ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Ετσι, θα γίνεται... .

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Δύο μόνο θέματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και, μάλιστα, στο ίδιο φόντο. Τα θέματα είναι η «εισβολή» των Αμερικανών «Ράμπο» στην Ελλάδα και το συνέδριο της ΝΔ, ενώ το φόντο αποτελείται από το προχτεσινό δικομματικό θέατρο υποκρισίας και «σκυλοκαυγά» στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Σχετικά με το πρώτο, μπορείτε να είστε ...ήσυχοι. Οι ειδικές αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα έρθουν με τη «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ και κατόπιν αίτησης της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, οι ...τύποι και το γράμμα των νόμων τηρήθηκαν στο ακέραιο. Κι αν, μάλιστα, η κυβέρνηση προσέξει ορισμένες υπερβολές, όπως και την επικοινωνιακή της πολιτική (κοινώς, το «σερβίρισμα» στο λαό των όποιων μέτρων της), τότε, όλα θα 'ναι καλά... Πώς να το κάνουμε; Είναι άλλο πράγμα, να μετατρέπεται η χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και άλλο να γίνεται «ολίγον ξέφραγο»...

Σχετικά με το δεύτερο, είναι όλα εύλογα και κατανοητά. Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, η ΝΔ ξανακάνει συνέδριο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία. Επομένως, το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο στη συντήρηση του κλίματος της λαϊκής ανοχής και στην παραπέρα καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών κι ελπίδων, όσο και στη διασκέδαση των κάθε λογής ανησυχούντων και αδημονούντων, που βρίσκονται τόσα χρόνια τώρα μακριά από το ...μέλι της εξουσίας.

Οσο για το φόντο, τι να πούμε... Τα «πράσινα παιδιά» θα αντικατασταθούν από τα «γαλάζια» και το κράτος θα συνεχίσει στην ίδια ακριβώς πορεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Κι έτσι θα γίνεται, όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών εκπροσώπων της τελευταίας και οι εργαζόμενοι θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στις κάθε λογής δικομματικές κοκορομαχίες.


ΝΑΤΟ-ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ

ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ...: «Εκείνο που δεν είναι κατανοητό, ούτε αποδεκτό, για μια δημοκρατική Πολιτεία, είναι αφ' ενός οι υπερβολές που παρατηρούνται στα μέτρα... Και αφ' ετέρου οι κρυφές κινήσεις της κυβέρνησης, ωσάν να φοβάται τους πολίτες από τους οποίους φαίνεται ότι κάτι προσπαθεί... να κρύψει...

... Και γιατί ακόμη και χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναλώθηκε -με τη συμβολή πάντως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σε αοριστολογίες και μισόλογα...» (Το κύριο άρθρο - «ΤΑ ΝΕΑ»).

...ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ: «Ε.Τ.: Θα υπάρξει ανάμειξη αμερικανικών στρατευμάτων;

Μέιερς: Είναι πολύ πιθανό, αν ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης, ο στρατηγός Τζόουνς, έχει άποψη για επιχειρήσεις, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Το τμήμα αυτό δεν έχει αποφασιστεί από τον υπουργό (σ.σ. τον Ράμσφελντ).

...

Ε.Τ: Πάντως, όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ έχουν σίγουρα δυνατότητες που άλλοι δεν έχουν. Και το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση...

Ράμσφελντ: Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ε.Τ.:... Για παράδειγμα, δεν μπορούν να κάνουν κάτι στο Αφγανιστάν.

Ράμσφελντ: Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι η Ελλάδα έχει Σύνταγμα και νόμους, που επηρεάζουν διάφορες διαστάσεις της ερώτησής σας. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι απευθύνθηκαν καταλλήλως στο ΝΑΤΟ, όπως είναι επιτρεπτό από πρακτικής, νομικής και πολιτικής άποψης». (Συνέντευξη υπουργού Αμυνας ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ και αρχηγού Μεικτού Επιτελείου, Ρ. Μέιερς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: SOS: Αθήνα καλεί (ξανά) ΝΑΤΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποχωρεί ο πυρετός ασφάλειας του 2004

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ «ΒΙΖΑ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ έρχονται οι Ράμπο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ 4.396 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η ΑΥΓΗ: Μέσω του ΝΑΤΟ οι 400 Αμερικανοί κομάντος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού οι δρόμοι του 2004

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ - ΟΙ 4.397 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΥΟ καταγγελίες στον αέρα από τον υφυπουργό Α. Ρεγκούζας - ΡΕ... ΓΚΑΦΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΝΔ - Κόμμα του λαού και της κοινωνίας

Η ΧΩΡΑ: 10 ΚΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ της ΝΔ που ζητάνε απαντήσεις στο Συνέδριο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA πίσω από το μακελειό στο μπαρ «OSCAR»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6ο Συνέδριο ΝΔ - ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ για τον πολίτη και την κοινωνία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΣΤΑΘΜΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι μεν...

«Ερχεται τώρα η ΝΔ με πρόσχημα την προεκλογική υπόσχεση για "επανίδρυση του κράτους", να ανατρέψει πλήρως τα όσα σωστά έγιναν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να γυρίσει τη Δημόσια Διοίκηση πίσω στο καθεστώς της δεκαετίας του '50. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στην κομματική πίεση να προωθήσει τα "δικά μας παιδιά", για να αλωθεί ο κρατικός μηχανισμός» (Κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Οι δε...

«Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση ενέχει ένα στοιχείο παραλόγου - και έκδηλη υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από την ομαδική αποπομπή γενικών διευθυντών και αναπληρωτών το 1982, συνέδεσε την εικοσαετή παρουσία του στην κυβέρνηση με την εξάρθρωση της διοίκησης: με τον παραγκωνισμό των μονίμων υπαλλήλων από ελεγχόμενους ειδικούς συμβούλους, με τον κομματισμό στις προαγωγές και την απονομή θέσεων (απ' όπου και ο όρος "πρασινοφρουρός"), με την κατάλυση της αξιοκρατίας, με την ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς» (Κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και τα «μουλωχτά»

«Δεν είναι ακόμη σαφές αν η Νέα Δημοκρατία προσδιορίζει σε τέτοιου είδους "αθόρυβες" διευθετήσεις το "σεμνό και ταπεινό" που ευαγγελίζεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το νομοσχέδιο Παυλόπουλου μάλλον προς την παλιννόστηση ενός "κράτους της Δεξιάς" προσανατολίζεται, με τρόπο που μόνο στον επιθετικό προσδιορισμό "μουλωχτός" αντιστοιχεί...» (Κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org