ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
Η απεργία των εργαζομένων στο πρακτορείο «Ευρώπη» και οι εξελίξεις στον κλάδο

Συζήτηση με τον Αν. Κανάκη, γραμματέα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», με απόφαση του Σωματείου τους, της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Πριν από λίγες μέρες, στις αρχές Αυγούστου, το σύνολο του όγκου εργασιών του πρακτορείου «Ευρώπη» μεταφέρθηκε στο μόνο άλλο που υπάρχει, το πρακτορείο «Αργος». Οι περίπου 200 εργαζόμενοι είναι για δεύτερο μήνα απλήρωτοι, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι η «Ευρώπη» πάει για πτώχευση και ότι οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι προβάλλουν και διεκδικούν το αίτημα διασφάλισης των θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων, στα πρακτορεία Τύπου, ανεξάρτητα από τον εργοδότη.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία το Σωματείο θα απαιτήσει από την εργοδοσία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα, απαιτεί από την κυβέρνηση να πάψει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όπως κάνει μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις. Να πάρει πρωτοβουλίες και να θεσμοθετήσει λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι όπως μέχρι τώρα, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρηματιών.

Κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης με «όπλο» το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον γραμματέα του Σωματείου, Ανέστη Κανάκη.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο Αν. Κανάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα στο πρακτορείο «Ευρώπη» την πλειοψηφία των μετοχών την έχει εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Και στα δύο πρακτορεία, άλλωστε, ιδιοκτήτες - μέτοχοι είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ. Για παράδειγμα, στο πρακτορείο «Αργος», το κομμάτι ιδιοκτησίας του ΔΟΛ λέγεται ότι έχει περάσει στον Ευ. Μαρινάκη, που είναι και ο νέος ιδιοκτήτης των εφημερίδων του ΔΟΛ.

Τα δύο πρακτορεία, εκτός από τη διανομή εντύπων, την τελευταία περίοδο έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και στη μεταφορά εμπορευμάτων άλλων εταιρειών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο διακίνησης που διαθέτουν. Ακόμα, τα δύο πρακτορεία έχουν μια κοινή επιχείρηση, την «ΑΡΓΟΣ - ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καταστημάτων μικρής λιανικής που περιλαμβάνουν Τύπο καθώς και στη διανομή ελληνικού Τύπου στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό των παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων στα πρακτορεία είναι το ότι εκδότες, παρόλο που είναι και μέτοχοι στο πρακτορείο «Ευρώπη», μετέφεραν τα έντυπά τους στο πρακτορείο «Αργος» και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αν και όχι στη σημερινή έκταση. Πριν από μερικά χρόνια έγιναν πάλι μεταφορές εντύπων από το ένα πρακτορείο στο άλλο. Στο πρακτορείο όπου προκαλούνταν με αυτό τον τρόπο η πτώση του όγκου εργασίας σημειώνονταν μειώσεις προσωπικού και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, επισημαίνει ο Αν. Κανάκης, είναι ότι το 2008 και τα δύο πρακτορεία απασχολούσαν πάνω από 900 εργαζόμενους και σήμερα είναι λιγότεροι από 450. Επίσης, οι μισθοί και στα δύο πρακτορεία έχουν μειωθεί κατά 12%, με την εργοδοσία να αξιοποιεί την ΠΥΣ 6/2012 κόβοντας επιδόματα. Στην περικοπή αυτή έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή το Σωματείο και δεν έχει σταματήσει να τα διεκδικεί.

Παρά τη διαρκή αντεργατική επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων, η οποία όπως ήδη σημειώθηκε έχει εκφραστεί και στο συγκεκριμένο χώρο, το Σωματείο έχει δώσει μάχες και έχει κατορθώσει το ύψος των αποδοχών να είναι σε καλύτερα από το μέσο όρο επίπεδα και μέχρι τώρα η βασική μορφή εργασίας να είναι η πλήρης και σταθερή απασχόληση.

Οι κατακτήσεις αυτές βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο της εργοδοσίας, με δεδομένη την αντεργατική νομοθεσία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση τα μνημόνια διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε το περιεχόμενο της συνάντησης του Φ. Μπόμπολα με την ΕΣΗΕΑ στις αρχές του περασμένου Μάη. Στη συνάντηση αυτή ο Μπόμπολας είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι αν προχωρήσει η συμφωνία με τον Ι. Σαββίδη για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις τις οποίες έχει ή συμμετέχει ο Μπόμπολας (σ.σ. πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η αγορά των τίτλων του «Εθνους» και της «Ημερησίας» από τον Ι. Σαββίδη), θα γίνουν απολύσεις και θα υπογραφτούν νέες ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους. Ακόμα, είχε ζητήσει από την ΕΣΗΕΑ κλίμα «εργασιακής ειρήνης», ενώ είχε αναφερθεί στα δύο πρακτορεία διανομής Τύπου, λέγοντας πως θα πρέπει να συγχωνευτούν και ότι θα γίνουν πάνω από 200 απολύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος» να έρθουν αντιμέτωποι με εξελίξεις ανάλογες με αυτές που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη». Γι' αυτό ό,τι συμβαίνει στο ένα πρακτορείο είναι υπόθεση των εργαζομένων και στα δύο πρακτορεία και όχι μόνο. Το Σωματείο μάλιστα καλεί σε κοινή αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση τους εργαζόμενους και των δύο πρακτορείων.

Εξελίξεις άμεσα συνδεδεμένες με επιχειρηματικές διεργασίες στον κλάδο

Οπως υπογραμμίζει ο γραμματέας του Σωματείου, οι εξελίξεις στα πρακτορεία Τύπου είναι συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στον κλάδο και συνολικά με τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες και στα άλλα ΜΜΕ έρχονται αντιμέτωποι με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις εκατοντάδες απολύσεις, την κυριαρχία των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς, τα μπλοκάκια, την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης με αμοιβή 200 έως 300 ευρώ το μήνα! Προσφάτως, εργαζόμενοι επιχείρησης του κλάδου απολύθηκαν χωρίς να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα πολλών μηνών...

Οπως και στο σύνολο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται και στα ΜΜΕ θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν να τους δεσμεύει τίποτα απέναντι στους εργαζόμενους. Γι' αυτό ζητούν «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή ταξική συνεργασία, για την οποία αξιοποιούν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν και έχουν την πλειοψηφία στις περισσότερες ενώσεις του κλάδου.

Η κυβέρνηση για όλα αυτά επιλέγει να παίξει το ρόλο του «ουδέτερου» παρατηρητή, που πρακτικά διευκολύνει την εφαρμογή των αντεργατικών εργοδοτικών σχεδιασμών. Στο μεταξύ, έχει διατηρήσει στο ακέραιο και έχει ενισχύσει όλη την αντεργατική νομοθεσία δίνοντας στους εργοδότες πολύτιμα όπλα στην επίθεσή τους κατά των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις στα ΜΜΕ συνοδεύονται από τη διαπάλη και τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο αλλάζει και η τράπουλα ανακατεύεται ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχήματα, «παραδοσιακά» και νέα που μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν για να επενδύσουν σε μέσα ενημέρωσης. Μέσα σ' αυτήν τη διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης εμπλέκεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων με συντονισμένη πάλη

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις επιβάλλεται η αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Επιβάλλεται ταυτόχρονα η ανάπτυξη κοινών συντονισμένων αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο και με το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή η σημερινή απεργία, τονίζει ο Α. Κανάκης, είναι ένα πρώτο βήμα και θα σημάνει την αρχή ενός σημαντικού αγώνα, κοινού και στα δύο πρακτορεία Τύπου, απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Ο αγώνας των εργαζομένων στην «Ευρώπη» αφορά και τους εργαζόμενους στην «Αργος», όχι μόνο λόγω της αλληλεγγύης που είναι απαραίτητη, αλλά και γιατί τα ίδια επιχειρηματικά - αντεργατικά παιχνίδια θα παιχτούν και στη δική τους πλάτη. Γι' αυτό, υπογραμμίζει, «καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και να αγνοήσουν τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας που έχουν ξαμοληθεί για να διασπάσουν την ενότητά μας και να "καθαρίσουν" το τοπίο για τους εργοδότες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ