ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ταξιδεύει με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που φέτος είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση και έχει σύνθημα: «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα γίνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο μεταξύ, αυτήν την περίοδο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περνούν από νησιά και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στη Λέσβο

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, 19 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάσου στη Λέσβο. Μίλησε ο Αντώνης Ταλφανίδης, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στη Σοσιαλιστική Επανάσταση, στη νεαρή σοβιετική εξουσία, αλλά και στις πρωτοφανείς κατακτήσεις της εργατικής εξουσίας στον 20ό αιώνα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση. Κλείνοντας τόνισε πως σήμερα έχουμε την πείρα, έχουμε βγάλει συμπεράσματα κι είμαστε ικανότεροι και κάλεσε τη νεολαία της Αγιάσου που προβληματίζεται, που νιώθει την αγανάκτηση και δεν συμβιβάζεται με τη ζωή και το μέλλον που της ετοιμάζουν, να συσπειρωθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να βαδίσουν οι νέοι «έξω από τα όρια του συστήματος» για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό. Μετά την ομιλία προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη.

Στην Αγιάσο Λέσβου
Στην Αγιάσο Λέσβου
Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ στη Λέσβο συνεχίζεται και θα κορυφωθεί το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κεφαλονιά

Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία του το 43ο Φεστιβάλ όταν στάθμευσε με προφεστιβαλική εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, 20 Αυγούστου, στο Ληξούρι. Ηταν η μαζικότερη και η καλύτερα οργανωμένη προφεστιβαλική στην Παλική την τελευταία δεκαετία, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι, μια εκδήλωση που άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τη νεολαία της περιοχής, αλλά και ευρύτερα με το λαό.

Εργαζόμενοι και νεολαία από νωρίς επισκέφθηκαν το χώρο και στάθηκαν ιδιαίτερα στα ταμπλό με το αφιέρωμα στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που φέτος συμπληρώνει τα 100 της χρόνια. Στο χώρο υπήρχε επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που επισκέφθηκαν αρκετοί. Η προφεστιβαλική άνοιξε με ομιλία από τον Βασίλη Βασιλάτο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝE, που επικεντρώθηκε στη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, στα συμπεράσματα και στα διδάγματά της για το «σήμερα».

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση βασισμένο στο βιβλίο «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», όπου οι παρευρισκόμενοι είδαν με συγκίνηση τον Λένιν, σε σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα, να μιλάει στην εργατική τάξη, χαράζοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή της από την εκμετάλλευση.

Στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
Στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
Πριν συνεχίσει το ταξίδι του, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποχαιρέτισε το Ληξούρι με συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα Next Door Noise και με τον Στέλιο Μαγαλιό, που συνδύασε τη δική του μουσική και τα τραγούδια του με το κλασικό πολιτικό τραγούδι, κλείνοντας αυτήν την πανέμορφη βραδιά που οργάνωσε η ΚΝΕ.

Το ταξίδι συνεχίζεται

Πλήθος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ γίνονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

  • Αύριο, Παρασκευή:

-- Στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με ομιλία, συζήτηση και ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

-- Στην πλατεία Μιαούλη της Σύρου, στις 8.30 μ.μ., με αφιέρωμα με τίτλο «Η τέχνη στην ΕΣΣΔ - Από τη Ρωσική Πρωτοπορία στον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό», ομιλία από την Φραντζέσκα Πρωτόπαπα, στέλεχος της ΚΝΕ, και μουσικό πρόγραμμα.

-- Στο Μανταμάδο Λέσβου, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Προβολή του ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη», ομιλία από την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό γλέντι με τους Παναγιώτη Κάιτατζη, Ανδρέα Ανδρέου και Ηλία Μαντικό.

-- Στο Βαθύ της Σάμου, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκθεση βιβλίου αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, θεματικές εκθέσεις, δραστηριότητα για παιδιά, παραδοσιακούς χορούς από τον Κύκλο των Εφήβων του χορευτικού συγκροτήματος του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών και συναυλία με τους «Opal».

  • Το Σάββατο 26 Αυγούστου:

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας, στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με πολιτική ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί τουρνουά πινγκ πονγκ το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Τσαριτσάνης, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στην Αριδαία Πέλλας, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη, με ομιλητή τον Γιώργο Καραθάνο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 27 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην Ιερισσό Χαλκιδικής, προφεστιβαλική εκδήλωση με ομιλία και συζήτηση.
  • Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον Ευρωπό Κιλκίς, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό».
Για τις χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με αφορμή το σχετικό πρόγραμμα της «Coca - Cola»

Με το πρόγραμμα «Το Σχολείο που Θέλεις» η ιδιωτική εταιρεία «Coca Cola 3Ε», την ώρα που απολύει εκατοντάδες εργαζόμενους, μεταφέροντας τις εγκαταστάσεις της, αναλαμβάνει να «σουλουπώσει» τα σχολεία που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολουθούν πιστά τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα αυτό έθεσε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στα σχολεία.

Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αναφέρονται επιπλέον τα παρακάτω:

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εμφανιζόμενοι με το μανδύα του "ευεργέτη χορηγού", βρίσκουν το έδαφος για να "εισβάλουν" στα σχολεία υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων για σύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για τη διαφήμισή τους, αλλά και για τη διαμόρφωση του λεγόμενου "σχολείου της αγοράς", με προγράμματα σπουδών που θα εξυπηρετούν τα κέρδη τους.

Είναι πρόκληση οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βγάζουν αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων - γονιών, ενώ απολαμβάνουν και πλήθος νόμιμων φοροαπαλλαγών, αλλά και παχυλών χρηματοδοτήσεων από κονδύλια της ΕΕ που προέρχονται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, να εμφανίζονται ως δήθεν προστάτες των παιδιών τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Για ποιο λόγο τα κονδύλια από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ μαζί με εθνικούς πόρους, όλα χρήματα του λαού, δεν κατευθύνονται άμεσα στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της κτιριακής - υλικοτεχνικής υποδομής τους, της αντισεισμικής θωράκισής τους, με αποτέλεσμα να επωφελούνται επιχειρηματικοί όμιλοι διεξάγοντας τις διαφημιστικές τους καμπάνιες εντυπώσεων, ενώ οξύνονται και πολλαπλασιάζονται τα εκρηκτικά προβλήματα στα σχολεία οδηγώντας σε αδιέξοδο γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς;».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής

Σήμερα Πέμπτη, από τις 10 το πρωί, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας: α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια.

Επίσης, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών - αλλογενών (αποφοίτων σχολείων από χώρες εντός και εκτός ΕΕ) στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ