ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «NORD STREAM 2»
Συμβιβασμός με αρκετές «ασάφειες» και «ανησυχίες» για την εφαρμογή του

«Δεσμεύσεις» για κοινή δράση απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα»

Σε συμβιβασμό για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» (που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία μέσω Βαλτικής, διπλασιάζοντας τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα μεταφέρονται χωρίς να περνούν από την Ουκρανία) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν ΗΠΑ και Γερμανία, διακηρύσσοντας ότι «στηρίζουμε σταθερά την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ευρωπαϊκή οδό της Ουκρανίας» και τη δέσμευσή τους «να απωθήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας και τις κακόβουλες ενέργειές της στην Ουκρανία και περαιτέρω».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει ότι σχέση με τον «Nord Stream 2» και με κάθε άλλον αγωγό «αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο την Ενέργεια ή να προβεί σε νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει περαιτέρω δράση σε εθνικό επίπεδο και θα πιέσει για αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγικές ικανότητες στην Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα» και σε «άλλους σχετικούς κλάδους». Τονίζεται επίσης ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεργαστούμε μέσω του νεοσύστατου Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ - ΕΕ για τη Ρωσία και μέσω διμερών διαύλων, για να διασφαλίσουμε ότι ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν έτοιμες, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εργαλείων και μηχανισμών», για την αντιμετώπιση της «ρωσικής επιθετικότητας».

Ακόμα, με βάση τη συμφωνία, η Γερμανία «δεσμεύεται» να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για «να διευκολύνει την παράταση έως και 10 ετών στη συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία για διαμετακόμιση φυσικού αερίου» (η ισχύουσα συμφωνία λήγει το 2004). Επίσης, ΗΠΑ και Γερμανία παραθέτουν μια σειρά άλλες κοινές δράσεις στον τομέα της Ενέργειας, με φόντο και συμφωνίες που «έκλεισαν» στην πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ.

«Ανακούφιση», διαφωνίες και προβληματισμοί...

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών εκδήλωσαν την «ανακούφισή» τους για την επίτευξη της συμφωνίας, με δεδομένους τους κλυδωνισμούς που προκαλούσε η τύχη του αγωγού - μεταξύ και άλλων αντιθέσεων - στις σχέσεις των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων: Το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία «εποικοδομητική», το δε αμερικανικό σημείωσε ότι η απουσία της δημιουργούσε «κίνδυνο υπονόμευσης της κρίσιμης συμμαχίας μας με τη Γερμανία, όπως και με την ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους».

Ωστόσο, αναλύσεις σε πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες, ειδικά ως προς τον χαρακτήρα των τυχόν κυρώσεων ή / και μέτρων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι βγήκε «εκτός κάδρου» από τις ενδεχόμενες κυρώσεις το κλείσιμο της στρόφιγγας του «Nord Stream 2», κάτι που - όπως είναι αναμενόμενο - απορρίπτει η γερμανική πλευρά.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ - όπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» - δήλωσε ότι παραμένουν οι αμερικανικές διαφωνίες για τον αγωγό, αλλά η διατήρηση κυρώσεων για το θέμα θα ήταν «αντιπαραγωγική» για τα «ευρύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ». Επιδρά καθοριστικά προφανώς το ότι η κατασκευή του αγωγού έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 95%. Υποστήριξε επίσης ότι κυρώσεις μπορούν να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή και ότι η δυνατότητα των ΗΠΑ να απειλούν ότι θα επιβάλουν νέες δίνει στη χώρα μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης.

Την ίδια ώρα, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι «δεν είμαι ακόμα πεισμένη ότι η συμφωνία αυτή - ή οποιαδήποτε άλλη διμερής συμφωνία - μπορεί να παράσχει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους μας και να ελαχιστοποιήσει τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις αυτού του αγωγού για την ασφάλεια». Επέμεινε ότι «ο αγωγός "Nord Stream 2" δεν θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, γιατί δίνει στο Κρεμλίνο την ικανότητα να επεκτείνει την κακόβουλη επιρροή του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, απειλεί την οικονομική ασφάλεια των Ευρωπαίων εταίρων μας και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα».

Αναδεικνύοντας ουσιαστικά την «ανεπάρκεια» του συμβιβασμού στο έδαφος των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κατέληξε ότι «ο Πούτιν το έχει ξεκαθαρίσει - με τη ρητορική και τις ενέργειές του - ότι θα παρακάμψει κάθε όρο που θα θέσει η Δύση για να προωθήσει την ατζέντα του Κρεμλίνου (...) Η συμφωνία δεν θα αποδειχθεί επαρκής όταν ο βασικός παίκτης στο τραπέζι, η Ρωσία, αρνηθεί να παίξει με βάση τους κανόνες. Περισσότερο από ποτέ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ετοιμαστούν να απαντήσουν από κοινού σε κάθε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση των Ευρωπαίων συμμάχων μας».

Αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γερμανία, καθώς οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν και το εσωτερικό της. Ετσι, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι «η κοινή δήλωση δεν είναι λύση» και ότι «αυτός ο αγωγός είναι λάθος, και για λόγους κλιματικής πολιτικής, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς λόγους».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναπροσαρμογή του «αμυντικού δόγματος» προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Αναπροσαρμογή του «αμυντικού δόγματος» του στρατού της κυβέρνησης του Αφγανιστάν έναντι των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ...οι επικεφαλής των προς αποχώρηση Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ οι εξελίξεις στο πεδίο μαχών αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της USCENTCOM (Κεντρική Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ, αρμόδια μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν), ανέφερε ότι «ενημερώθηκε» για τη νέα στρατηγική που θα προτάξουν οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις και με βάση την οποία θα επικεντρωθούν σε περιοχές με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, εγκαταλείποντας τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας στους Ταλιμπάν. Ο Μακένζι σχολίασε ότι οι Αφγανοί «είναι στη διαδικασία να αναγνωρίσουν πως πρέπει να αποσύρεσαι, να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις σου, να προστατεύεις τις περιοχές που έχουν απολύτως κρίσιμη σημασία».

Ο δε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν εδάφη στο μισό Αφγανιστάν αλλά καμία από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους και πως «δεν έχει γραφτεί ακόμα το "τέλος του παιχνιδιού"». Οι Ταλιμπάν, συνέχισε, έχουν αποκτήσει «στρατηγική ορμή» και «υπάρχει πιθανότητα να καταλάβουν πλήρως τη χώρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης, που δέχονται πιέσεις από τους Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος των τελευταίων είπε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση και παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα», που είχε υπογραφεί πέρυσι για την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Μεγάλες ασκήσεις από τη Ρωσία στα βόρεια σύνορα

Στο μεταξύ, μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν ετοιμάζει η Ρωσία από 5 έως 10 Αυγούστου, μαζί με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσίας Αλεξάντρ Λαπίν,«στη διάρκειά τους θα αναπτύξουμε τις κοινές μας στρατιωτικές ικανότητες ενάντια σε οποιεσδήποτε παράνομες ένοπλες οργανώσεις που παρεμβαίνουν σε εδάφη σύμμαχης χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των συμμάχων της, κατ' εφαρμογή και προβλέψεων του «Οργανισμού της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια» (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συγκεντρώσεις ενάντια στον αποκλεισμό του Γερμανικού ΚΚ από τις εκλογές

Από τη συγκέντρωση στη Στουτγκάρδη
Από τη συγκέντρωση στη Στουτγκάρδη
Συγκέντρωση ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής της Γερμανίας να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις προσεχείς ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη, ενώ απειλεί να του αφαιρέσει και την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος με την επίκληση γραφειοκρατικών προσχημάτων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/7 στη Στουτγκάρδη.

Στη συγκέντρωση μαζικό «παρών» έδωσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε ο Πάνος Αλωπούδης, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του Κόμματος στους συντρόφους του Γερμανικού ΚΚ. «Αυτή η επιχείρηση απαγόρευσης του ΓΚΚ», τόνισε, «αποκαλύπτει τον σχεδιασμό του γερμανικού αστικού κράτους να βάλει εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών και στην εργατική - λαϊκή πάλη την περίοδο που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση και επιταχύνονται τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αντικομμουνιστικής απόφασης, έτσι ώστε το ΓΚΚ να αναπτύσσει ανεμπόδιστα ως πολιτικό κόμμα τη δράση του και να συμμετάσχει στις εκλογές».

Συγκεντρώσεις ενάντια στην αντικομμουνιστική απόφαση θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως στη Νυρεμβέργη και στο Βερολίνο.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για τα επόμενα στάδια της αμερικανικής παρέμβασης

Η «αποχώρηση» των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ, πιθανά έως το τέλος του έτους, αλλά και η μορφή που θα πάρει το επόμενο στάδιο της αμερικανικής παρέμβασης - «στρατιωτικής συνεργασίας» κυριαρχούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχουν στήσει από την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Αντιπροσωπεία Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων ξεκίνησε συζητήσεις για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντχίμι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις της υπεύθυνης Διεθνών Θεμάτων του Πενταγώνου Μάρα Κάρλιν επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις της με την ιρακινή αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κασέμ αλ Αράζι, με στόχο «τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών.

Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» για «μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», καθώς υπό τη γνωστή «αντιτρομοκρατική» επίκληση οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στην περιοχή.

Η δήλωση του Οστιν πως οι ΗΠΑ και ο «διεθνής συνασπισμός» υπό την ηγεσία τους μπορούν να υποστηρίξουν «τον ιρακινό στρατό με ασφάλεια», επιβεβαιώνει την προετοιμασία για συνέχιση της παρέμβασης της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και με στρατιωτικά μέσα, ακόμη και μετά την «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων. Σχετικές πληροφορίες της «Wall Street Journal» προβλέπουν πως τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί συμφωνία για «αποχώρηση» των Αμερικανών στρατιωτών έως το τέλος του 2021, αλλά και συνέχιση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε άλλα επίπεδα.

Την περασμένη Πέμπτη, εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έδωσε ορισμένα στοιχεία για το πώς σκέφτονται οι ΗΠΑ αυτήν τη μελλοντική «στρατιωτική συνεργασία», μεταξύ άλλων με το να εκπαιδεύουν και να «βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, να προσφέρουν «επιμελητειακή βοήθεια» και να «μοιράζονται πληροφορίες»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ