ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Υψηλοί τόνοι», στρατηγικές συγκλίσεις και διλήμματα για τη διαχείριση της «επόμενης μέρας»

Eurokinissi

Καλά κρατούν οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα με επίδικο τη συγκρότηση σχημάτων που θα εξασφαλίσουν αφενός την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφετέρου τη χειραγώγηση του λαού και τη στοίχισή του στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Τα προτάγματα αυτά εξυπηρετεί και η απάτη των «προοδευτικών και αντιδεξιών μετώπων» που στήνει η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να παραδέχεται χτες ότι «θέλουμε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, που θα (...) στηρίξει την τόνωση της ανάπτυξης μέσα από μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του ελληνικού κράτους και τη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος», τη θωράκιση δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, όσο και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο αστικό κράτος ώστε αυτό να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Τους στόχους αυτούς, στους οποίους άλλωστε ταυτίζεται και με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να τους καμουφλάρει κάτω από συνθήματα περί «κοινωνικής συμμαχίας απέναντι στην παλινόρθωση της δεξιάς και της ακροδεξιάς», όπως είπε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας (ρ/σ «24/7») απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα στο ΚΙΝΑΛ να απαντήσει «με ποιους είναι».

«Στρατηγικές συγκλίσεις»...

Με δεδομένη πάντως τη σύμπλευση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης στη στρατηγική του κεφαλαίου, οι διαγκωνισμοί και οι «υψηλοί τόνοι» σήμερα κάθε άλλο παρά αποκλείουν κάθε είδους σχήματα αστικής διαχείρισης, ακόμα και ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος αν αυτό υπαγορεύσουν οι ανάγκες της αστικής τάξης, όπως άλλωστε συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φ. Κουτεντάκη, όσο και του βουλευτή της ΝΔ Β. Οικονόμου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το αν οι «υψηλοί τόνοι» που επιστρατεύουν τα αστικά κόμματα υπονομεύουν την «πολιτική συναίνεση» που παρουσιάζεται ως όρος για τη στράτευση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Ο Φ. Κουτεντάκης, μιλώντας στο «Real FM», ανέφερε ότι η πολιτική αντιπαράθεση «πέρα από τις εντυπώσεις» πρέπει να γίνεται «επί της ουσίας και με γόνιμο τρόπο», προκειμένου τα κόμματα να έχουν «σκοπό να συνθέσουν κάτι», προσθέτοντας ακόμη πως χρειάζεται «κάποια μίνιμουμ στοιχεία να είναι λίγο - πολύ συμφωνημένα μεταξύ των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων», παρουσιάζοντας ως τέτοια στοιχεία την «υπευθυνότητα στην οικονομική πολιτική» καθώς και να μη γίνονται μονομερείς κινήσεις που θα εκληφθούν αρνητικά από τις αγορές, δηλαδή να μη διαταραχθεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ ερωτηθείς για το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που είχε «ρίξει στη συζήτηση» πριν από μερικές μέρες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, απαντώντας κάθε άλλο παρά κατηγορηματικά σημείωσε: «Δεν μπορώ να το δω αυτό το σενάριο, όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι και δεν μπορούμε να μιλάμε με κακούς ανθρώπους, αλλά γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε άλλο σχέδιο η μια πλευρά με την άλλη πλευρά. Αν (...) γίνουν λογικοί άνθρωποι και μπορέσουν και λειτουργήσουν στα πλαίσια μιας Ευρώπης η οποία προσπαθεί να αναπτυχθεί εγώ νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τον καθένα σ' αυτή τη χώρα, κανένα να μην αποκλείσουμε». Ενώ σε άλλη ερώτηση, για το αν η ΝΔ θα συζητούσε τη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις του κέντρου πρέπει να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Πιστεύω ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μια πολύ σημαντική τέτοια δύναμη και θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων, όπως και να 'χει, μετά τις εκλογές είναι υποχρεωμένοι όλοι και να μιλήσουν και να συνεργαστούν».

...και διεργασίες

Ολα αυτά ενόσω φουντώνει η φημολογία για προσέγγιση Θεοδωράκη - ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για δύο βουλευτές του έτοιμους να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπός του, Δ. Τσιόδρας, απέρριψε πάντως χτες τα σενάρια, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τοπίο άσπρου - μαύρου», αν και παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα στο θέμα των συνεργασιών».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, χτες, το Ποτάμι απηύθυνε πρόσκληση σε «προοδευτικές, φιλελεύθερες, κεντρώες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε ένα ανοιχτό δημιουργικό συνέδριο», ενώ, όπως ανέφερε, συγκροτήθηκε «Επιτροπή Κοινής Πορείας», η οποία και θα αναλάβει τις επαφές με εκπροσώπους Κινήσεων και Ομάδων του φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού χώρου. Στην «Επιτροπή Κοινής Πορείας» μετέχουν μεταξύ άλλων η Μαρία Δαμανάκη, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, επιχειρηματίες κ.ά.

Την ανάγκη «για έναν προοδευτικά φιλελεύθερο χώρο» υποστήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του σε ένα σχήμα τύπου Ποταμιού ώστε «να αναγεννηθεί ο μεσαίος χώρος», που κατά τον ίδιο «πρέπει να ιδρυθεί από την αρχή με εκ βάθρων ανοιχτές διαδικασίες. Εάν υπάρξουν τέτοιες θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε».

Στο μεταξύ, την αποστράτευση του Χρ. Μαρκογιαννάκη αποφάσισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρώην βουλευτής Χανίων ανακοίνωσε πως κατόπιν απόφασης του προέδρου της ΝΔ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, προσθέτοντας με νόημα ότι «για όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε και τις προθέσεις μου θα επανέλθω».

Παράλληλα, αφορμή για ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έδωσε η χτεσινή επιλογή του Χρ. Σπίρτζη να ορίσει τον Γ. Χαρωνίτη, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα Υποδομών του ΚΙΝΑΛ, διευθύνοντα σύμβουλο στις «Κτιριακές Υποδομές».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βασικός στόχος «να μην γκρεμίσει όσα έχτισε» για το κεφάλαιο

Στην ενίσχυση των πλαστών διαχωριστικών γραμμών με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και στην καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών στο λαό, είναι σταθερά προσανατολισμένη η κυβερνητική προπαγάνδα, που αναμένεται να κλιμακωθεί το διάστημα που μεσολαβεί έως τη ΔΕΘ και την εμφάνιση εκεί του πρωθυπουργού, ενώ στο ενδιάμεσο εκκρεμούν ο ανασχηματισμός και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ενδεχομένως θα υπάρξει αντικατάσταση του γραμματέα αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον νυν υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να μετακινείται στη θέση αυτή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χτες στη δημόσια τηλεόραση και δείχνοντας μεταξύ άλλων τις βαθύτερες στοχεύσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως την απόκρυψη των αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης, σημείωσε πως «πρέπει να γίνει πάρα πολύ σαφές ότι ήταν το πολιτικό σύστημα αυτό, το παλιό, το διεφθαρμένο, το διαπλεκόμενο, που οδήγησε τη χώρα στη μεγάλη καταστροφή του 2010», και σε αυτό το έδαφος επιχείρησε να παρουσιάσει την αντιλαϊκή διαχείριση της κυβέρνησης - που συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες - ως αυτή που «άλλαξε πλήρως, άρδην την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, την ώρα που μπροστά είναι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και τα οποία έρχονται να προστεθούν στους πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους, ισχυρίστηκε ότι «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, για να το πούμε πιο απλά ο κύκλος των μέτρων, έχει κλείσει. Ο,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε».

Μολαταύτα, παραδέχτηκε ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, καθώς η επιτροπεία από την ΕΕ θα παραμείνει, «έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση», ενώ παραπέρα σημείωσε ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο ισχύει ένα καθεστώς όπου οι αγορές αντικειμενικά επιβάλλουν συγκεκριμένες πειθαρχίες, σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Δηλαδή, κρίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει για να δανείσουν μια οποιαδήποτε χώρα, είτε αυτή η χώρα είναι οι ΗΠΑ, είτε αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα, είτε είναι η Βραζιλία, και στη βάση ακριβώς αυτού του κινδύνου συγκροτούν και το αντίστοιχο επιτόκιο. Αυτό λοιπόν είναι μια διαδικασία πειθάρχησης όλων των χωρών που συμμετέχουν στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, την οποία δεν μπορεί κανένας να την αποφύγει».

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα ψηφισμένα μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των συντάξεων, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο για να πιαστεί το 3,5% που έχουμε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, και πάρα πολύ σύντομα θα έχετε την απάντηση που θέλετε».

Ομοίως, για τον κατώτατο μισθό δήλωσε ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εκκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης για την αύξησή του» με Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος της ΝΔ.

Αφού καθησύχασε το λαό ότι νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν και τα ήδη ψηφισμένα μπορεί και να μην εφαρμοστούν, κατέληξε με ένα μήνυμα προς το εγχώριο κεφάλαιο ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί αν πρόκειται να κινδυνεύσει η ανάκαμψη της κερδοφορίας του. «Αρα λοιπόν, εμείς τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα;», είπε και συνέχισε: «Εχουμε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και συνετή δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να μην γκρεμίσουμε όλα όσα χτίσαμε...»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ