ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας

Eurokinissi

Προσκλητήριο αγώνα για τη διεκδίκηση του δίκιου τους απευθύνουν στους ροδακινοπαραγωγούς η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου. Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας - Ημαθίας, καθώς οι πρασινογάλαζες ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με τους ομογάλακτούς τους στις ομάδες παραγωγών - αντί να οργανώσουν τον αγώνα των αγροτών - παζαρεύουν να πουλήσουν το βιομηχανικό ροδάκινο σε τιμή «κοψοχρονιά».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ - οι Ρ. Μαρούδας, α΄ αντιπρόεδρος, Χ. Αρχοντής, γραμματέας - και των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δένδρων - Πλατανουλίων, Φαλάνης και Γιάννουλης - Ν. Μπαντόγιας, Γ. Σακοράφας, Γ. Εμμανουηλίδης, Γ. Καραΐσκος και Κ. Μπαμνάρας - κάλεσαν τους ροδακινοπαραγωγούς να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους κόντρα στην εκβιαστική τακτική των μεγαλοβιομηχάνων - κονσερβοποιών οι οποίοι με την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης θέλουν να τα πάρουν «στο τζάμπα». Σ' αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν όλες τις αγροτικές οργανώσεις της περιοχής, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα, όπως οφείλουν, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ροδακινοπαραγωγών, μεταξύ των οποίων είναι να πουλήσουν την παραγωγή τους κατά 40 λεπτά ανά κιλό.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου κατήγγειλαν ότι οι μεγαλοβιομήχανοι «βρίσκουν και τα κάνουν» καθώς δρουν ασύδοτα με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία όχι μόνο δεν «τους βάζει χέρι», αλλά τους ενισχύει, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε. Επίσης, κατήγγειλαν την Ενωση των Ομάδων Παραγωγών που σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών, ζητούν μόνο η τιμή πώλησης να είναι 23 λεπτά ανά κιλό, αν και το κόστος παραγωγής φτάνει τα 25 λεπτά ανά κιλό. «Κάθε ώρα που περνά, κάθε στιγμή, είναι εις βάρος των ροδακινοπαραγωγών και θ' απολογηθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και όσοι ακολουθούν συμβιβαστική και παρελκυστική τακτική», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο Ν. Μπαντόγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων, η ΕΟΑΣΝΛ διεκδικεί:

  • Απορρόφηση όλης της παραγωγής, με 40 λεπτά το κιλό και παρέμβαση της κυβέρνησης, που να υποχρεώσει τους βιομήχανους να αγοράσουν την παραγωγή με αυτή την τιμή.
  • Κατάργηση του κανονισμού 2200 και του πλαφόν στα συμπύρηνα ροδάκινα.
  • Επαναφορά της αυξημένης θεσμικής τιμής και κατάργηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων και συμφωνιών.

Associated Press

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχειρότητα και τραγωδία

Η τραγωδία με την υπερταχεία Κωνσταντινούπολης - Αγκυρας, που κόστισε τουλάχιστον 36 νεκρούς και 45 τραυματίες --επισήμως-- ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε, λόγω της ακαταλληλότητας της υποδομής, αλλά ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που είχε εγκαινιάσει με φανφάρες το έργο, δεν «καλοδέχτηκε» τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνησή του...

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το τίμημα...

Οσο πλησιάζουμε στην έναρξη της «μεγάλης γιορτής» της Ολυμπιάδας, ένα ερώτημα αναδείχνεται βασανιστικά στο μυαλό του απλού ανθρώπου του λαού: «Τελικά, πόσο ακριβό θα μας βγει το "μάρμαρο" των Ολυμπιακών Αγώνων;».

Το απλό αυτό, αλλά κρίσιμο ερώτημα πηγάζει από την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου, γιατί, βλέποντας και ακούγοντας, διαβάζοντας και συζητώντας σχετικά με την Ολυμπιάδα και τα έργα και τις ημέρες των διοργανωτών και των απανταχού «υπευθύνων», βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όχι μόνο θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, αλλά θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας το κόστος των Αγώνων!

Οταν λέμε ότι θα «βάλουν το χέρι στην τσέπη» οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μιλάμε για τις επιπτώσεις που θα πληρώσουν, όχι μόνο στο εισόδημα, στις κοινωνικές δαπάνες, που θα συρρικνωθούν ακόμη παραπέρα, όχι μόνο με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων (βλέπε ελαστικά ωράρια, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, που επιδιώκουν οι μεγαλοκαρχαρίες των σούπερ μάρκετ), όχι μόνο με την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων οργανισμών, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού από την υπέρβαση του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών έργων, αλλά και στο γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες αφορούν στο περιβάλλον, στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, στη στροφή της δημόσιας ζωής προς την αστυνομοκρατία, το χαφιεδισμό (βλέπε κάμερες στους δρόμους, την ειδική τηλεφωνική γραμμή, το 1014), στην ένταση του αυταρχισμού και την κρατική καταστολή.

Εξάλλου, η ανάθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ (με τη διακριτική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ) στο ΝΑΤΟ να καλύψει την ασφάλεια των Αγώνων διαμορφώνει από μόνη της ένα μόνιμο καθεστώς τρομοϋστερίας και ανασφάλειας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Οσον αφορά στο κόστος, ας αναλογιστούμε ότι το 1997, που είχε κατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησης των Αγώνων, το κόστος τους είχε τότε προϋπολογιστεί στα 504 δισ. δρχ., ενώ η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε βάλει σαν ανώτατο όριο κόστους το 1,5 τρισ. δρχ. Σήμερα, λίγες βδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων, μετά από τρεις αναπροσαρμογές του προϋπολογισμού, το κόστος έχει ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ. (αύξηση 600%)!! Η μεγαλύτερη αναπροσαρμογή έγινε στο κόστος της ασφάλειας (το «φιλέτο» που γεύονται οι Αμερικάνοι), που έχει φτάσει σήμερα πάνω από 500 δισ. δρχ.

Συμπέρασμα: Το τίμημα είναι βαρύ για τον εργαζόμενο λαό μας. Το πληρώνει ήδη και θα το πληρώσει ακόμη ακριβότερα μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη μεγαλύτερη λιτότητα, με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών, με την έξαρση της ανεργίας μετά τους Αγώνες, με τις ζωές των εργατών που χάθηκαν στα εργοτάξια. Το πληρώνει με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με την απουσία του ερασιτεχνικού αθλητισμού, του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με την καταπάτηση του δικαιώματος του λαού και της νεολαίας στην άθληση, στο όνομα της εμπορευματοποίησης.

Ο λαός πρέπει να απαντήσει αύριο με τους δικούς του Αγώνες!


Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ