ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επικίνδυνη όξυνση συγκρούσεων και έντασης στα σύνορα με την Τουρκία...

Τουρκικά άρματα μάχης σε δράση, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία...
Τουρκικά άρματα μάχης σε δράση, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε τροχιά αντιπαράθεσης φαίνεται πως εισέρχονται, όσο περνούν οι μέρες, δύο βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας: Οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που έχουν συγκροτήσει μαζί με Αραβες τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και η Τουρκία, που μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού θύλακα στα σύνορά της, αλλάζει τακτική και συμμαχίες, εντείνοντας τη συνεργασία με τη Ρωσία, το Ιράν, ακόμη και με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να στείλει τη Δευτέρα στη Δαμασκό τον Μουχάμαντ Μπαλούτ, βοηθό του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Safeer», ο Μπαλούτ συναντήθηκε με αξιωματούχους των συριακών μυστικών υπηρεσιών και συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία και στην τουρκο-συριακή μεθόριο»...

Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, καθώς δεν απέκλεισε να έχει μια θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία το καθεστώς του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ. Θέτοντας παράλληλα και τη γνωστή απαίτηση της Αγκυρας για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο έδαφος της βόρειας Συρίας, ο Κουρτουλμούς είπε πως η περιοχή δεν θα πρέπει να γίνει «κτήση μίας και μόνο ομάδας» και ότι το ξεκίνημα της «υπέρβασης της συριακής κρίσης», με τη συνεργασία της Ρωσίας, θα βοηθήσει «να ανοίξει ο δρόμος για νέα προοπτική για την ειρήνη».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζήτησε επίσης να ανοίξει μία «νέα σελίδα στη Συρία στη βάση μοντέλου στο οποίο θα συμμετάσχουν... η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία».

Κινητικότητα στο Τζαραμπλούς, εκκένωση του Καρκαμίς...

Στο μεσοδιάστημα, αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στη μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλούς, που ελέγχεται από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Εκεί επικέντρωσε χτες τα πυρά του ο τουρκικός στρατός, έπειτα από την αναίμακτη ρίψη οβίδων και ρουκετών στις τουρκικές μεθοριακές πόλεις Κιλίς και Καρκαμίς. Η τουρκική πολιτική ηγεσία χρησιμοποίησε αυτό το γεγονός ως αφορμή για να ζητήσει χτες το απόγευμα από τους κατοίκους της μεθοριακής πόλης Καρκαμίς να εκκενώσουν τις εστίες τους, όχι βεβαίως για την ασφάλειά τους, αλλά με απώτερο στόχο την καλύτερη προετοιμασία μίας επιθετικής επιχείρησης στο έδαφος της συριακής πόλης Τζαραμπλούς.

Οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF έχουν ήδη συγκροτήσει «Στρατιωτικό Συμβούλιο του Τζαραμπλούς», απειλώντας με «θάνατο» τους Τούρκους (παρα)στρατιωτικούς και τους μισθοφόρους που έχουν προσλάβει για λογαριασμό ομάδων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», προκειμένου να ξεκινήσουν επίθεση στην περιοχή με πρόσχημα την «απελευθέρωσή» της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του στην Αγκυρα, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «θα δώσει κάθε είδους υποστήριξη για να απαλλαχθεί η Συρία και το Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος» (με το οποίο συνεργαζόταν στενά τα τελευταία χρόνια, όσο βεβαίως αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων). Τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα πολεμήσει «το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους ενόπλους εντός και εκτός Τουρκίας»...

Στην Αγκυρα, πάντως, ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Κέρτις Σκαπαρότι, συναντώντας μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουλούσι Ακάρ, λέγοντας πως είχαν «πολύ θετικές συζητήσεις». Πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπολογίζουν στο κουράγιο και τη γενναιότητα του τουρκικού λαού» και πως «και η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»...

Οι «προειδοποιήσεις» του Πενταγώνου

Νωρίτερα, ο Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνέστησε στο συριακό στρατό να αποφύγει τις επιχειρήσεις σε περιοχές της... Βόρειας Συρίας όπου «επιχειρούν αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις», όπως η πόλη Χάσακα, στην οποία σημειώνονταν έως προχτές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του συριακού στρατού. (Στη Χάσακα πάντως χτες επιτεύχθηκε εκεχειρία μεταξύ Κούρδων και Σύρων αξιωματούχων με τη μεσολάβηση Ρώσων...).

«Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας στο έδαφος και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τους υπερασπιστούμε» είπε ο Κουκ, σημειώνοντας ότι η προειδοποίηση δεν συνιστά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Θα ήταν σοφό το συριακό καθεστώς να αποφύγει περιοχές όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του συνασπισμού», είπε...

Οταν ρωτήθηκε εάν απειλούνται με αντίποινα από τα αμερικανικά αεροσκάφη και ρωσικά που θα θελήσουν να επιχειρήσουν σε αυτές τις περιοχές, ο Κουκ ξεκαθάρισε ότι ισχύει η ίδια προειδοποίηση, λέγοντας, σαν να μην πρόκειται για αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε ξένο, συριακό έδαφος, τα εξής: «Αν απειλήσουν (σ.σ. ρωσικά αεροπλάνα) αμερικανικές δυνάμεις, έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας»!

Ωρες μετά, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος της τουρκο-συριακής μεθορίου για να αποτραπεί «το λαθρεμπόριο όπλων και η διακίνηση μισθοφόρων τρομοκρατών».

Επιχειρήσεις έξω από τη Μοσούλη του Ιράκ

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία, δυνάμεις του ιρακινού στρατού ξεκίνησαν χτες επιχειρήσεις στα νότια περίχωρα της Μοσούλης, σε απόσταση λίγων χλμ. από το κέντρο της πόλης, που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού ξεκίνησε στην περιοχή Καγιάρα, που θεωρείται κρίσιμη ενόψει της επικείμενης μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η επίθεση στη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη και χειρότερη μετακίνηση πληθυσμού εδώ και χρόνια...


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Περίπλοκο αλισβερίσι για να προστατέψει τη θέση της

Σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η σημασία και η αξία των πραγματικών εταιρικών συνεργασιών δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο σημαντική όσο σήμερα. Οι συμμαχίες και οι εταιρικές σχέσεις που αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν και αρνούνται το "παρών" σε ένα κοινό μέτωπο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων προορίζονται να διαλυθούν, με τη συντριπτική ήττα των μερών που τις συνθέτουν».

Τα παραπάνω σημείωνε η βασική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», χτες, σε ένα κεντρικό άρθρο γεμάτο αιχμηρή κριτική στους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα και ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο φόντο αντεγκλήσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, που αυξήθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Στην ατζέντα Μπάιντεν θα βρεθεί καταρχήν η διμερής συνεργασία στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και η έκδοση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, που η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει κατονομάζοντάς τον ως πρωτεργάτη της πρόσφατης απόπειρας ανατροπής της. Το θέμα του Γκιουλέν συζητήθηκε και σε χτεσινές επαφές που είχαν στην Τουρκία αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πάντως, το πόσο περιπλέκονται τα αντιλαϊκά παζάρια στην ευρύτερη περιοχή ανέδειξαν και οι συναντήσεις που είχε χτες στην Αγκυρα ο ηγέτης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», η ατζέντα του Μπαρζανί - που συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν - «περιέλαβε κοινές κινήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που σήμερα βρίσκεται υπό κατάληψη από το "Ισλαμικό Κράτος", μαζί με το ρόλο της Τουρκίας στις περιεκτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβρη με στόχο την οριστική εξόντωση του Ντάες (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") στις περιοχές νότια, ανατολικά και βόρεια της Μοσούλης».

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση Μπαρζανί υπήρξε συνεργάτης της Αγκυρας για αρκετό διάστημα, με εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας, που προκαλούσαν την έντονη ενόχληση και της Βαγδάτης, όπως και ότι οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ εμφανίζονται συχνά να διαφοροποιούνται σε αρκετά θέματα με άλλες μερίδες Κούρδων (π.χ. της Συρίας), στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων που αναζωπυρώνουν φονικούς για τους λαούς ανταγωνισμούς, σε όλη την περιοχή.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε νέα συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, η δεύτερη από τα γεγονότα της 15ης Ιούλη και μετά τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας «εξυγίανσης» των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να μειωθεί η θητεία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στα 28 έτη, με το επιχείρημα ότι έτσι θα περιοριστεί η υπερσυγκέντρωση υψηλόβαθμων αξιωματικών, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας. Αποφασίστηκε ακόμη η αποστράτευση 586 συνταγματαρχών. Θυμίζουμε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ξεκινήσει ευρείες «απομακρύνσεις» ειδικά σε στρατό και δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο και της δίωξης όσων συνδέονται με την οργάνωση του Γκιουλέν FETO.

Τέλος, όσον αφορά την πολύνεκρη επίθεση που έγινε το Σάββατο στο Γκαζιαντέπ, η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών (που αρχικά εμφάνιζε με βεβαιότητα να είναι ανήλικοι βομβιστές αυτοκτονίας). Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 54, ενώ 13 από τους 58 τραυματίες που συνεχίζουν να νοσηλεύονται βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

  • Αρκετά πιο ανατολικά, κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, στην επαρχία Σιρνάκ, χτες, σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα και αποτέλεσμα το θάνατο 2 στρατιωτών.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ