ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Για ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο Δ. Αβραμόπουλος με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τσ. Χέιγκελ

Eurokinissi

Ο Δ. Αβραμόπουλος με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τσ. Χέιγκελ
Ακόμα πιο βαθιά «χώνεται» η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται, αιματηρά τις περισσότερες φορές, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας, όπως σαφέστατα προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσ. Χέιγκελ, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι στη συνάντηση έθεσε για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης τη φιλοδοξία της να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή - πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, άρα και τη συμμετοχή της στη «μοιρασιά» της «λείας», είτε αυτή αφορά στην Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, είτε σε άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με αντάλλαγμα πολυεπίπεδη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δήλωσε με νόημα: «Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις. Πάνω από όλα, όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας»!

Η σιβυλλική αυτή δήλωση του Ελληνα ΥΕΘΑ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, απ' τη συμμετοχή της χώρας σε νέες πολεμικές περιπέτειες που οι ιμπεριαλιστές μεθοδεύουν με διάφορα προσχήματα, έως την ικανοποίηση αξιώσεων των ΗΠΑ για τη στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή/και για επέκταση των αρμοδιοτήτων της Σούδας. Αλλωστε, αμέσως μετά τις δηλώσεις Αβραμόπουλου, ο αστικός Τύπος, επικαλούμενος «εκτιμήσεις αναλυτών», ερμήνευσε την «ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων» ως άνοιγμα του δρόμου για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στη Σούδα, όπως αξιώνουν εδώ και καιρό οι Αμερικανοί.

Νέες επαφές προανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές του Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο αυτής της Συνόδου είναι βασικά η ενίσχυση της δυνατότητας και ικανότητας του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει όπου τα συμφέροντα των μονοπωλίων απαιτούν τη δύναμη των όπλων για να επιβληθούν.

«Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της», κατέληξε κομπάζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος, ικανοποιημένος απ' τις κολεγιές που εξασφαλίζει η κυβέρνησή του στο ντόπιο κεφάλαιο και που του ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση

Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντηση και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζ. Κέρμπι, ο οποίος εξήγησε ότι τα ζητήματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που απασχόλησαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, την κοινή εκπαίδευσή τους και τη δραστηριοποίησή τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κέρμπι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δ. Αβραμόπουλο για τη στήριξη που διαχρονικά η αστική τάξη της Ελλάδας και το πολιτικό της προσωπικό παρέχουν στα πολεμοκάπηλα και άλλα αντιλαϊκά σχέδια που ξεδιπλώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, με ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία νέες επεμβάσεις βρίσκονται στα σκαριά, με τις ΗΠΑ να αναζητούν μια νέα «συμμαχία προθύμων», αυτή τη φορά με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση σημειώνοντας: «Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μόνο ανησυχία προκαλούν στον ελληνικό λαό, καθώς σηματοδοτούν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Οι κίνδυνοι αυτοί αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη δράση των λεγόμενων "τζιχαντιστών" σε Ιράκ και Συρία, που αποτελούν δυνάμεις, οι οποίες στηρίχτηκαν και εξοπλίστηκαν από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια και σήμερα αξιοποιούνται ως πρόσχημα, για να δικαιολογήσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εναντίον χωρών και λαών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη γι' αυτές τις επιλογές και δεν έχει το δικαίωμα να αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν στη συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκελ, τι είδους διευκολύνσεις ζητήθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ και τι απάντησε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, έτσι ώστε από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Πατριδογνωμόνιο
Ευπώλητον σώμα νέου...

Πάνε σχεδόν τριάντα χρόνια που έγραφα στην εφημερίδα «Τα Νέα» επί πολλές ημέρες, μια σειρά από ερευνητικά ρεπορτάζ υπό το γενικό τίτλο «Η θρησκεία του σώματος»... Είναι απ' αυτά που στη ζωή ενός ανθρώπου, κι όχι ειδικώς ενός δημοσιογράφου, δε θες ούτε να τα έχεις μαντέψει, ούτε να τα έχεις σκεφτεί, πολλώ μάλλον να σε αναγκάζει η ζωή να τα θυμάσαι αναθεματίζοντας ώρα και στιγμή. Κι αν ανασαίνεις και δουλεύεις στο συλλογικό γίγνεσθαι και στο συλλογικό κοινωνικό υποσυνείδητο και δεν το παίζεις διανόηση και καλοπληρωμένη κουλτούρα που χτίζεται στου κασίδη το κεφάλι, είτε ως αναγνωστικό κοινό είτε ως τηλεοπτικό, τότε συναισθάνεσαι κι εκείνη τη συγγνωστή αδυναμία της «παρέμβασης» στα πράγματα, που, ως ψευδαίσθηση, ταλανίζει τους μιντιάδες από καταβολής Λόγου...

Στήνονταν γυμναστήρια τότε σε κάθε γειτονιά στη θέση της κάθε αλάνας και του κάθε συνοικιακού γηπέδου. Σταρ και αστερίσκοι του θεάματος πούλαγαν βιντεοκασέτες (σήμερα το κάνει η κοινωνική αυνανιστική και ναρκισσιστική κοινωνική δικτύωση) με γυμναστικές ασκήσεις, τζόγκινγκ κ.λπ. κ.λπ. Η λέξη «φίτνες» έμπαινε στη ζωή ύπουλα σα μικρή δόση αρσενικού με το πρόσχημα της υγείας. Η ναζιστική θεωρία της ανώτερης ράτσας με εμφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά αναφυόταν μεταπολεμικά κάτι σαν αντίδοτο στο ναρκωεκφυλισμό μιας πασιφιστικής νεολαιίστικης δράσης - στάσης. Ελάχιστοι έπαιρναν τότε πρέφα την καινούργια αγορά που έχτιζε, χειραγωγώντας τεράστιες μάζες, το διεστραμμένο επικοινωνιακό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.

Πέρασε καιρός και η μανία για γιόγκες, στάσεις του λωτού, χαρμάνια πασπαλισμένα με θιβετιανές και νεπαλέζικες πρέζες ιδεολογικές και πραγματικές, αντικαταστάθηκαν ανεπαισθήτως, που λέει κι ο ποιητής, με πολεμικές τέχνες, μποντιμπίλντια ως «άθλημα», μούσκουλα, και οι τρανσφόρμερς (οι μεταλλάξιμοι άνθρωποι και μηχανές) άνθιζαν, μαζί με τις οικονομίες των τίγρεων και τις φιγούρες του «καράτε κιντ» πωλούμενες ως γλειφιτζούρια στα περίπτερα. Ο στραγγαλισμός των μεταπολεμικών υπολειμμάτων Διαφωτισμού συνετελέσθη με γκαιμπελική ακρίβεια και χολιγουντιανή γκλαμουριά.

Θυμάμαι να ωρύομαι ολίγον μοναχικά, στις καναλόστρουγκες, για τα πρώτα ανδρικά καλλιστεία μποντιμπιλντεράδων στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, μόλις ένα δυο χρόνια μετά την εισβολή των Αμερικανών και την αποκατάσταση της καταναλωτικής δημοκρατίας. Η θρησκεία του σώματος ως αναλώσιμου προϊόντος στα ράφια της λιανικής πώλησης, προηγούνταν κάθε άλλης συμμαχίας προθύμων. Αλλωστε, ο Καρζάι είχε ήδη ανακηρυχθεί σ' έναν από τους πιο καλοντυμένους άνδρες της Γης!...

Η επιστροφή στον εργασιακό, αξιακό και πολιτισμικό μεσαίωνα, προαναγγέλθηκε από το θέαμα του εκβαρβαρισμένου και ευπώλητου σώματος του ανθρώπου, που περνάει απ' την αυτοκρατορία των αισθήσεων σ' αυτήν των παραισθήσεων και της απαθανάτισής του σε μια στιγμή εικονικού βιάγκρα. Είναι η εποχή που πέρασε από τις τουριστικές προτάσεις για ανήλικο σεξ στις χώρες των τσουναμιών, μέχρι καταδύσεις σε άγονους βυθούς σαν τη νήσο Μπικίνι των πυρηνικών δοκιμών... Μετά νεκραναστήθηκαν οι σβάστικες ανάμεσα σε νέους που λάτρεψαν τα βαμπίρ, τρώγοντας ποπκόρν στο σινεμά, δίπλα σε φιλεναδούλες βαμμένες άσπρες, με την πεθυμιά να τις δαγκώσει στο λαιμό με δυο λιμαρισμένους κυνόδοντες ο γκόμενος για να γνωρίσουν την έκλειψη.

Τα βαρβιτουρικά, οι τουλίπες και οι λευκές κυριλέ γραμμές, «απαντήθηκαν» με αναβολικά, συμπληρώματα διατροφής και «υγιεινά» σπινταρίσματα στο παγκόσμιο βιντεόγραμμα ενός κόσμου, που τυπώνει ήρωες με γραμμώσεις και κοιλιακούς σε χαρτοπετσέτες μιας χρήσεως με κρυφά υδατογραφημένες σβάστικες... Ο λούμπεν πρωταθλητισμός της φθοράς του ανθρώπινου κορμιού και νου, απ' τη Μάνη ως το τέως Τιμπουκτού, θέλει πια και τον ιατροδικαστή του tatoo, για να βρει τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των «νόμιμων» εμπόρων του θανάτου της βιτρίνας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO η 30ή Αυγούστου

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία

Στο σχετικό κάλεσμά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης σημειώνει πως «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και πως «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».

«Καλούμε - καταλήγει το κάλεσμα - όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org