ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
Σελ. /32
Το «θαύμα»

Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τα απανωτά παραδείγματα από εργαζόμενους στον Τουρισμό που μένουν ξεκρέμαστοι επειδή η εργοδοσία αποφάσισε να μη λειτουργήσει τις επιχειρήσεις της για φέτος είναι αρκετά αποκαλυπτικά: 3.000 εργαζόμενοι στον όμιλο «Μουζενίδη» στη Βόρεια Ελλάδα, άλλοι 700 στον «Κυπριώτη» στην Κω, 60 σε ξενοδοχείο στη Λήμνο και πάει λέγοντας. Μήπως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν αρκετές ...«θυσίες» για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις; Κάθε άλλο. Στον κλάδο του Τουρισμού άλλωστε η εργοδοσία έχει ένα πλούσιο μενού για να διαλέγει πώς θα εκμεταλλεύεται ένα όσο γίνεται πιο φτηνό εργατικό δυναμικό: Η εποχικότητα, οι κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί στον πάτο και η εντατικοποίηση στα ύψη είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι εκεί στηρίζεται το θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τα εκατομμύρια των κερδών για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Στις συνθήκες αυτές λοιπόν αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στα σωματεία και τους εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού, για την υπεράσπιση του εισοδήματος, για την Ασφάλιση, για τα εργασιακά δικαιώματα και για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αν η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της όλα τα νομοθετικά όπλα που της έδωσαν οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν την οργάνωση, τα σωματεία τους και την πλούσια πείρα τους, για να προτάξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

«Μην αποθαρρύνεστε»

«Πλήγμα» για τις προσπάθειες «επίλυσης του Κυπριακού» αναγνώρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, μιλώντας μάλιστα για «πρόβλημα» που πρέπει να λυθεί με συνομιλίες - αλλά «θα χρειαστεί πολύ χρόνο». Βέβαια, για να μην υπάρξει απογοήτευση στα επιτελεία των μονοπωλίων, που προσδοκούν πολλά από τις νέες γεωπολιτικές και επενδυτικές κολιγιές, με ορίζοντα την οριστική διχοτόμηση υπό ΝΑΤΟική σφραγίδα, η Μέρκελ έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτό το πλήγμα «δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει»... Μάλιστα, θεώρησε απαραίτητο να τονίσει ότι το Βερολίνο στηρίζει την «αποκατάσταση των καλών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», ξεχωρίζοντας το Μεταναστευτικό και την Τελωνειακή Ενωση ως δύο από τους τομείς στους οποίους η διμερής συνεργασία πρέπει άμεσα να δυναμώσει. Ζήτησε έτσι βελτίωση της Συμφωνίας του 2016 και αναβάθμιση της Ενωσης, ό,τι δηλαδή ζητά εδώ και καιρό και η Αγκυρα, ως απόδειξη των διαθέσεων των Βρυξελλών να διαπραγματευτούν μαζί της ...ικανοποιητικά. Σημειωτέον, η Μέρκελ δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι εκτός από «οπισθοδρόμηση» (στην κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο) υπάρχει και «πρόοδος», εξηγώντας πως «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου»... Οπως και να το δει κανείς, όταν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία δεν ...αποθαρρύνονται από τέτοιες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ανασκουμπώνεται.

Πρωτόκολλα της εργοδοσίας 2.0

Χαρακτηριστικά για τα «προσεχώς» στα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», τα οποία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας μετατρέπουν παντού τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, είναι τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βρετανία. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά μαζικά, περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι εντοπίστηκαν ως στενές επαφές κρουσμάτων και ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν 10 μέρες σε καραντίνα. Αμ δε... Εργοδοτικές ενώσεις από μια σειρά κλάδους, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες επεξεργασίας κρεάτων (δηλαδή από κλάδους... «πρωταθλητές» σε όλο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - στις μαζικές συρροές κρουσμάτων, με «τρελή» κερδοφορία από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις και χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας), απαίτησαν και πέτυχαν να μην μπαίνουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, επικαλούμενες προβλήματα ανεφοδιασμού και λειτουργίας της παραγωγής. Από κοντά, μεγάλες αστικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα από άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ και με τίτλους.... «να επέμβει ο στρατός»! Η δε βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στα Τρόφιμα και την εμπορία τους οι οποίοι θα εντοπίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων θα εξαιρούνται από την αυτοαπομόνωση (παρότι μάλιστα κυριαρχεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα»), με το πρόσχημα ότι θα κάνουν καθημερινά τεστ... Από τις πιέσεις για συγκάλυψη των κρουσμάτων δηλαδή... τώρα «και με το νόμο» στη δουλειά, ακόμα κι αν νοσεί ο διπλανός συνάδελφός σου ή η οικογένειά σου, γιατί αυτό επιβάλλουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μάτι στις ... επενδύσεις

Την Παρασκευή 23 Ιούλη, τρία χρόνια μετά από τον εφιάλτη του 2018 στο Μάτι, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε να πει ότι «πρέπει να κάνουμε πράγματα». Τι εννοεί; Οπως εξήγησε, πρέπει «το Μάτι να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από - ουσιαστικά - έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία».

Αυτό που εμφανίζει ο πρωθυπουργός ως «ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εκτεταμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, που οι επιχειρηματίες περιμένουν σαν τα κοράκια ώστε να βρουν έδαφος για την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας «φιλέτα» γης μετά την καταστροφή.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που χωροθετούν στην πυρόπληκτη περιοχή με κριτήριο τις επενδύσεις και το κατά πόσο η νέα πόλη θα συνδέεται με τα μεγάλα έργα υποδομής για το λιμάνι της Ραφήνας, αφήνουν ολόκληρους οικισμούς, όπως ο Προβάλινθος, εκτεθειμένους, απροστάτευτους και τους κατοίκους ομήρους, να μην μπορούν να πάρουν ούτε καν αποζημίωση για να φτιάξουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το κριτήριό τους. Και έχουν το θράσος να κάνουν και δηλώσεις συμπόνοιας προς τις οικογένειες των 102 νεκρών, όταν έχουν το κύριο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 24 Ιούλη

1783 Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1879 Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα συνθήκη κατήργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920). Η Τουρκία ανέκτησε μια σειρά εδαφών (την Ανατολική Θράκη, τη ζώνη της Σμύρνης, τη διεθνοποιημένη ζώνη των Στενών κ.ά.), ενώ συμφωνήθηκε και ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα.

1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του «Ιδιώνυμου»: Επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας.

1943 Οντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και τη μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ. Την επομένη, ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

1944 Στις 23 και 24 Ιούλη, δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα, και τους απωθούν. Στις 24 Ιούλη, 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση. Ολοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί: Ο Γιάννης Ιωακειμίδης (17 ετών), ο Σπύρος Πουλημένος (17 ετών), ο Δημήτρης Γαλάτσος (19 ετών), ο Δημήτρης Βασιλειάδης (19 ετών), ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος (20 ετών), ο Στέλιος Βιτζέντζος (20 ετών), ο Γιώργης Γυμνόπολος (21 ετών) και ο Γαβριήλ Μυριδινός (25 ετών). Την επομένη, πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στην κηδεία των ηρώων της οδού Μπιζανίου. Ο κόσμος, που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε, στάθηκε γονατιστός και έψαλε το Πένθιμο Εμβατήριο.

1953 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά την προσπάθεια των αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.

1966 Οι «6» της ΕΟΚ καταλήγουν σε συμφωνία για την οργάνωση της αγοράς και των τιμών των αγροτικών προϊόντων της Κοινότητας.

1967 Επεισοδιακή επίσκεψη του Ντε Γκολ στο Κεμπέκ, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της γαλλόφωνης αυτής περιοχής.

1980 Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Σέλερς.

1985 Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρ. Ρίγκαν, και της Κίνας, Λι Ξινγιάν, υπογράφουν συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

Σάββατο 25 Ιούλη

1814 Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στίβενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1822 Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες επαναστάτες. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.

1893 Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.

1922 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας.

1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό αντικομμουνιστικό «Ιδιώνυμο» γίνεται νόμος του κράτους (Ν.4229/1929).

1934 Ναζιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών. Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες).

1943 Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους.

1943 Στις Σέρρες, στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης και Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή.

1967 Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη, όπου αποβιβάζονται, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ