού κόμματος; Οποία συνέπεια!!!».

***

Αν και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος προδίδει επιπολαιότητα ή αυθαιρεσία, η ουσία που θέλει να αναδείξει δεν αλλάζει. Στην πραγματικότητα, ομολογεί ότι η συζήτηση περί αντικομμουνισμού αφορά πρώτα και κύρια το σήμερα, τους στόχους και την προοπτική του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τις διαφορετικές, αγεφύρωτες στρατηγικές που συγκρούονται στην οικονομία, την ιδεολογία και την πολιτική. Γι' αυτό στρέφει τους προβολείς της αντιπαράθεσης απευθείας στο ΚΚΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εργατικών - λαϊκών αγώνων για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Που δεν έκρυψε ποτέ ότι προγραμματικός του στόχος είναι η ανατροπή του καπιταλισμού από τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Και ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στη δικτατορία του κεφαλαίου, που ζούμε σήμερα, και στη δικτατορία του προλεταριάτου, δηλαδή την εργατική εξουσία. Να γιατί στάζουν τόση χολή για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Επειδή ξέρουν πως το σάπιο σύστημα που υπηρετούν, είναι «καταδικασμένο» να γεννάει μόνο εκμετάλλευση, πόλεμο, φτώχεια και προσφυγιά. Και πως η υποχώρηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος δεν είναι ανεπίστρεπτη στην Ελλάδα και στα άλλα καπιταλιστικά κράτη. Και πως όσο υπάρχουν κόμματα, που δεν τα 'στριψαν, δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους και συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της απελευθέρωσης από τον «χαλκά» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κανείς εκμεταλλευτής δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος...


Κ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ