ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Επιταχύνατε ανατροπές σε εργασιακά - ασφάλιση

Εκτιμά επιδείνωση της οικονομίας για να απαιτήσει σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων

Η κλιμάκωση της επίθεσης κεφαλαίου και κυβέρνησης σε βάρος των εργασιακών κατακτήσεων, επιλέγεται ως σύντομη οδός για την έξοδο από την οικονομική κρίση και προϋπόθεση για έναν νέο κύκλο κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης την επόμενη μέρα της. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες. Επί της ουσίας, η κρίση μετατρέπεται σε «εργαλείο» και «ευκαιρία» για να γίνουν πράξη ριζικές «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνταν από το ΔΝΤ και πριν από αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η εργατική τάξη παραμένει ο στόχος και η αντεπίθεσή της είναι ο μόνος τρόπος ανατροπής των αντεργατικών σχεδίων.

Τα σφυριά του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού κτυπούν σε δύο μέτωπα, αυτά της συνέχισης των πολιτικών ανατροπής των εργασιακών σχέσεων από τη μία και της κοινωνικής ασφάλισης από την άλλη. Τις...αναγκαιότητες αυτές τις δικαιολογεί, επικαλούμενος τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία, όπως εκτιμά, θα επιδεινωθούν περαιτέρω σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές η ελληνική οικονομία, θα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης τη διετία 2009 - 2010 με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί κατά 1,7% το 2009 και να σημειώνει οριακά θετικό αποτέλεσμα (0,4%) το 2010. Η ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί στο 9,5% το 2009 και να αυξηθεί στο 10,5% τον επόμενο χρόνο, ενώ επιδείνωση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στο δημόσιο χρέος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στο 109% του ΑΕΠ το 2009 και στο 116% του ΑΕΠ το 2010. Πάντα κατά το ΔΝΤ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα αυξηθεί στο 6% του ΑΕΠ το 2009 και στο 7,5% του ΑΕΠ το 2010.

Είναι εμφανές, ότι με μοχλό την «καταστροφική» πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, επιχειρείται να διαμορφωθεί το ιδεολογικό πλαίσιο που θα δικαιολογεί τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ και αυτά που προτίθεται να πάρει στο μέλλον. Και προς την κατεύθυνση αυτή, το ΔΝΤ δεν «μασά» τα λόγια του, προτείνοντας σχέδιο εξόδου από την κρίση, με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους. Ως άμεσος στόχος, θεωρείται η λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος με περικοπές δαπανών και επιβολή φορολογικών και άλλων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων, προκειμένου να εξοικονομούνται ετησίως, αρχής γενομένης από το 2010, 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Κατ' αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ θα περιοριστεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε μία περίοδο τεσσάρων ετών... Το «αιματηρό» αυτό πρόγραμμα λιτότητας όμως, δεν είναι αρκετό για την επίτευξη μακροχρόνιας δημοσιονομικής ισορροπίας... Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές όλου του εργάσιμου βίου και όχι μόνο της τελευταίας πενταετίας, αλλά και της κατάργησης των δώρων και των επιδομάτων στους συνταξιούχους. Στο δε θέμα των εργασιακών σχέσεων, επαναφέρει την πρόταση για σύναψη τριμερούς κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους, όπου οι μεν εργαζόμενοι θα αποδεχθούν οικειοθελώς το «πάγωμα» των μισθών και την επέκταση της μερικής απασχόλησης, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά των εργοδοτών...

ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μείωση τζίρου και κερδών

Οι σοβαρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, έχουν πλήξει τις 8 στις 10 βιοτεχνίες της Αθήνας με συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις και στην απασχόληση. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν με «σάρκα και οστά» στην έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), σχετικά με την κατάσταση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο 35,36%. Το 15,3% των επιχειρήσεων δηλώνει μείωση τζίρου πάνω από 50%. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2009. Το 40% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το 2009 θα κλείσει με ζημιές και το 45,1% με κέρδη.

Σημαντικό πρόβλημα προκύπτει και με τις εξοφλήσεις οφειλών. Το 52,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο χρόνος έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις περιμένουν πάνω από 3 μήνες για να πληρωθούν και η αναμονή ξεπερνά τους 6 μήνες για το 16,2%. Η έρευνα εμφανίζει 1 στις 4 επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, με προεξάρχουσες τις ΑΕ και ΕΠΕ. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Γ. Ραβάνης εκτίμησε ότι έχουν γίνει 18.000 απολύσεις και ότι μπορεί να γίνουν άλλες τόσες. Περίπου 8.500 επιχειρήσεις θεωρούν ότι μπορεί και να κλείσουν.

Το ΒΕΑ συνόδευσε τα στοιχεία με μια σειρά προτάσεις για την ενίσχυση των μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι διαχειριστικού χαρακτήρα, εστιάζονται σε μεγαλύτερες διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση και έχουν βραχυπρόθεσμο εύρος. Η όξυνση των προβλημάτων των βιοτεχνών επιβεβαιώνει την ορθότητα των αιτημάτων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, από τις αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ και την πεποίθησή τους ότι απαιτείται σκληρός αγώνας για την ικανοποίησή τους.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Ενισχυμένα τρία «μπλόκα»

Ενισχύθηκαν χτες τα «μπλόκα» που έστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου και της διασταύρωσης «Κόνεξ». Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι πρόεδροι συνεταιρισμών της Πέλλας διαπιστώνουν σοβαρές ασάφειες στις προτάσεις του σχετικά με το συμπύρηνο ροδάκινο, ενώ ζητούν δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το υπουργείο του εισοδήματος των αγροτών προς 26 λεπτά το κιλό, μια μικρή αύξηση που και πάλι δεν καλύπτει το κόστος.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς, όπως λένε, άλυτα παραμένουν τα βασικά τους αιτήματα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία απάντηση στο αίτημά τους για άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης από σήμερα και όχι με τη λήξη της παραγωγής για απορρόφηση του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής και για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι που είχαν και μειωμένη παραγωγή.

Στους αγρότες μεγάλη απήχηση βρίσκουν ακόμη τα αιτήματα της ΠΑΣΥ για άμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας ως επισιτιστική βοήθεια, για έλεγχο της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή, για ενίσχυση και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών, για τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, για τη δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, για την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των αγροτοκτηνοτρόφων, κλπ.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Επιμένουν αγωνιστικά

Αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, αν μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας δεν πάρουν απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον υπουργό προκειμένου να του θέσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Αυτό αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης τους, που κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός των μαχητικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες ανέδειξαν το οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας, τις άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για την ακαρπία 2008 και την ανάγκη δίκαιων και αντικειμενικών εκτιμήσεων για τη χαλαζόπτωση του 2009. Εκφράστηκε, επίσης, η αγανάκτηση των αγροτών για την προκλητική στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντί τους, καθώς αρνείται πεισματικά να τους δώσει απάντηση, ακόμα και στο αίτημα που έθεσαν εδώ και δυο βδομάδες για άμεση συνάντηση με τον υπουργό.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Συγκέντρωση καρπουζοπαραγωγών

Συγκέντρωση διεκδίκησης ικανοποιητικών τιμών πώλησης των προϊόντων τους, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος, και καταβολής δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιούν, σήμερα στις 10 π.μ., οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών του Νομού Τρικάλων. Η συγκέντρωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», θα γίνει στην καρπουζοαγορά, στο Ριζαριό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ