ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα ετοιμότητας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για νέα επίθεση στην Ασφάλιση

Τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που έχει έτοιμα στα συρτάρια της η κυβέρνηση καταδικάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, «καθώς θεωρεί "περασμένες - ξεχασμένες" τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις». Οπως εξηγεί, το ΣτΕ επιβεβαιώνει ότι η ψήφιση το Μάη του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) «πέρα από τις άλλες ανατροπές που επέφερε για τους σημερινούς ασφαλισμένους, ενσωμάτωσε και "νομιμοποίησε" όλες τις προηγούμενες περικοπές, "λύνοντας" ζητήματα αντισυνταγματικότητας και κλείνοντας παράλληλα το δρόμο σε επόμενες διεκδικήσεις αναδρομικών».

Και ενώ οι τεράστιες περικοπές αποκτούν τώρα και τη... βούλα του ΣτΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει μπροστά την επόμενη φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Προχωρά το αντιλαϊκό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων

«Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζονται με την "εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης", που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και έρχεται να "κουμπώσει" πάνω στον νόμο - λαιμητόμο, του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «επιτροπής Πισσαρίδη» της κυβέρνησης, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται «πρόταση» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης σε αυτό το σχέδιο, τονίζει το ΠΑΜΕ, εκτός από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και το πόρισμα της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» που εκπονήθηκε επί της θητείας του Ν. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας. Στην τότε επιτροπή, υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ, «συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των Επαγγελματικών Ταμείων, μαζί και της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή όλα τα κοράκια που προσδοκούν κέρδη και ετοιμάζονται να θησαυρίσουν από την παραπέρα διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, στο τότε πόρισμα, το περιεχόμενο του οποίου όπως όλα δείχνουν επανέρχεται μέσα από το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «Επιτροπής Πισσαρίδη» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-- «Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την "απόδοση" του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Γίνεται λόγος για "επιλογή" ανάμεσα σε "τρία επενδυτικά πακέτα", "χαμηλού", "μεσαίου" και "υψηλού επενδυτικού κινδύνου". Ως εναλλακτικοί πάροχοι διαχείρισης υποδεικνύονται οι εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις».

-- «Οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους, δηλαδή το κράτος διευρύνει την πελατεία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ασφάλιση, εντάσσοντας υποχρεωτικά στο νέο σύστημα ομάδες κλάδων και επαγγελμάτων που με το ισχύον σύστημα δεν διαθέτουν επικουρική Ασφάλιση. Τέτοιες μεγάλες κατηγορίες είναι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

-- «Στο πλαίσιο του σημερινού Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα δημιουργηθεί ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής Ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών».

-- «Μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ, με τον τελικό λογαριασμό να φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα, μέσω της γενικής φορολογίας και των άλλων αντιλαϊκών επιβαρύνσεων».

Δεν κλείνουμε ρολά - Δίνουμε απάντηση μπροστά στη νέα επίθεση!

«Είναι πλέον πιο ευδιάκριτος ο στόχος τους! Το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων να εκτιναχτεί, να γίνουν οι συντάξεις και ο κόπος των εργαζομένων χρηματιστηριακά στοιχήματα, να περάσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και απευθύνει σε σωματεία και εργαζόμενους κάλεσμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα:

«Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή που η νέα κρίση αγγίζει όλο και πιο βαθιά κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, που η ανεργία θεριεύει και οι αναστολές συμβάσεων που συνοδεύονται από μειώσεις μισθών απλώνονται σε κάθε κλάδο, η εργατική απάντηση πρέπει να είναι εξίσου δυναμική», τονίζει.

Και ξεκαθαρίζει: «Τα σωματεία είτε σε συνθήκες πανδημίας είτε σε συνθήκες καλοκαιριού δεν κλείνουν ρολά. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν θα βάλουν εμπόδια στην απάντησή μας μπροστά στη νέα επίθεση».

  • Η ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/7. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η ανάγκη για οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα: Ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας κ.ά.) και την επίθεση της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς (με απολύσεις, διεύρυνση της «ευελιξίας» κ.ο.κ.), ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή κ.ά.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστα προαναγγελίας ψηφιακής απονομής των πετσοκομμένων συντάξεων...

...ενώ από το συρτάρι βγαίνουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Φιέστα στο υπουργείο Εργασίας έστησε χτες η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή απονομή των πετσοκομμένων συντάξεων, την ίδια ώρα που ετοιμάζει τα επόμενα επεισόδια της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Για... «γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση» και «αρχή του τέλους» της ταλαιπωρίας χιλιάδων συνταξιούχων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος παράλληλα επιτάχυνση της εξέτασης του πολύ μεγάλου όγκου παλαιών αιτήσεων που εκκρεμούν. Υπεύθυνες βέβαια για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων είναι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις διαμόρφωσαν και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους.

Αντίστοιχα, τη σιγουριά ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τη σημερινή μέρα ως μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Κοινωνικής Ασφάλισης» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει έτοιμα στα συρτάρια της νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, για την πλήρη παράδοση των επικουρικών συντάξεων στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», μέχρι στιγμής έχουν περάσει πιλοτικά από τον περασμένο Απρίλη οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης αφορούν την επέκταση της διαδικασίας ψηφιακής απονομής των συντάξεων τους επόμενους μήνες, με τελικό στόχο μέχρι το τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80% - 85% των συντάξεων.

Η κυβέρνηση διαφήμισε την «αυτόματη διαδικασία» και την «κατάργηση των ουρών», τα οποία βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα των συρρικνωμένων συντάξεων και της δουλειάς μέχρι τα γεράματα, που έχουν επιβάλει στους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, οι καταγγελίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν πως η κυβέρνηση βιάστηκε να περηφανευτεί για την εκπλήρωση της αυτονόητης υποχρέωσης να καταβάλει έστω αυτές τις συντάξεις με διαδικασίες που αντιστοιχούν στις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις, ατελείωτο τρέξιμο για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών από τη μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη, ταλαιπωρία και αναμονή σε ουρές για τους ασφαλισμένους.

Κόντρα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) αναδεικνύει τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ο συνολικός όγκος των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φλεβάρη του 2020, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας έκτοτε έχουν επιβαρύνει πολύ περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως η κυβέρνηση αρκέστηκε να επικεντρώσει επιλεκτικά στις συντάξεις γήρατος του τέως ΟΓΑ που μπορούσαν να ενταχθούν στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οσον αφορά όμως το πολύ ευρύτερο σύνολο των συντάξεων, ο στόχος «ψηφιακής σύνταξης», όπως εξηγεί, «"σκοντάφτει" συνεχώς στις δυσλειτουργίες, στις ατέλειες και στα κάθε λογής προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά λόγω της έλλειψης διαλειτουργικότητας των εφαρμογών, της ασυμφωνίας των σχετικών δεδομένων», ενώ η απάντηση της διοίκησης στα προβλήματα αυτά «είναι ακόμη μεγαλύτερη πίεση "λόγω έλλειψης χρόνου", ακόμα μεγαλύτερος αυταρχισμός, υπηρεσίες - κολαστήρια με λιποθυμίες συναδέλφων, ψυχολογική κατάρρευση και λιγοστούς υπαλλήλους να σηκώνουν όλο το βάρος».

Και ενώ το προσωπικό στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ δεν επαρκεί και χρειάζονται προσλήψεις, πρώην συμβασιούχοι που εργάζονται στον Οργανισμό στη βάση δικαστικών αποφάσεων από το 2003, απειλούνται με απόλυση. Οπως καταγγέλλουν η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, που προχώρησαν σε σχετική κινητοποίηση στις 30/6, «στο στόχαστρο βρίσκονται συνολικά 140 εργαζόμενοι», οι οποίοι εργάζονται σε οργανικές μονάδες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και είναι απολύτως απαραίτητοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνάντηση με την Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με την Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Λεονάρδο Ταμπάκο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών έθεσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το σοβαρό θέμα της διάκρισης στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης που προβλέπεται στο άρθρο 7 του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), σύμφωνα με τον οποίο προϋπόθεση για την καταβολή πλήρους εθνικής σύνταξης αποτελεί η νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα για 40 έτη. Η Επιτροπή έθεσε επίσης το ζήτημα της μη εφαρμογής του νόμου για την καταβολή του επιδόματος στους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία.

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και ιδιαίτερα του άρθρου 7, το οποίο προβλέπει την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των ασφαλισμένων, διαφοροποιώντας τις γενικές αρχές της Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές με τις ίδιες προϋποθέσεις σε όλους τους ασφαλισμένους. Για το θέμα του επιδόματος στους υπερήλικες, τόνισε πως θεωρεί απαράδεκτη τη μη εφαρμογή του νόμου.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα της Επιτροπής Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ