ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία

Καλεί σε κοινή δράση και συντονισμό εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων

Φραγμό στα σχέδια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων και της κυβέρνησης που επιδιώκουν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, μπορεί να βάλει η κοινή δράση, ο συντονισμός και η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να ενώσουν και να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, ενάντια στην επιχειρούμενη προσπάθεια να ολοκληρωθεί το χτύπημα στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Δεν μπορούν να ανεχτούν, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «να υπάρχει μέρα ξεκούρασης και δικαιώματα των εργαζομένων και επιζητούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους. Απαιτούν δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα, εργαζόμενους φυλακισμένους μέχρι τα μεσάνυχτα στους χώρους δουλειάς, δουλειά 24 ώρες των 24ωρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοντά, σπεύδει να υλοποιήσει τις εντολές των αφεντικών της. Επιδιώκουν να δώσουν διπλό χτύπημα στους εργαζόμενους με:

  • Το χτύπημα της πλήρους και σταθερής δουλειάς, με την αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.
  • Την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς.
  • Την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • Την αφαίρεση κάθε ίχνους ελεύθερου χρόνου.

Στους αυτοαπασχολούμενους που θα συνθλιβούν από τη δράση των πολυεθνικών και εκατοντάδες μικρά καταστήματα θα κλείσουν, ενώ από αυτή την αντεργατική επίθεση θα χτυπηθούν και άλλοι κλάδοι που είναι στενά δεμένοι με το εμπόριο».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις βαριές ευθύνες που έχει και το ΠΑΣΟΚ, γιατί το σημερινό ωράριο είναι αποτέλεσμα και της δικής του πολιτικής και των νόμων που ψήφισε όταν ήταν κυβέρνηση. «Ευθύνες, συνεχίζει, έχει και ο ΣΥΝ, ο οποίος αποδέχεται το απελευθερωμένο ωράριο. Αλλωστε, οι δυνάμεις του στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και υπέγραψαν μαζί με την εργοδοσία την απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ενώ συμφωνεί με το απελευθερωμένο ωράριο, δηλώνει τάχα τη διαφωνία της με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Υπογραμμίζει ότι «απέναντι σ' αυτή την επίθεση πρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να απαντήσουμε αποφασιστικά και να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων και της κυβέρνησης να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση, καταδικάζουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή, να διεκδικήσουν αποφασιστικά:

  • Οχι στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας - Νομοθετική κατοχύρωσή της.
  • Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο.
  • 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ σύνταξη, 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας.
ΔΗΚΕΒΕ
Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους

«Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία» δηλώνει και η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι «κυβέρνηση και μεγαλέμποροι ξαναέβαλαν μπροστά τα σχέδια για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η νέα γελοία δικαιολογία αυτή τη φορά είναι το χτύπημα της ακρίβειας. Κοροϊδεύουν τον κόσμο!». Η παράταξη τονίζει ότι «προσπαθούν να κρύψουν τους στόχους τους, που είναι: Η επιδίωξη για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου και των κερδών. Παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο. Φυσική και οικονομική εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων». Προσθέτει ότι αδιαφορούν «για την επικείμενη καταστροφή χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Γενικεύοντας ταυτόχρονα με αυτά τα ωράρια τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και τη μερική απασχόληση στους εργαζόμενους».

Επισημαίνει ακόμη ότι «το αγωνιστικό κίνημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων και στην πλειοψηφία τους χωρίς προσωπικό Εμπόρων, παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Ωράριο 48 ώρες συνεχώς με 3 απογεύματα κλειστά. Οχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μισθούς και μεροκάματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και να ανακουφίζουν από την έξαρση της ακρίβειας. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους».

  • Για την αργία της Κυριακής το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου καλεί σε οργανωμένη και έντονη αντίδραση, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση «νωρίτερα ή αργότερα θα τακτοποιούσε και αυτή την απαίτηση των πολιτικών της συμμάχων». Παράλληλα, σημειώνει ότι «είναι συνειδητός υποκριτής, είναι τουλάχιστον ακραία αφελής», όποιος «πιστέψει ή ψελλίσει ότι με το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές θα μειωθεί η ακρίβεια, θα υποχωρήσουν οι τιμές και θα προστατευτεί ο καταναλωτής».

Κάνει λόγο, επίσης, για «δουλική» στάση της ΕΣΕΕ και δηλώνει ότι: «Από τούτην την επιστολή και μετά θα αντιμετωπίζει σαν συνενόχους των αρνητικών εξελίξεων όλους όσους: Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Αντιπροσώπους παραμείνουν έστω και αδρανείς».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Τη μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί στο ακέραιο τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Υπογραμμίζει ότι η 7ήμερη εργασία των 65 ωρών (12 - 13 ώρες εργασίας ημερησίως) είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να διαμορφωθεί ένα αντεργατικό πλαίσιο, που θα ευνοεί την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί διαχρονικό στόχο ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση και υπογραμμίζει ότι «η ενίσχυση και η μαζικοποίηση του ταξικού τους σωματείου και του ΠΑΜΕ είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι από αμυνόμενοι να γίνουν αυτό που πραγματικά είναι, παραγωγοί και διαχειριστές του πλούτου». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων στα «ΛΙΝΤΛ».

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι δύναμη και όπλο στα χέρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί νέους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες και έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στο Καραβάνι Αλληλεγγύης που οργανώνει στο Λίβανο και τη Συρία, στις 25 - 30 Σεπτέμβρη 2008, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης Αντίστασης. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org