ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2018
Σελ. /24
«Σταθερότητα» που κοστίζει...

Τη σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του «Ατλαντικού Συμβουλίου», μιας από τις ισχυρές «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ που ειδικεύονται στην επεξεργασία και την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Ο ίδιος, αφού ξεδιπλώνει όλα τα οφέλη για την ελληνική αστική τάξη από τη συγκεκριμένη συμφωνία, καλεί «τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης στην κάθε χώρα να μην αντιταχθούν έντονα και να μην παρεμποδίσουν την κοινοβουλευτική επικύρωση». Κι αν αυτό είναι ενδεικτικό της πρεμούρας που έχει η αμερικανική άρχουσα τάξη για τη διευθέτηση «εκκρεμοτήτων» στα Βαλκάνια ώστε να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί της, αποκαλυπτική για το τι σόι «σταθερότητα» και «ασφάλεια» παρέχουν οι τέτοιες διευθετήσεις στους λαούς είναι η απάντησή του σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Αναφέρει ωμά, ξεπετώντας με ευκολία το θέμα: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς περιστάσεις στις οποίες ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πρέπει να κρατά (!) στρατιώτες από έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Οι ...«μπίζνες είναι μπίζνες», λοιπόν, όπως λένε και οι γιάπηδες, και η «σταθερότητα» των ιμπεριαλιστών αφορά ακριβώς αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι τους λαούς, που πληρώνουν την ένταση των ανταγωνισμών, ενίοτε και πολύ ακριβά...

Πουλάει καλύτερα η καταστροφή...

Στις 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε μεγάλη ειδική εκδήλωση με θέμα την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία. Σε εκείνη την εκδήλωση είχαν γίνει πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις από συνδικαλιστές των ενεργεία και απόστρατων πυροσβεστών, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επιστήμονες, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους. Αυτές τις τοποθετήσεις δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» αναλυτικά το προηγούμενο διάστημα.

Με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές σε Κινέτα και Πεντέλη, που εκδηλώθηκαν χτες, 23 Ιούλη, ήρθαν στην επιφάνεια, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, όλα όσα επισήμαναν πυροσβέστες, επιστήμονες και συνδικαλιστές. Οτι η έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού στην Πυροσβεστική σε συνδυασμό με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης είναι ένα εκρηκτικό μείγμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Βέβαια, κανείς αρμόδιος της κυβέρνησης δεν είχε ασχοληθεί τότε με όλες εκείνες τις σημαντικές καταγγελίες. Και απλά, για άλλη μια φορά, μετράμε πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θυμίζουμε επίσης ότι εκείνη την πρωτοβουλία του ΚΚΕ τα αστικά ΜΜΕ δεν την πρόβαλαν καθόλου. Για την ακρίβεια, έγινε το απόλυτο «θάψιμο» στα τηλεοπτικά δελτία των ιδιωτικών καναλιών, ομοίως και στις εφημερίδες. Η δε κρατική ΕΡΤ, παρότι παρευρέθη, δεν έστειλε καν δημοσιογράφο να καλύψει την εκδήλωση και πρόβαλε το σχετικό ρεπορτάζ λίγο πριν από τα αθλητικά... Φαίνεται πως για τα ΜΜΕ του συστήματος «πουλάνε» καλύτερα οι καταστροφές απ' ό,τι οι πρωτοβουλίες για την πρόληψή τους.

Εικόνα μαγική

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς δημοκρατία», γράφει η «Αυγή» με αφορμή τα 44 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας. Και κάνοντας μια ανασκόπηση των τελευταίων ετών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βλέπει ότι «η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας άλλαξε...». Αντίστοιχη αλλαγή κλίματος καταγράφει στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, όπως και στα Εργασιακά, βλέποντας απόκρουση των ομαδικών απολύσεων, πρόστιμα για «μαύρη» εργασία κ.λπ... Αυτά βλέπει η «Αυγή», λοιπόν, περιγράφοντας τις τομές της «αριστερής κυβέρνησης». Ομως, οι εργαζόμενοι βλέπουν την περιστολή του απεργιακού τους δικαιώματος, την απελευθέρωση της δράσης των δουλεμπορικών γραφείων, την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους τόπους δουλειάς, τη γενικευμένη μερική απασχόληση, την πρωτοφανή εντατικοποίηση και τις ελλείψεις σε μέσα προστασίας με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα». Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βλέπουν να ξεφυτρώνουν παντού «Αμυγδαλέζες», να παραμένουν χιλιάδες διπλά εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου. Οσο για την «καταστολή» που «πέρασε στο παρελθόν»; Αυτό το γνώρισαν από πρώτο χέρι οι αγωνιστές φοιτητές και εργάτες όταν τόλμησαν να τα βάλουν με το σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το άγαλμα του Τρούμαν, και δέχτηκαν πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση από τα ΜΑΤ, με δύο από τους φοιτητές ακόμα να σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή δεν σεβάστηκαν τους μακελάρηδες των λαών. Κάπως έτσι η «Αυγή» καλωσορίζει τη «μεταμνημονιακή εποχή», και η «διεύρυνση της δημοκρατίας» που ευαγγελίζεται μοιάζει μια ακόμα υπόθεση «απέξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα», από αυτές που συνηθίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σώζοντας τους ... «διασώστες»

Η είδηση ότι 800 μέλη της λεγόμενης οργάνωσης «διασωστών» «Λευκά Κράνη» απομακρύνονται από τη νότια Συρία προς την Ιορδανία με εντολή των ΗΠΑ και τη στρατιωτική συνδρομή του Ισραήλ είναι ενδεικτική της πορείας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα αυτή. Οι υποτιθέμενοι διασώστες είχαν καταγγελθεί αλλεπάλληλες φορές ως ένας μηχανισμός άμεσα ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, με στενές συνδέσεις με τζιχαντιστές και κράτη του Περσικού Κόλπου. Είναι επίσης γνωστό ότι πρωταγωνίστησαν σε προβοκάτσιες για να ανάψει η φωτιά του πολέμου στη Συρία για λογαριασμό αυτών των συμφερόντων και σε ανταγωνισμό με το Ιράν και τη Ρωσία.

Αφού έκαναν τη δουλειά τους τα «Λευκά Κράνη» αποσύρονται από τα αφεντικά τους, και έτσι διασώζονται. Σε διαφορετική περίπτωση, αν έπεφταν δηλαδή στα χέρια του συριακού στρατού που προελαύνει στις περιοχές τους, θα μαθαίναμε πολλά για τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα «καλόπαιδα» θα βρουν, όπως ανακοινώθηκε από την ιορδανική πλευρά, ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γερμανία και τον Καναδά. Μια λεπτομέρεια: Η όλη επιχείρηση εμφανίζεται, όπως συνήθως, ως «ανθρωπιστική»!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1879 Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα Συνθήκη κατάργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920).

1929 Δημοσιεύεται έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας για την ενίσχυση του ελληνικού λαού στην πάλη του κατά του «Ιδιώνυμου».

1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του «Ιδιώνυμου»: Επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας. Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία κ.λπ.

1943 Οντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και την μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον Βασιλιά Βίκτορ Εμανουέλε. Την επόμενη μέρα, ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

1944 Στις 23 και 24 Ιούλη δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα και τους απωθούν. Στις 24/7 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση και πέφτουν μαχόμενοι.

1953 Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά από άλλα στελέχη. Παρά την προσπάθεια των Αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.

1966 Οι «έξι» της ΕΟΚ καταλήγουν σε συμφωνία για την οργάνωση της αγοράς και των τιμών των αγροτικών προϊόντων της Κοινότητας.

1967 Επεισοδιακή επίσκεψη του Ντε Γκολ στο Κεμπέκ, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της γαλλόφωνης αυτής περιοχής.

1980 Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Σέλερς.

1985 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρ. Ρίγκαν και ο Κινέζος Πρόεδρος Λι Ξινγιάν υπογράφουν συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ