ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πορεία εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι στο επίκεντρο του νέου κύκλου διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκινά στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχουν στο Παρίσι, κατά το 3ήμερο 2 με 4 Σεπτέμβρη. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ατζέντα τις υποθέσεις που διαχειρίζονται και για τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί για τη στήριξη της ανάκαμψης και των επιχειρηματικών κερδών.

Το «νέο» στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο πλαίσιο της ΔΕΘ που ξεκινά στις 6 Σεπτέμβρη. Στις 12 του ίδιου μήνα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και το «πρόγραμμα προσαρμογής» στην Ελλάδα. «Ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο για την παραπέρα έκβαση των υποθέσεων του ελληνικού κεφαλαίου θεωρείται το μεθεπόμενο Γιούρογκρουπ στις 13 Οκτώβρη.

Αιματοβαμμένα πλεονάσματα

Η σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου που θα συναντηθεί στο Παρίσι με τα κλιμάκια της τρόικας αναδεικνύει και τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων για την επόμενη φάση. Η συγκυβέρνηση προσέρχεται με «ατού» την εμφάνιση των αιματοβαμμένων λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, τα οποία στηρίζονται στη δραστική περικοπή από τον κρατικό προϋπολογισμό ολόκληρης της γκάμας των κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς επίσης στην άνευ προηγουμένου φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2014. Στα οριστικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, σχεδόν σε τριπλάσια επίπεδα από το στόχο του του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (800 εκατ. ευρώ).

Σε ρυθμούς συρρίκνωσης συνεχίζουν και φέτος οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και συγκεκριμένα:

-- ΙΚΑ: 1,5 δισ. (από 1,7 δισ.) με ρυθμό πτώσης με 11,8%.

-- ΟΑΕΕ: 650 εκατ. (από 920 εκατ.) με ρυθμό πτώσης 29,3%.

-- ΟΓΑ: 1,5 δισ. (από 1,9 δισ.) με ρυθμό πτώσης 21%.

-- ΝΑΤ: 560 εκατ. (από 664 εκατ.) με ρυθμό πτώσης 15,7%.

Οι φόροι εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι) στα 4,4 δισ. (από περίπου 3,4 δισ. πέρσι) με διόγκωση κατά 1 δισ. !

Οι φόροι στα «νομικά πρόσωπα» (εταιρείες) εμφανίζονται στο 1,4 δισ. (από 651 εκατ.) Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από φέτος, οι φόροι νομικών προσώπων περιλαμβάνουν και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μέχρι και πέρσι καταγράφονταν σε αυτούς των φυσικών προσώπων. Ετσι, η διόγκωση που καταγράφεται στο κονδύλι της φορολογίας των εταιρειών είναι απόρροια της φορολεηλασίας σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόζονται, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τις λαϊκές οικογένειες, η κατάργηση της γκάμας των ελαφρύνσεων για τις δαπάνες διαβίωσης και για τα προστατευόμενα παιδιά, στο χαράτσωμα των αυτοαπασχολουμένων με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.

Η επίτευξη και απογείωση των πλεονασμάτων σηματοδοτεί τον «οδικό χάρτη» της συγκυβέρνησης στην πορεία εκχώρησης νέων προνομίων στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς Ομίλους, μεταφράζεται σε νέες φοροελαφρύνσεις για λογαριασμό τους, σε παραπέρα μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα Ταμεία των εργαζομένων, σε μειώσεις του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων, σε κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις για κερδοφόρες επενδύσεις από τα τμήματα του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συμπλέει με τα παραπάνω και μάλιστα στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Τάσσεται με το μέρος των βιομηχάνων, συμφωνώντας σε προτάσεις όπως για τη διοχέτευση κρατικών ενισχύσεων και φτηνής χρηματοδότησης. Μιλά, βεβαίως, για «κοινωνικά κριτήρια», ως άλλοθι της πολιτικής του υπέρ του κεφαλαίου.

Οι επαφές με την τρόικα

Στο επίκεντρο των διεργασιών σε όφελος του κεφαλαίου είναι και η χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, καθώς και η μείωση των επιτοκίων, σε μια εξέλιξη που προσδίδει «βαθμούς ελευθερίας» σε ό,τι αφορά το περιθώριο των ελιγμών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου.

Η επίθεση του κεφαλαίου εκδηλώνεται με σφοδρότητα στο μέτωπο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς και για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ζητήματα γύρω από τα οποία περιστράφηκαν οι συζητήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, με το οικονομικό επιτελείο και υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης αλλά και τις σημερινές προκλήσεις», καθώς και για τα «μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι συζητήθηκε και το επίδικο ζήτημα της διαχείρισης και «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Ο Ελληνας υπουργός πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν». Να σημειωθεί ότι ως «μικρομεσαίες» νοούνται επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους. Μοχλός της φτηνής χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μέτοχος του οποίου είναι και η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW.

Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται με το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», για την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων σε κλάδους και τομείς της παραγωγής, για τους οποίους εκτιμούν ότι θα συμβάλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη, με τη στήριξη και των κονδυλίων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.

Το μείγμα των αντιλαϊκών φόρων

«Μερεμέτια» χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση με τον «ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου, κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν τα διαχειριστικά λάθη, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό.

Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εξετάζεται το ενδεχόμενο «έκπτωσης» σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα (με μείωση 30%) καθώς και το ενδεχόμενο περισσότερων από 6 δόσεις σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία. Στο ίδιο διαχειριστικό κάδρο εντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μιλά για αποπληρωμή της οφειλής στην εφορία σε μηνιαίες δόσεις και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Επισημαίνει: «Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), δεν διαγράφονται αλλά "παγώνουν" μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει τη σταδιακή, έστω, εξόφλησή τους». Χωρίς περιστροφές, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως «υπόχρεους» και τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, γεγονός που δείχνει συμφωνία με τη φοροληστεία τους.

Στον «αφρό» τα κόκκινα δάνεια των επιχειρηματιών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τον τρόπο «διευθέτησης» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες. Στους εξεταζόμενους τρόπους είναι η επιδότηση του επιτοκίου από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ, ζήτημα που όμως σκοντάφτει στο σημερινό κοινοτικό πλαίσιο. Με το συγκεκριμένο τρόπο διασφαλίζονται και οι τράπεζες. Το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων συνδέεται τόσο με τους σχεδιασμούς για τις αναδιαρθρώσεις, τις εξαγορές αλλά και τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, όσο και με τους επικείμενους διαγνωστικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαμ, που θα ωθήσει και σε συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Η θέση της συγκυβέρνησης συνοψίζεται στην ανάγκη «αφενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις». Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι «εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά.

Τέλος, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζες αποκτούν ποσοστά των εταιρειών που έχουν δανείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα σημειώνει: «Οι «επιχειρήσεις που θα κριθούν από τις τράπεζες ότι είναι βιώσιμες (...) θα εξαναγκαστούν να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των χρεών τους και ίσως οι μέτοχοι να χάσουν την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης». Ολοφάνερα αγωνιούν για τους σημερινούς μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων και ΑΕ, οι οποίοι μπορεί να χάσουν τα πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, τα οποία θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η εξυγίανση των επιχειρήσεων θα έπρεπε να συνδυαστεί με ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και με την προοπτική της καταπολέμησης της ανεργίας». Αυτό που τον κόφτει, είναι η ανάκαμψη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση τα «σπασμένα» φορτώνονται στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς και στους εργαζόμενους.


Α.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ