ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η αντιλαϊκή πολιτική βελτιώνει τις «επιχειρηματικές προσδοκίες»

«Σταθεροποίηση» του οικονομικού κλίματος αλλά και βελτίωση των «επιχειρηματικών προσδοκιών» σε τμήματα της οικονομίας διαβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ως αποτέλεσμα βέβαια και των αποφάσεων για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», σε συνέχεια των μνημονίων.

Παράλληλα, η πλευρά του ΙΟΒΕ, όπως και άλλα αστικά επιτελεία, διαπιστώνει αυξημένες δυσκολίες στην προοπτική της «βιώσιμης» εξόδου του ελληνικού κράτους στις χρηματαγορές και, όπως επισημαίνει στη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας, «η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς». Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση πρόσβασης στις χρηματαγορές και η προσέλκυση «επενδυτών» συνδέεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, βέβαια, συμβάλλει και ο εποπτικός μηχανισμός, και όπως τονίζει το ΙΟΒΕ «οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αφετέρου για δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εμφανίζεται βέβαιος για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε 450 μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να έχει εκ νέου ανάπτυξη το 2019».

Σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας θα διογκώνονται κατά μέσο όρο με ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετήσια (συνολικά 4,5 δισ. στην 4ετία), ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης σύνθλιψης των κονδυλίων που αφορούν κοινωνικές ανάγκες και από την ενίσχυση της φοροληστείας σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το φόντο, μέχρι τις 30 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά με τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο σύστημα Taxis και η αποπληρωμή τους προβλέπεται να διενεργηθεί μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Γενάρη 2019.

Θυμίζουμε ότι η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει και νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν το θέμα των συγκεντρώσεων του Κόμματος που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Ακτίου - Βόνιτσας τη Δευτέρα και σε Πάλαιρο και Κατούνα την Τετάρτη. Ομιλητής ήταν ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος, που σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού σημείωσε ότι η «επόμενη μέρα» θα είναι η συνέχεια της «προηγούμενης», με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που τσάκισαν τους εργαζόμενους. Ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε σε οργάνωση της πάλης των εργαζομένων παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στην πόλη και στο χωριό. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με τις οποίες ζητά άμεσα μέτρα ενίσχυσης π.χ. των κτηνοτρόφων, για να καλύψουν τις απώλειές τους από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο γάλα. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως και για τους φτωχούς αγρότες η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο:

-- Η ΚΟΒ Ωρωπού Αττικής διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ. στις Φυλακές Ωρωπού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο χώρο των φυλακών που ήταν τόπος εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής». Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Ν. Ιωνία (ΟΤΕ).

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει στην Αντίκυρα (Αγαλμα ΕΛΑΝ) εκδήλωση με θέμα: «Η 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ εμπνευστής της πάλης της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της ΤΕ Λιβαδειάς.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου:

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στη Ναύπακτο, στο Γρίμποβο (απέναντι από τον κήπο του ΞΕΝΙΑ) εκδήλωση με θέμα: «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στις 11 π.μ., στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής για τους Δαυγάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που σφαγιάσθηκαν από τη φασιστική συμμορία του Γάκια, που έπεσαν στη μάχη ή εκτελέσθηκαν από το αστικό κράτος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία των Δαυγάτων. Θα μιλήσει ο Διονύσης Γεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμούς εκ μέρους της τοπικής κοινότητας, των απογόνων και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ιστορικό - μουσικό αφιέρωμα. Προσυγκέντρωση στις 9 π.μ., στο σημείο που «δένει» το καραβάκι προς Ληξούρι.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί κατακτητές διοργανώνουν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου και ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μαλέρδου (γήπ. 5x5) πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Προβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ομιλία από στέλεχος του Κόμματος, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΚΕ & ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Ιστορικό περίπατο στα χνάρια των ανταρτών της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης, οργανώνουν την Κυριακή 26 Αυγούστου οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο θα ξεναγηθούν στους τόπους δράσης της 123ης Ταξιαρχίας, όπως μετονομάστηκε, το Μάη του 1948, το Αρχηγείο Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ. Διοικητής της ήταν ο Φεραίος (Μιχάλης Παπαδάμος), ο οποίος, γεννημένος το 1911 στο Βελεστίνο από φτωχή αγροτική οικογένεια και οργανωμένος στο ΚΚΕ από το 1936, έπαιξε σημαντικό ρόλο από διάφορες θέσεις στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Η Ταξιαρχία είχε στη δύναμή της 3 Τάγματα, με έμπειρους διοικητές και μαχητές ατσαλωμένους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, και ήταν ενταγμένη στην 1η Μεραρχία, με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης), που είχε στη δύναμή της 4 Ταξιαρχίες (123η, 138η, 192η και την Ταξιαρχία Ιππικού).

Το πρόγραμμα του ιστορικού περιπάτου περιλαμβάνει:

8.30 π.μ.: Αναχώρηση από πλατεία Λαού για μετάβαση στην Καλλιπεύκη.

10 π.μ.: Στάση στη θέση του Αγίου Αθανασίου Καλλιπεύκης, όπου ήταν τα 1α έμπεδα (πεδία βολής και ασκήσεων των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

11 π.μ: Στάσεις στην Πατωμένη, στα 2α έμπεδα, στη θέση του Νοσοκομείου, στα μεταλλεία (πεδία βολής, ασκήσεων, εργασιών και εκπαίδευσης των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

12 μ.: Αφιξη στο χώρο όπου βρισκόταν η διοίκηση της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και όπου έχει τοποθετηθεί και καταστραφεί αναμνηστική πλάκα (το ΚΚΕ θα προχωρήσει στην αποκατάστασή της), σύντομη ομιλία από μέλος της ΤΕ Λάρισας του Κόμματος

1 - 1.30 μ.μ: Καφές στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια επιστροφή από την ίδια διαδρομή στη Λάρισα.

Η μετάβαση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι περιοδείες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ:

-- Στις 10 π.μ., στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 12 μ., στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.

Εκδήλωση μνήμης για τη μάχη στο Τσαλ Νταγ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ διοργανώνουν την Κυριακή 26 Αυγούστου οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας και θα ξεκινήσει στις 11 π.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Παπανικολάου, πρόεδρο του Παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.
  • Γλέντι με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.
Στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. Συμμετοχές στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663, καθημερινά 8.30 π.μ. - 12 μ., πλην Κυριακής. Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στις 9 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ