ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μέχρι τις 11 το βράδυ ανοιχτά!

Εξωφρενική κυβερνητική απόφαση, που βαφτίζει όλη τη χώρα τουριστική και αποδέχεται ότι η εμπορική κίνηση κορυφώνεται μετά τις 9 το βράδυ!

Μέχρι τις 11 τη νύχτα, έξι μέρες τη βδομάδα, θα μένουν ανοιχτά όλα τα μαγαζιά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με μια εξωφρενική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που ισχυρίζεται ότι όλη η Ελλάδα είναι τουριστική και ότι σε όλα τα καταστήματα κορυφώνεται η εμπορική δραστηριότητα μετά τις 9 το βράδυ! Το υπουργείο έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια απαράδεκτη πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε με την ανοχή του και ταυτόχρονα να προωθήσει ακόμα περισσότερο την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η αποκάλυψη του κυβερνητικού σχεδιασμού έγινε από έγγραφο που έφτασε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο οποίο δηλώνεται ρητά ότι η κυβέρνηση ήδη «προχώρησε σε τροποποίηση-συμπλήρωση της αριθ. 1162/97 κοινής υπουργικής απόφασης, παρατείνοντας τη λήξη του ωραρίου (...) μέχρι την 23.00 ώρα κατά τη θερινή περίοδο». Υποκριτικά ζητείται η κατάθεση γνώμης από την Ομοσπονδία για να μπει η τελική υπογραφή στην απόφαση, αφού ξεκαθαρίζει ότι έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δικαιούται να αποφασίσει και χωρίς τη γνώμη των συνδικαλιστών.

Οπως το ίδιο το έγγραφο αναφέρει, η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει αξιώσεις των εμπόρων, που στόχο έχουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους, με εργαζόμενους-«λάστιχο», χωρίς δικαιώματα. Ετσι, προχωρά σε νομιμοποίηση όσων μέχρι σήμερα έκαναν παράνομα οι εργοδότες στο εμπόριο, οι οποίοι θα συνεχίσουν πλέον ανενόχλητοι.

Η μεθόδευση όμως του υπουργείου για να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση σε όλη την Ελλάδα είναι εμφανέστατη, καθώς, όπως επισημαίνει στο έγγραφο, σύμφωνα με τον ΕΟΤ «όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν σήμερα ως "τουριστικές"...».

Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου «επιστρατεύεται» ως δικαιολογία, για την απόφαση της επέκτασης του ωραρίου, το «αίτημα» εμπορικών φορέων τουριστικών περιοχών για παράταση λήξης του ωραρίου μετά τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα για τους θερινούς μήνες. Η κοινή υπουργική απόφαση (1162) του 1997 είναι αυτή με την οποία η κυβέρνηση επέκτεινε το σαββατιάτικο ωράριο στα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η σημερινή μεθόδευση της πλήρους απελευθέρωσης δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της κυβέρνησης, που επέτρεψε τη σημερινή ασυδοσία των εργοδοτών στο χώρο του εμπορίου με το τσαλαπάτημα των εργασιακών σχέσεων. Από το χώρο του εμπορίου άλλωστε δόθηκε το σύνθημα για να προχωρήσουν οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους εργαζόμενους. Ετσι, δεν είναι τυχαίο που ξεκινάει και πάλι από τον ίδιο χώρο την προσπάθεια πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ώστε να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο την εργατική δύναμη-εμπόρευμα για χρήση όσο και όπως θέλει.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι συνολικά για τους εργαζόμενους της χώρας και ειδικότερα στο εμπόριο θα είχαν περιοριστεί οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και δε θα φτάναμε στα σημερινά εκφυλιστικά ωράρια που απαιτούν οι εργοδότες, αν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πρόβαλλαν κάποια αντίσταση.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις στο «Ρ» ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης στα εργασιακά ζητήματα.

«Η αυθαιρεσία της εργοδοσίας ξεκινάει από το εμπόριο και επεκτείνεται και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς κανένα πρόσχημα, επεκτείνεται το ωράριο και αυτό σημαίνει για όλους τους εργαζόμενους ότι επόμενος στόχος είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν απαθείς. Θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οι κινητοποιήσεις του 1997 θα γίνουν μπούσουλας οργάνωσης του αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων για να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και μονοπωλίων της χώρας», σημείωσε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βήμα διεκδίκησης η διαδήλωση στη ΔΕΘ

Στην τρομοκρατία της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας και του πολέμου, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, η νεολαία, το σύνολο των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων καλούνται να αντιτάξουν τη δημοκρατία των αγώνων για μόνιμη σταθερή δουλιά, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία και παιδεία. Να δώσουν μαχητικά και αποφασιστικά, προπάντων μαζικά, το «παρών» στο παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης που οργανώνουν οι ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι φορείς, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Να μετατρέψουν το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης σε βήμα λαϊκής διεκδίκησης και αντεπίθεσης στην πολιτική που εξαθλιώνει τον εργαζόμενο λαό και βάζει στο γύψο τα δικαιώματά του.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με επικεφαλής το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει ώστε να εκφραστεί δυναμικά η αντίθεση όλων των εργαζομένων στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και να δημιουργούνται όροι για συνολική ρήξη και σύγκρουση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα από την πρωτόγνωρα μαζική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα επιβεβαιώνεται καθημερινά και στην πράξη, αφού από σήμερα συνδικαλιστές και σωματεία, μέλη των συντονιστικών επιτροπών αγώνα, μπαίνουν στη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης. Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική εξόρμηση ενημέρωσης όλου του λαού σε κάθε γωνιά και χώρο δουλιάς του νομού.

Με επικεφαλής το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη ώστε να αποκαλυφθεί το πλαστό κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης και διαλόγου» που επιχειρείται να στηθεί από την κυβέρνηση με τη συναίνεση φορέων της Θεσσαλονίκης. Να ξεσκεπαστεί η ανέξοδη υποσχεσιολογία ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, που αποκρύπτει με ωραία λόγια την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάνε στη ΔΕΘ με το δικό τους πακέτο διεκδικήσεων, να γίνει η ΔΕΘ, «βήμα λαϊκής παρέμβασης όπου θα προβληθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν αύξηση των μισθών, των συντάξεων, ενίσχυση των ανέργων, να προβάλουν τις δικές τους ανάγκες μαζί με τους αγρότες που παλεύουν να μείνουν στη γη τους αλλά και με όλους τους μικρομεσαίους».

Και το κάλεσμα ήδη βρίσκει απήχηση. Ηδη οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων, άρχισαν να συνεδριάζουν, να παίρνουν αποφάσεις και να καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αποδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Η διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τους βοηθούς και τους μαθητευόμενους να συμμετέχουν μαζικά. «Θα κάνουμε μια πανηγυρική "υποδοχή" ανάλογα με τα έργα του στον πρωθυπουργό της φτώχειας, της μιζέριας. Μας χόρτασε με τα ΘΑ του και την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων, βιοτεχνιών που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ΠΑΣΟΚικής κεφαλαιοκρατικής ευημερίας», προειδοποιούν οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κάλεσμα για το συλλαλητήριο

Σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 7 του Σεπτέμβρη καλεί με ανακοίνωση η Ομοσπονδία Οικοδόμων, όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα του κλάδου και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στα καλέσματα του ΠΑΜΕ για αγωνιστική απάντηση στη γενικευμένη επίθεση που συνεχίζεται αμείωτα εναντίον των εργαζομένων.

Οπως επισημαίνει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση, σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη σοβαρότητα της «κοινωνικά ευαίσθητης» κυβερνητικής πολιτικής, θα απευθυνθεί σίγουρα εκ νέου στους εργαζόμενους και θα τους καλέσει «σε σκληρή δουλιά, ακόμη περισσότερη προσπάθεια», θα αναφωνήσει σίγουρα για πολλοστή φορά το «ισχυρή Ελλάδα», αυτή της πλουτοκρατίας που με εμμονή υπηρετεί.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει, θα στροβιλίζουν στο μυαλό του οι νέες απαιτήσεις των βιομηχάνων που έγιναν καθαρές με την έκθεση του ΙΟΒΕ στις αρχές Αυγούστου και ζητούν σκλήρυνση της λιτότητας, μείωση των ήδη κουτσουρεμένων κοινωνικών δαπανών, επιτάχυνση της διαδικασίας παράδοσης ό,τι απέμεινε από δημόσια περιουσία στους ιδιώτες, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, πλήρη κατάργηση του 8ωρου και θα σκέφτεται πώς και κατά τον καλύτερο τρόπο, θα τις εκπληρώσει η κυβέρνηση.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία επισημαίνει, ότι απέναντι στον κυνισμό κυβέρνησης και κεφαλαίου οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιδράσουν, απ' αυτόν της στράτευσης και του αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ