ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αύριο η εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία

Στις 19.30, έξω από την πρώην ΕΤΜΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 19.30, έξω από την πρώην ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης). Εργαζόμενοι και νεολαίοι θα βρεθούν στο σημείο όπου στις 28 Ιούλη 1980, 38 χρόνια πριν, η φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ δολοφονήθηκε από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο, ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής, δηλώνοντας στο κάλεσμά τους: «Τιμάμε την Σωτηρία με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα ενάντια στην πολιτική που όπως τότε έτσι και σήμερα χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους, πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών».

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, κάθε νέο και νέα, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του. Οπως τονίζει μεταξύ άλλων, «θυμόμαστε και τιμάμε καθημερινά τη θυσία της Σωτηρίας, δυναμώνοντας τις προσπάθειές μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη τη χώρα

Με πολύμορφες εκδηλώσεις συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι του Φεστιβάλ με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Το Σάββατο 21 Ιούλη έγινε με μεγάλη επιτυχία η προφεστιβαλική εκδήλωση στη Γενισέα Ξάνθης. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χώρο έξω από το δημαρχείο Αβδήρων και συμμετείχε στην εκδήλωση που ξεκίνησε με το αφιέρωμα «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», που μεταξύ άλλων περιείχε και ένα βίντεο με συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού που έχουν έρθει ως πρόσφυγες από άλλες χώρες.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Κώστα Βογιατζή, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τον Διονύση Ζουρμπάνο και τον Δημήτρη Λεβάκη. Πριν την έναρξη του προγράμματος, μαθητές του χωριού έπαιξαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ψάχνοντας τη χαμένη φράση «Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά».

Για τις επόμενες μέρες, εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί:

-- Στην Ικαρία, αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, στις 9 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή του βίντεο του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια ίδρυσης της Οργάνωσης και ιστορικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ομάδες της ΚΝΕ, αφιερωμένο στους αγώνες του λαού του νησιού και στην Ιστορία του Κόμματος.

-- Στο Αλιβέρι, το Σάββατο 28 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθούν μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο τραγούδι με τους Μάριο Ρέτσα και Γιώργο Ιακώβου και βιντεοπροβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα των Π. Κυργιώτη και Π. Τζάνη.

«Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 38 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Η Σωτηρία Βασιλακόπουλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Στις 28 Ιούλη 1980 δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Η εργοδοσία είχε δώσει εκείνη τη μέρα εντολή: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ για κανένα λόγο...". Με αυτές τις εντολές έφυγαν από το εργοστάσιο τα λεωφορεία της εταιρείας που μετέφεραν τους εργάτες, μην υπολογίζοντας τίποτα, ούτε καν την ανθρώπινη ζωή. Ενα τέτοιο λεωφορείο - δολοφόνος έπεσε πάνω στην συντρόφισσα Σωτηρία.

Η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Εκεί αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η δικτατορία των μονοπωλίων, που στρέφεται μόνιμα ενάντια στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Τα δικαιώματα που με το αίμα της και τον αγώνα της είχε κατακτήσει τις προηγούμενες δεκαετίες η εργατική τάξη, σήμερα θυσιάζονται στο βωμό των αναγκών του κεφαλαίου. Αυτόν το στόχο υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάνει τη βρώμικη δουλειά των εκμεταλλευτών, διατηρώντας και επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που θέσπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας έως το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος.

Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Η νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη "δίκαιη ανάπτυξη" που τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα άδικο, εκμεταλλευτικό σύστημα. Για να ικανοποιούνται τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποθηκεύει το μέλλον της νεολαίας, έχοντας συμφωνήσει για αντιλαϊκά μέτρα μέχρι το 2060.

Τα σύγχρονα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή θα τα κατακτήσουμε με τον δικό μας αγώνα ενάντια στα μέτρα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν. Ο,τι κατέκτησαν ο λαός και οι εργαζόμενοι, το κατέκτησαν με τον δικό τους αγώνα και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Τιμάμε τα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

Καλούμε κάθε νέο και νέα να συμμετάσχει στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία που οργανώνουν φορείς του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, την Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 19.30, έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης)».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στον αποχαρακτηρισμό δυσπρόσιτων σχολείων

Με ανοιχτή συγκέντρωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ιθάκης, συνεχίστηκαν χτες οι πρωτοβουλίες φορέων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης για να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων σχολείων.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, χωρίς όμως να υπάρξει καμία δέσμευση των υπευθύνων. Οι παραστάσεις αφορούσαν τον αποχαρακτηρισμό δεκαέξι δυσπρόσιτων σχολείων και τη μείωση της μοριοδότησης οκτώ σχολικών μονάδων, αλλά και την απόρριψη των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων.

Το Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ ΚΙ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοι φορείς ζητούν να μην περάσει κανένας αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτου σχολείου, να μην μειωθούν τα μόρια καμίας σχολικής μονάδας, να γίνει αποδεκτή η ενιαία και δίκαιη μοριοδότηση που προτείνουν τα Σωματεία των εκπαιδευτικών του νομού και τα Τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ