ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Αντίσταση και ανυπακοή το μήνυμα που παραμένει

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν χτες στον τόπο του μαρτυρίου στο Πάρκο Ελευθερίας

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 35 χρόνων από την πτώση της χούντας οργάνωσε, χτες το βράδυ, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974. Πλήθος αγωνιστών του τότε, που παραμένουν και σήμερα στις επάλξεις του αγώνα, συγκινημένοι, βρέθηκαν και πάλι εκεί όπου μαρτύρησαν επειδή έπραξαν το καθήκον τους και αντιστάθηκαν στο ανελεύθερο, σκοταδιστικό και αντιδραστικό καθεστώς της χούντας. Κοντά τους και πολλοί νεολαίοι, που ήρθαν για να γνωρίσουν ένα τμήμα της Ιστορίας του τόπου και να τιμήσουν όσους θυσιάστηκαν για ανώτερα ιδανικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, εξέφρασε μεταξύ άλλων την αλληλεγγύη στο λαό της Ονδούρας, «που εδώ και 26 μέρες με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες αγωνίζεται ηρωικά κατά των πραξικοπηματιών». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Μπορεί ο χώρος αυτός όπως και πολλοί άλλοι χώροι στην επικράτεια να ήταν χώροι κράτησης, ανάκρισης, βασανισμών, φυλάκισης και εκτόπισης των αγωνιστών, αλλά οι συναγωνιστές μας, με τη στάση τους, τους μετέτρεψαν σε χώρους ανυπακοής, αντίστασης και αγώνα, αποσπώντας έτσι τη συμπάθεια, το θαυμασμό και την αλληλεγγύη του λαού μας, όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκαν με το σύνθημα "Ελλάς, Ελλήνων, Φυλακισμένων"».

Και πρόσθεσε: «Οταν αναφερόμαστε στη στάση και την προσφορά των πολιτικών κρατουμένων στο αντιδικτατορικό κίνημα, δεν το κάνουμε από έπαρση ή πρόθεση μονοπώλησης του αγώνα. Και άλλοι συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό κίνημα, και η προσφορά τους ήταν σημαντική, αλλά οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν η χειροπιαστή απόδειξη πως υπήρχαν φυλακές, πως υπήρχαν τόποι εξορίας, πως υπήρχαν χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων. Ηταν η απτή απόδειξη πως υπήρχε ένα σκληρό στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς που δίωκε μέχρι θανάτου τους αντιπάλους του, όσους, κατά τον ποιητή, "δεν συνεμορφώθησαν με τας υποδείξεις"».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Σπύρο Μουστακλή, η προτομή του οποίου κοσμεί τον ιστορικό αυτό χώρο, επισήμανε ότι «αν και ανήκε στη στρατιωτική οικογένεια, βασανίστηκε απάνθρωπα, λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του, θα μας θυμίζει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το καθεστώς της 21ης Απριλίου και ταυτόχρονα θα μας διαβεβαιώνει πως υπάρχουν πάντα αυτοί που "στη ζωή τους έχουν ορίσει να φυλάττουν Θερμοπύλες"». Νωρίτερα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Κύπριων αντιστασιακών, Γ. Λουκάς.

Αντιπροσωπείες κομμάτων και μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του Κόμματος, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Βασίλης Βούλγαρης. Στεφάνι κατέθεσε και η σύζυγος του Σπ. Μουστακλή.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την επιμέλεια και παρουσίαση του οποίου είχε η δημοσιογράφος Σ. Αδαμίδου. Μετά το σύντομο καλωσόρισμά της, παρέδωσε τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες Λένα Αλκαίου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάμπρο Καρελά, Γιάννη Ματσούκα, το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), Γιάννη Τσόλκα, Μαρία Καψή και Ελένη Γερασιμίδου, οι οποίοι με τις ερμηνείες και απαγγελίες διαλεχτών ποιημάτων ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό.

Για το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Η διεύθυνση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» ενημερώνει τους φίλους και τους επισκέπτες ότι το Κέντρο θα παραμείνει κλειστό το διάστημα από 31/7/2009 μέχρι και 21/8/2009.

Εκδήλωση στη Σάμο

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθόκαμπου διοργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα τιμής και μνήμης των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, την Κυριακή 26/7, στις 11 π.μ., στο μνημείο του ΔΣΕ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.

Συνάντηση με την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Τρίτη 28/7, ώρα 11 π.μ., με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Θέμα της συνάντησης, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, είναι: «Οι εξελίξεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Υπατης Αρμοστίας (Ταϋγέτου 23, Παλαιό Ψυχικό).

Η Αλ. Παπαρήγα σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία τη Δευτέρα 27/7 σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πέλλα.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 9.30 π.μ.: Συνάντηση με τα ΔΣ των Σωματείων και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη.

-- 12 μ.: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕ-ΜΘ.

-- 2 μ.μ.: Επίσκεψη στην ΑΣΟ «Αγιος Κωνσταντίνος» στο Διαβατό Ημαθίας - ομιλία στους ροδακινοπαραγωγούς.

-- 8 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλή του Δήμου Μενηίδος του Νομού Πέλλας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική και υποκριτική η υπάρχουσα δημοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα 35 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας

Για τα 35 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η συμπλήρωση 35 χρόνων από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας προσφέρεται για προβληματισμό στο λαό και τη νεολαία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από τη λεγόμενη "καλύτερη δημοκρατία που έχουμε γνωρίσει". Οι χιλιάδες νεκροί στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις απεργών και οι διώξεις συνδικαλιστών, η περικοπή εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι μερικές από τις αποδείξεις ότι η υπάρχουσα δημοκρατία είναι ταξική και υποκριτική.

Από την άλλη, η ένταση του αντικομμουνισμού, που αναπτύσσεται ενιαία στην ΕΕ, εκφράζεται και στην Ελλάδα από τα αστικά κόμματα, με σκοπό να χτυπηθεί συνολικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ο αντικομμουνισμός πηγαίνει χέρι χέρι με το ρατσισμό, τις χαφιεδοκάμερες, τις τράπεζες DNA, τις διώξεις των οικονομικών μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.

Επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δε γιατρεύεται.

Ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν το δικό τους δρόμο: Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, αποφασιστική ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ, για τη λαϊκή αντεπίθεση. Για να ανοίξει ο δρόμος της φιλολαϊκής προοπτικής, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ