ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενα μήνα μετά η πλειοψηφία δεν έχει πάρει το έκτακτο επίδομα!

Οι πληγέντες μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους

Eurokinissi

Οι πληγέντες μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους
Μέσα στην αβεβαιότητα συνεχίζουν να ζουν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αφού εκτός του ότι δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, η πλειοψηφία δεν έχουν πάρει καν το έκτακτο επίδομα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα είτε ζουν ως φιλοξενούμενοι είτε πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, που εκμεταλλευόμενα την κατάσταση έχουν αυξήσει τις τιμές.

Οσα ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σχετικά με τη διαδικασία ανακατασκευής των σπιτιών έχουν επιτείνει την ανησυχία των πληγέντων, αφού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση τους οδηγεί σε τραπεζικό δανεισμό. Υποτίθεται πως στη συνέχεια τα ποσά των δανείων θα αποπληρώνονται μέσω της κρατικής αρωγής. Ομως, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έδιναν την εντύπωση ότι όλα θα ξαναφτιαχτούν χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, τώρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι των πυρόπληκτων. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση: Το Δημόσιο θα αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι μέχρι το ανώτατο ποσό που χορηγείται ως βοήθεια ανά περίπτωση. Η βοήθεια των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια που χρειάζονται ολική ανακατασκευή και των 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» θα καταβάλλεται με την πρόοδο των εργασιών. Κάτι που βεβαίως προϋποθέτει ότι το δάνειο θα έχει παρθεί και θα αποπληρώνεται από τον πυρόπληκτο... Η δεύτερη περίπτωση είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή ή την επισκευή του σπιτιού, κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει. Η τρίτη περίπτωση, για όσους έχουν μεγαλύτερο σπίτι από τα 150 τ.μ. και επιθυμούν να πάρουν δάνειο, είναι να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέχρι τα 150 τ.μ. από το ελληνικό Δημόσιο για όσο χρειαστεί η αποπληρωμή. Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους... Στο μεταξύ, χτες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών - Σουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, πυρόπληκτοι επεσήμαναν την απουσία των αρμόδιων φορέων (τουλάχιστον σε καθημερινή βάση) αλλά και τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαδικασία για να γίνουν αποδέκτες των αποζημιώσεων και των μέτρων αποκατάστασης.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι είναι αυτό της τεράστιας γραφειοκρατίας όταν απευθύνονται προκειμένου να λύσουν σημαντικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το παράδειγμα της αναμονής που υπάρχει στις αιτήσεις προκειμένου να καθαριστούν τα κατεστραμμένα σπίτια. Την ίδια ώρα, ξεχωριστή διαδικασία αιτήσεων απαιτείται αν στο σπίτι υπάρχουν υλικά αμίαντου, όπου επίσης υπάρχει αναμονή προκειμένου να αναλάβουν τα ειδικά συνεργεία τον καθαρισμό.

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας. Οπως είπε χαρακτηριστικά κάτοικος στο Μάτι, στην περιοχή αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι μισοί κάδοι σκουπιδιών από όσους χρειάζονται. Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως στους κατοίκους όλης της περιοχής υπάρχει έντονη ανησυχία και για το γεγονός ότι τα μπάζα που συγκεντρώνονται από τις καμένες περιοχές εναποτίθενται σε χώρους ακατάλληλους, μαζί με άλλα απορρίμματα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες για απόθεση μπάζων σε χέρσα περιοχή κοντά στον Σχινιά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διορίζονται συγγενείς θυμάτων μόνο αν παραιτηθούν από το δικαίωμα αποζημίωσης!

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χτες, σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την Απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος την αίτηση για διορισμό στο Δημόσιο, αυτό «συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό συγγενής θύματος ή πυρόπληκτος που έχει υποστεί εγκαύματα θα πρέπει να παραιτηθεί από την οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από το κράτος για θάνατο ή τραυματισμό. Δηλαδή, δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να αποζημιωθεί από το κράτος για το κακό που τον βρήκε ή για την απώλεια συγγενικού του προσώπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη Απόφαση είναι παρόμοια με εκείνη που είχε υλοποιηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή, με αφορμή τις πυρκαγιές του 2007 σε όλη την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό θα πρέπει να παραιτηθεί εκ των προτέρων από το δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθούν μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο, έχοντας χάσει αμετάκλητα - όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση - και το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση.

Θυμίζουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Στο μεταξύ, και ενώ οι πυρόπληκτοι αναμένουν ακόμα το ελάχιστο επίδομα που ανακοίνωσε ένα μήνα πριν η κυβέρνηση, το Μαξίμου διακίνησε χτες σημείωμα υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους» και παραθέτοντας ένα κατεβατό δράσεων ανά υπουργείο.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Στέκι Αλληλεγγύης και την Επιτροπή Πυροπλήκτων

Την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση αιτημάτων για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχίζουν το Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, το οποίο έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, σωματείων και φορέων, και η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα.

Εργαζόμενοι και φορείς μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με το Στέκι στα τηλέφωνα 698.49.28.944 και 698.66.59.312, προκειμένου να οργανώνεται πιο αποτελεσματικά η βοήθεια και η αλληλεγγύη.

Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Πυροπλήκτων στα τηλέφωνα 694.62.36.723 και 697.41.41.386 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις logothetig@gmail.com και giannhs_gd@yahoo.gr, ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση και διεκδίκηση αιτημάτων για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μεγάλες πυρκαγιές σε Κέρκυρα και Κρήτη

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά στην Κέρκυρα
Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά στην Κέρκυρα
Σε εξέλιξη με συνεχείς αναζωπυρώσεις βρισκόταν χτες μέχρι αργά το βράδυ πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σε πλαγιά με κυπαρίσσια, ανάμεσα στις κοινότητες Ραχτάδες και Βελονάδες στην Κέρκυρα. Αμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούσαν στο σημείο 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 3 αεροσκάφη τύπου PZL και 2 Καναντέρ. Εγινε εκκένωση κοντινού χωριού για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά θεωρούνταν δύσκολη και πληροφορίες έκαναν λόγο για τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Σε εξέλιξη βρισκόταν επίσης μέχρι χτες το βράδυ, αλλά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στα όρια των νομών Χανίων - Ρεθύμνης, σε δασική έκταση στην περιοχή Λαππαίων Ρεθύμνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από την Ασή Γωνιά Χανίων και κατευθύνεται προς την περιοχή Μαρουλού Ρεθύμνου λόγω των ΒΔ ανέμων.

Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Κανάκια Σαλαμίνας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπήρχε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, η οποία ενδέχεται να ξεκίνησε από γεμάτους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται δίπλα στα δέντρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Fast track διαδικασίες μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα, όχι για το λαό

Σε σχόλιό του σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει κανένα μέτρο για την ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά ούτε καν έχει δοθεί το επίδομα για τις έκτακτες ανάγκες των ανθρώπων.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι το "τέρας της γραφειοκρατίας" υπάρχει μόνο όσον αφορά τη στήριξη του λαϊκού κόσμου, ενώ όταν πρόκειται για τα μεγάλα συμφέροντα, το κράτος και οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται με fast track διαδικασίες».

Ευχαριστήριο από το ΠΑΜΕ

Ευχαριστήριο μήνυμα για την αλληλεγγύη και την οικονομική βοήθεια που συγκέντρωσαν για τους πυρόπληκτους έστειλε το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα USD CGT de Paris από τη Γαλλία και Sosyal Is από την Τουρκία. «Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας παράλληλα με την έμπρακτη βοήθεια προς τους πυρόπληκτους, δίνουν τη μάχη της οργάνωσης και διεκδίκησης για άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων. Η στήριξή σας αποτελεί ουσιαστική βοήθεια των πληγέντων και σημαντική πράξη διεθνιστικής αλληλεγγύης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ