ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη λαϊκή εξουσία η πιο πλατιά δημοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τα 30 χρόνια από την πτώση της χούντας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 30 χρόνια από την πτώση της χούντας:

«Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την πτώση της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής δικτατορίας, για ποια δημοκρατία μπορεί να γίνεται λόγος για την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα;

Είναι εύκολο σε κάθε επέτειο να λέγονται ωραία λόγια για τη δημοκρατία και τη λειτουργία της, αλλά η πραγματικότητα δεν κρύβεται.

Σταθερός στόχος και επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η θωράκιση του καθεστώτος της δικτατορίας των μονοπωλίων, με το χτύπημα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ψήφισαν πρωτοφανείς νόμους χτυπήματος των ελευθεριών και των δημοκρατικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης, του εργατικού και λαϊκού κινήματος γενικότερα, με τους γνωστούς "τρομονόμους".

Οι αγώνες του λαϊκού κινήματος κατά της στρατιωτικής δικτατορίας και αυτοί που ακολούθησαν στα 30 χρόνια από την πτώση της δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τη Συνθήκη Σένγκεν, το ηλεκτρονικό και το βιομετρικό φακέλωμα, τις συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας, δικαστικής συνδρομής και έκδοσης υπόπτων από τη χώρα μας στις ΗΠΑ, τους "τρομονόμους" και το χτύπημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος που αμφισβητεί αυτή την πολιτική και τα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα της.

Δεν μπορούν ακόμα περισσότερο να συμβιβαστούν με τις κάμερες - χαφιέδες και την παρουσία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών "Ράμπο" στη χώρα μας, στο όνομα δήθεν της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές κατά της στρατιωτικής δικτατορίας και των αγώνων που ακολούθησαν, είναι η ένταση της προσπάθειας στη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου που αποτελεί το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, την πιο πλατιά και ουσιαστική δημοκρατία για την πλειοψηφία του λαού - την Εργατική Τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την πτώση της χούντας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ)

Ο Δημ. Ζάχαρης καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ
Ο Δημ. Ζάχαρης καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ
Ενός λεπτού σιγή, τιμή στους νεκρούς ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, «ήχησε» χτες το απόγευμα έξω από το κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ (στο πάρκο Ελευθερίας), εκεί όπου κατά τη διάρκεια της επταετίας ηχούσαν οι κραυγές των αγωνιστών που βασανίζονταν βάναυσα, έξω από το κτίριο που «ξέβραζε» σακατεμένα κορμιά. Εκεί όπου, για άλλη μια φορά ο λαός μας κατέθεσε το αγωνιστικό του φρόνημα, το πείσμα του να αγωνίζεται για να κυριαρχεί ο ίδιος στον τόπο του, ενάντια στα θελήματα των ιμπεριαλιστών.

Στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε για τα τριάντα χρόνια απ' την πτώση της χούντας ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), ακούστηκαν οι «ενοχλητικές», μα κυρίως «επικίνδυνες» για την ντόπια άρχουσα τάξη αλήθειες, τις οποίες ...αποσιώπησαν από την ανάλογη προχτεσινή εκδήλωση στην Πνύκα, η κυβέρνηση και οι διοργανωτές: «Η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και το βάθεμα της δημοκρατίας δεν ολοκληρώνονται όπως τα οραματίστηκαν οι γενιές της αντιδικτατορικής αντίστασης», σημείωσε στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, Μιχ. Βαρδάνης. «Το αγωνιστικό ενωτικό μέτωπο του λαού διαβάλλεται και υποσκάπτεται, από δυνάμεις που δεν επιθυμούν τέτοια εξέλιξη κι έτσι σιγά - σιγά ο λαός μπαίνει στη γωνία απλός παρατηρητής των πολιτικών δρώμενων. Σ' αυτό συνέβαλαν και οι διεθνείς ανατροπές και οι συνέπειές τους. Συνέπειες που εκφράζονται με τον πιο βάρβαρο ίσως ιμπεριαλισμό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», τόνισε.

Ακούστηκαν κι άλλα. Οτι στη χώρα μας σήμερα, συγκροτούνται μισθοφορικές μονάδες που στέλνονται και δρουν όπου και όπως υπαγορεύει το ΝΑΤΟ. Οτι καταργείται η μέχρι τώρα φιλοσοφία της εθνικής άμυνας της χώρας. Οτι, την ώρα που επεκτείνεται η φτώχεια και η ανεργία και περιορίζεται η δημόσια Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση των εργαζομένων, την ίδια ώρα, θεσπίζονται νόμοι που καταργούν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, όπως ο πρόσφατος που ορίζει την έκδοση Ελληνα υπηκόου, πριν απαγγελθεί καν κατηγορία. Οτι, οι «ισχυροί» του κόσμου έχουν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό σε όποιον εμποδίζει να ικανοποιηθούν τα συμφέροντά του. «Οι λαοί κι οι χώρες της Γιουγκοσλαβίας γνώρισαν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της Νέας Τάξης». Ο λαός του Αφγανιστάν «γνώρισε το Αουσβιτς και το Μαουτχάουζεν του 21ου αιώνα με το όνομα Γκουαντανάμο. Την ίδια μοίρα ακολούθησε κι ο λαός του Ιράκ».

Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια, αντιπαραβάλλονται οι κατακτήσεις της αντίστασης των λαών. Το φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται. Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν οι λαοί δεν αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δε βάλουν φραγμό στα σχέδια της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης, ίσως βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες μορφές δικτατορίας, σε εξαθλίωση προχωρημένης μορφής», υπογράμμισε ο Μιχ. Βαρδάνης. «Το απομακρυσμένο από τα οράματά μας σήμερα, και το θολό αύριο μάς υποχρεώνουν σε περίσκεψη και εγρήγορση πώς θα επανακτηθούν, περισωθούν και διευρυνθούν κατακτήσεις του λαού μας με θυσίες και αίμα που απωλέσθηκαν ή απειλούνται να χαθούν».

Νωρίτερα, στο μνημείο του Σπ. Μουστακλή, του αγωνιστή που είχε μαρτυρήσει μέσα στις αίθουσες βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ, κατέθεσαν στεφάνια οι: Δημ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μιχ. Βαρδάνης. Ο Κ. Παπανικολάου, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, αντιπρόσωποι της ΠΕΚΑΜ, της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Νίκος Ζορμπάς». Με ιδιαίτερη συγκίνηση, άφησε ένα μπουκέτου λουλούδια στην προτομή του άντρα της, η Χριστίνα Μουστακλή.

Στην εκδήλωση ακόμα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ φέτος συμμετείχε εκπρόσωπος της ΝΔ (ο Χαρ. Καράτζας) και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου ο Θαν. Τσιούρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε τραγούδια από τη Νένα Βενετσάνου και τους μουσικούς Μ. Αβαράκη και Τ. Αγιαννιώτη, ενώ ο ηθοποιός Κ. Καζάκος διάβασε αποσπάσματα από προσωπικές σημειώσεις και γράμματα φυλακισμένων της χούντας. Ανάμεσά τους, μια επισήμανση: «Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση...».

Νέα τηλέφωνα του «Ριζοσπάστη»

Τα τμήματα Κυκλοφορίας και Συνδρομητών του «Ριζοσπάστη» μεταφέρθηκαν επί της οδού Σόλωνος 130 β' όροφος και απαντούν στα τηλέφωνα 210.3813.355 και 210.3840.713.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ