ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Κυβερνητικό «πυροτέχνημα» ενισχύσεων

Σε προεκλογικού τύπου πυροτεχνήματα με στόχο την προσέγγιση επιλεγμένων κοινωνικών ομάδων επιδίδεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των λαϊκών κατακτήσεων. Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομίας εξήγγειλε χτες πρόγραμμα ενίσχυσης περίπου 50.000 επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, δικαιούχοι του προγράμματος είναι γιατροί, οδοντίατροι, μηχανικοί, δικηγόροι - συμβολαιογράφοι, οικονομολόγοι, λογιστές που ασκούν το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία, ενώ προβλέπεται η ενίσχυση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

  • Εξοπλισμός πληροφορικής
  • Απαραίτητο ειδικό λογισμικό (software)
  • Εξειδικευμένος εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας

Το ύψος της κρατικής επιχορήγησης ανά πρόγραμμα και ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα, κυμαίνεται από 3.000 έως και 20.000 ευρώ. Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν οικονομική δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 80% του προϋπολογισμού του υποβληθέντος προς έγκριση προγράμματος, ενώ στην περίπτωση που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 5 ετών, η επιχορήγηση περιορίζεται στο 50% της συνολικής δαπάνης.

Ως προϋπόθεση συμμετοχής τίθεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις τρεις τελευταίες φορολογικές χρήσεις να έχουν δηλώσει ένα συγκεκριμένο κατ' έτος ποσό ακαθάριστων εσόδων, που κυμαίνεται ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα και γεωγραφικά κριτήρια (για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης προβλέπονται υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα, ενώ, αντίθετα, για την υπόλοιπη Ελλάδα το σχετικό πόσο εμφανίζεται μειωμένο).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαχαίρι» στις δαπάνες φαρμάκου

Τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων με κριτήρια «τη σημασία για την οικονομία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», «την εξοικονόμηση δαπανών» και μάλιστα έως 2 δισ. ευρώ ετησίως και τη μείωση του κόστους για το κράτος, κατέθεσαν χτες στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Υγείας. Υποτίθεται ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα ωφεληθούν «οι πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία». Πρόκειται για ανέξοδες φραστικές «κορόνες» που στοχεύουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, καθώς την ίδια στιγμή υλοποιείται ένα συνολικό σχέδιο ευρείας υπονόμευσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, περικοπής ασφαλιστικών και υγειονομικών δαπανών, μετατροπής των νοσοκομείων σε ΑΕ και παράδοσής τους στη συνέχεια στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου.

Το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψη και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, των πιο κερδοφόρων, αναλογικά, στην Ευρώπη, είναι ένα ακόμη στοιχείο για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, η οποία με την τροπολογία συστήνει διυπουργική Επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν τα προαναφερθέντα υπουργεία, για να προωθήσει την άμεση μηχανοργάνωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπου οι συνταγογραφήσεις και η διάθεση φαρμάκων θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και θα γίνονται διασταυρώσεις. Με εκτιμώμενη, από την κυβέρνηση, φαρμακευτική δαπάνη για το 2009 στα 9,5 δισ. ευρώ, στόχος είναι η μείωση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως!

Επίσης, η χονδρεμπορική τιμή θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα 26 κράτη της ΕΕ. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι τιμές στη χώρα διαμορφώνονται με τους μέσους όρους των δύο χαμηλότερων τιμών για κάθε σκεύασμα στα 14 παλαιότερα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Ελβετία και της χαμηλότερης τιμής στα 10 νεότερα κράτη - μέλη. Επίσης, θα επικαιροποιηθεί η αγορανομική διάταξη για τις τιμές φαρμάκου με ανακοστολογήσεις.

Η αλλαγή στους συντελεστές τιμολόγησης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, ενώ είναι πιθανό κάποιες να μειωθούν και άλλες να αυξηθούν, γεγονός που επιτρέπει να γίνει «παιχνίδι» με τις τιμές φαρμάκων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι ασθενείς. Αυθαίρετο είναι και το ζητούμενο ποσό «εξοικονόμησης» των 2 δισ. ευρώ, με συνέπεια νέες απειλές για την υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων.

ΟΣΕ
Αυξήσεις - «φωτιά» από τον Αύγουστο

Με αυξήσεις - «φωτιά» στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων από την 1η Αυγούστου 2009 κατά 33%, οι οποίες θα φτάσουν σταδιακά έως τον Οκτώβρη του 2010 στο 135%, επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στον ΟΣΕ και τη μετατροπή του ελληνικού σιδηρόδρομου σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Με κεντρική φιλοσοφία την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, το σχέδιο που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνηση στηρίζεται στους εξής τρεις βασικούς άξονες:

  • «Τσουχτερές» αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, με απαρχή την 1η Αυγούστου 2009. Η πρώτη δόση της αύξησης έχει οριστεί στο 33%. Θα επακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις ανά 8μηνο και έως τον Οκτώβρη του 2010 η συνολική αύξηση στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων θα φτάσει στο 135%!
  • Απολύσεις 3.000 σιδηροδρομικών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω του προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας».
  • Δραστικές συγχωνεύσεις - περικοπές όσων δρομολογίων κρίνονται «ζημιογόνα».

Από το κυβερνητικό σχέδιο «εξυγίανσης του ΟΣΕ» δε λείπουν φυσικά και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε εν δυνάμει κερδοφόρα σιδηροδρομική και μη (εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση) δραστηριότητα. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει και στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επιφέροντας ταυτόχρονα ένα ακόμα πλήγμα στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο, πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ., 2 μ.μ. - 5 μ.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ.).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τα μέτρα πλήττουν τους ασθενέστερους

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης «με τα οποία ενισχύονται οι εισαγωγείς αυτοκινήτων», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Το πρόσχημα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δε λέει την αλήθεια, γιατί παρά τις τόσες αποσύρσεις που έχουν γίνει το νέφος καλά κρατεί. Η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να προστατεύσει το περιβάλλον, θα έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα για να βελτιώσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα έργα για την επέκταση του Μετρό καρκινοβατούν. Οι κάτοικοι της Αθήνας ταλαιπωρούνται καθημερινά στην Κηφισού και στους άλλους δρόμους».

Η ΟΒΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την πολιτική της στο συγκεκριμένο θέμα και να πάρει μέτρα για την επέκταση και ολοκλήρωση των έργων για τη μαζική μεταφορά των εργαζομένων, μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Προσθέτει ότι «εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων, στα λαϊκά στρώματα» και τονίζει: «Την πολιτική τους τη θεωρούμε απαράδεκτη, γιατί θα επιδεινώσει τη θέση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και όλων των εργαζομένων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ
Πολιτική εκχώρησης της αγοράς σε λίγους

Συκοφαντία χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή για «φορολογική ασυλία» των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με χτεσινή επιστολή της.

Δηλώνει ότι η κατηγορία είναι αναπόδεικτη και ότι είναι απαράδεκτο να συκοφαντείται ένας ολόκληρος κλάδος. Σημειώνει ότι οι βενζινοπώλες δε θα δεχτούν αλλαγή στη φορολόγησή τους, καθώς και ότι ελέγχονται συστηματικά από πολλές υπηρεσίες. Οι βενζινοπώλες προσθέτουν ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο τη μονοπώληση της λιανικής αγοράς από λίγους, κάτι στο οποίο θα βρει κάθετα αντίθετο τον κλάδο. Επίσης, ζητούν πλήρη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κίνηση εντυπωσιασμού και άνευ ουσίας

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

«Η ενίσχυση που εξάγγειλε ο υπουργός Οικονομίας για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού και στερείται κάθε ουσίας.

Τα ποσά που δίνονται ως επιδότηση, από τη μια απευθύνονται σε πιο εύπορα στρώματα και από την άλλη είναι ασήμαντα στην πλειοψηφία τους. Τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα μένουν έξω και από αυτή την επιδότηση - ψίχουλο των 3.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ κατηγορούνται από τον υπουργό και για φοροκλοπή.

Παράλληλα, όπως δείχνει η εμπειρία, χιλιάδες μικρομεσαίοι αλέθονται από τον οδοστρωτήρα των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στις συνθήκες της απελευθέρωσης της αγοράς. Η κυβερνητική πολιτική και συνολικά η πολιτική της ΕΕ συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Με την οδηγία Μπολκεστάιν, που απελευθερώνει σειρά επαγγελμάτων, παραδίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι προεκλογικού τύπου κινήσεις, όπως η παραπάνω, δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Τα κατώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον, τη συμπαράταξή τους με την εργατική τάξη και τα άλλα μικρομεσαία στρώματα κατά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ