ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβονται οι μισθοί και των ενστόλων

Στο πλαίσιο των περικοπών κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, σε συνέχεια της μείωσης των αποδοχών όλων των εργαζομένων

Από συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα σωματεία των υπαλλήλων στα σώματα ασφαλείας
Από συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα σωματεία των υπαλλήλων στα σώματα ασφαλείας
Την παραπέρα μείωση των μισθών των ενστόλων (πυροσβέστες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί) έως 12% κατά μέσο όρο, που θα ισχύσει από τον Γενάρη του 2013 και που πιθανά θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, μεθοδεύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενικότερων μειώσεων των αποδοχών όσων εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, διπλωμάτες, κ.λπ.)

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, προβάλλονται έως και αντιδραστικά επιχειρήματα, κυρίως από την πλευρά της «Χρυσής Αυγής» για τους λόγους που δεν πρέπει να γίνουν οι μειώσεις μισθών, προκρίνοντας κυρίως την ανάγκη ενίσχυσης της καταστολής. Πρόκειται για λογική επικίνδυνη, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και πιο ειδικά τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, το ΚΚΕ έχει ως πάγια αρχή την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων και διευρυμένων αναγκών όλων των εργατοϋπαλλήλων. Αρα, έχοντας αυτή τη θέση ως αφετηρία, καταδικάζει τη μισθολογική βαρβαρότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και ειδικά η τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ.

Παλεύει για την ανατροπή της και διαμορφώνει και για τους ένστολους, όπως για όλους τους εργαζόμενους, μια πρόταση που ως κατώτατο βασικό μισθό έχει τα 1.400 ευρώ με αντίστοιχη κλιμάκωση, ανάλογα με τις σπουδές και τα χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτό το μισθό ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα, εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα γάμου και τέκνων, τις αμοιβές για πραγματικές υπερωρίες, το επίδομα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινότητας - επικινδυνότητας της εργασίας (σε συνδυασμό με τη μείωση χρόνου εργασίας).

Η πρόταση του ΚΚΕ περιέχει ακόμα την ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, με βάση τα χρόνια εργασίας, την αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό και του βαθμού από τα καθήκοντα. Με βάση την πρόταση αυτή, ο βαθμός αποτελεί απλά προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θητείας.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των ενστόλων για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από κλάδο, φυλή, θρησκεία. Ομως, δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τη φύση της εργασίας των ενστόλων, να συμβάλλει δηλαδή να αφαιρεθούν από τους άλλους εργαζόμενους τα ίδια δικαιώματα που αφαιρούνται τώρα από τους ίδιους. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' ένα θεσμό - μηχανισμό από τη φύση του αντιλαϊκό και στους ανθρώπους που εργάζονται σ' αυτόν, σπρωγμένοι σε πολλές περιπτώσεις από την ανάγκη της επιβίωσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για όλους τους δημόσιους αλλά κυρίως για τους ενστόλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μισθολογική πολιτική σε βάρος τους συνδέεται και με τις γενικότερες αλλαγές στο κράτος και με τη φύση της εργασίας τους, ως το βασικό κατασταλτικό μηχανισμό και την απαίτηση της αστικής τάξης, παρά τη φτώχεια τους, να είναι αυστηρά προσηλωμένοι σ' αυτό το ρόλο. Ο εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους απαιτεί την ενίσχυση της ταξικής κατασταλτικής λειτουργίας του, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, τις ασύμμετρες απειλές με βάση τις σύγχρονες ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι ένστολοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στο λαό που αγωνίζεται σε συνθήκες κρίσης για την επιβίωσή του.

Κανένας εργαζόμενος δε θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα μόνος του, πολύ περισσότερο σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει την τύχη του. Κανένας δεν είναι πάνω από τον κυρίαρχο λαό και αυτός έχει κάθε δικαίωμα να αλλάζει κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στην ευημερία του, με την υπεροχή της δύναμής του, της πλειοψηφίας που διαθέτει και με τη δύναμη του αγώνα του. Να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ανατρέπει συσχετισμούς και να διαμορφώνει νέους.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Με αφορμή την αποκάλυψη εφημερίδας ότι ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης διόρισε συγγενείς του σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και προηγούμενο κρούσμα με τον επίσης Νεοδημοκράτη Β. Πολύδωρα, ο Α. Σαμαράς έδωσε χτες εντολή «να αναληφθεί πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων». Οπως αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού, για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους». Το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων και γενικά των υπαλλήλων της Βουλής είναι από τα προσφιλή των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ, κάθε φορά που μεγαλώνουν τα ζόρια της διαχείρισης και η «οσμή» από την αγανάκτηση του λαού για τα μέτρα που ισοπεδώνουν τη ζωή του. Σ' αυτή τη λογική, κυβερνήσεις και κόμματα καταφεύγουν σε κινήσεις εντυπωσιοθηρίας, εκμεταλλευόμενοι ένα υπαρκτό ζήτημα που οι ίδιοι δημιούργησαν ή ανέχτηκαν, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν το λαό και να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση της αυτοκάθαρσης του αστικού συστήματος.

Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που αξιοποίησαν και τις προσλήψεις στη Βουλή σαν μηχανισμό ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης, θεσμοθετώντας και κάνοντας χρήση νόμων που προβλέπουν ακόμα και τη μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων μετά από έναν ορισμένο χρόνο θητείας. Το ΚΚΕ ποτέ δε συμφώνησε στη μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής ή βουλευτών, καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις και ποτέ δεν έκανε χρήση αυτών. Μάλιστα το ΚΚΕ έχει διαγράψει μέλη του, που έκαναν χρήση στο παρελθόν αυτών των διατάξεων. Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να τους αθωώσει για την βάρβαρη πολιτική τους και να τους αναγνωρίσει καλές προθέσεις στην κάθαρση του αστικού συστήματος, που είναι σάπιο από τα γεννοφάσκια του, ακριβώς επειδή υπηρετεί και διαπλέκεται πρώτα και κύρια με τα μονοπώλια. Κινήσεις όπως αυτή του Σαμαρά, όσο και η άλλη του Μεϊμεράκη να φτιάξει επιτροπή για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εν ζωή πολιτικών που έχουν θητεύσει σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις από το 1974 ως και το 2012, υπηρετούν την εντυπωσιοθηρία και μόνο, όσο και αν «πατούν» σε πραγματικά γεγονότα διαφθοράς. Η πολιτική τους είναι ταξική, σε βάρος του λαού και δεν εξωραΐζεται με τερτίπια σαν αυτά της σημερινής ή των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Π.

Αντίθετο στις μειώσεις το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις μειώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα ειδικά μισθολόγια για τους ένστολους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει.

«Η κυβέρνηση, η αστική τάξη και η ΕΕ έχουν αναθέσει στους ένστολους το ρόλο του σκληρότερου θύτη σε βάρος του λαού. Ταυτόχρονα μειώνουν σταθερά το μισθό τους, ενώ το ύψος του πλέον θα συνδέεται με την "απόδοσή" τους, ενισχύοντας έτσι μαζί και μ' άλλες ρυθμίσεις τον αντιλαϊκό κατασταλτικό ρόλο των ένοπλων μηχανισμών. Ετσι, οι ένστολοι μετατρέπονται και σε θύματα.

Οι ένστολοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν κάθε δικαίωμα ν' αντιδρούν, ν' αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα που υποβαθμίζουν τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους. Το ΚΚΕ στηρίζει αυτόν τον αγώνα τους, όπως και κάθε εργαζόμενου, ανεξάρτητα από κλάδο.

Η εργασία, η ζωή μ' αξιοπρέπεια που διεκδικούν είναι σε αντίθεση με το ρόλο του πραιτωριανού που κατά κύριο λόγο τους επιφυλάσσουν σαν στήριγμα σ' ένα σύστημα που υποβαθμίζει σταθερά τη ζωή του λαού για να ευημερούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, για να κυριαρχούν με το "νόμο" και την καταστολή η αδικία και η εκμετάλλευση.

Είναι φανερό ότι κανένας εργαζόμενος ή κλάδος δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα μόνος του, πολύ περισσότερο σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Γι' αυτό και οι ένστολοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στο λαό που αγωνίζεται σε συνθήκες κρίσης για την επιβίωσή του. Η λύση βρίσκεται στον προσανατολισμό, στη συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται, απορρίπτει την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ