ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
Με συγκίνηση το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργη Φαρσακίδη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού αποχαιρέτησαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη, εικαστικό και λογοτέχνη Γιώργη Φαρσακίδη πλήθος συντρόφων, συγγενών, φίλων και συναγωνιστών του, συναδέλφων του εικαστικών, στην πολιτική τελετή αποχαιρετισμού στο αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους και αγωνιστές που βίωσαν μαζί του τα κολαστήρια της εξορίας, όπου ο παλαίμαχος κομμουνιστής πέρασε αλύγιστος πάνω από 16 χρόνια της πολυτάραχης ζωής του.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στην κορυφή, και ενώ ακουγόταν το Πένθιμο Εμβατήριο πλήθος κόσμου πέρασε για το ύστατο «χαίρε» και να αφήσει ένα λουλούδι.

Αφού ακούστηκαν στο χώρο αγαπημένα τραγούδια του καλλιτέχνη, όπως το ρωσικό λαϊκό τραγούδι «Οι Γερανοί», ακολούθησε η επικήδεια ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ από τον Γιάννη Βασιλειάδη. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γιάννης Κατσαρός εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 και ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι οποίοι μοιράστηκαν στιγμές που έζησαν μαζί του στα στρατόπεδα της εξορίας, τα οποία ο ίδιος συνέβαλε στο να μετατραπούν σε «τεράστια σχολεία». Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) Εύα Μελά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής, εναλλάχθηκαν ως τιμητική φρουρά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, παλαίμαχοι αγωνιστές και σύντροφοί του, φίλοι και συγγενείς, μέλη της ΚΝΕ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το άκουσμα της «Διεθνούς» και τους παρευρισκόμενους να υψώνουν τις γροθιές τους, δίνοντας υπόσχεση ότι θα βαδίσουν στο δρόμο του συντρόφου μας μέχρι να «ανθρωπέψει ο άνθρωπος». Ο Δ. Κουτσούμπας ακόμα συνομίλησε με συγγενείς του Γιώργη Φαρσακίδη για τη ζωή του καθώς και το πλούσιο έργο που άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος δημιουργός.

Στεφάνια στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή κατέθεσαν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, η «Σύγχρονη Εποχή», η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974, η ΕΕΔΥΕ και το ΕΕΤΕ.


Ο Γιώργης θα είναι κοντά μας πάντα, με τα χαρακτικά, τα βιβλία, το παράδειγμά του...

Ο Γιάννης Βασιλειάδης εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ αποχαιρέτησε τον Γ. Φαρσακίδη σημειώνοντας ότι τα μέλη της Οργάνωσης δεν θα ξεχάσουν τις συμμετοχές του στα Φεστιβάλ, ακόμα κι όταν άρχισαν να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του λόγω υγείας. «Δεν θα ξεχάσουμε όταν, στο 41ο Φεστιβάλ στην Αθήνα, παρευρέθηκες σε έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν σου στο Στέκι Πολιτισμού (...) αλλά και στο περσινό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, όταν σήκωσες μαζί μας κι εσύ τη γροθιά σου για να τραγουδήσουμε τη "Διεθνή"».

Ανέφερε ότι στο φετινό κεντρικό Φεστιβάλ η εικαστική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Γ. Φαρσακίδη. «Θέλουμε οι νέοι και οι νέες που θα επισκεφτούν το χώρο να έρθουν σε επαφή με το έργο σου, να αντλήσουν κι αυτοί δύναμη και έμπνευση, όπως εμείς. Για όλους εμάς, τα μέλη της ΚΝΕ, αυτή η έκθεση δεν θα 'ναι μια απλή εικαστική έκθεση αλλά ζωντανές μνήμες αγώνων και θυσιών. Πριν λίγες μέρες μάλιστα σε επισκεφτήκαμε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στο σπίτι σου, ενώ συχνά όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν κοντά σου, ακούγαμε με συγκίνηση και προσοχή τις ιστορίες σου.

Σύντροφε Γιώργο, με τον αγώνα και την τέχνη σου άνοιξες και για εμάς, τη νέα γενιά ΚΝιτών, ένα παράθυρο για να ατενίζουμε το μέλλον... Κι όπως γράφει και το ποίημα του Σικελιανού που είχες επιλέξει να συνοδεύει κάποια από τις ξυλογραφίες σου: "Με τον νοτιά, με τον βοριά, Λαλάτε τη την λευτεριά. Για να γιομίσει τον αγέρα. Πριν έβγει ο ήλιος, να 'μαστε έτοιμοι την νέα να ιδούμε μέρα". Για να γίνει πράξη αυτή η νέα μέρα, αυτή η νέα κοινωνία, για την οποία κι εσύ έδωσες τη ζωή σου, όλοι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου, κάτω από την ίδια σημαία, μέχρι την τελική νίκη».

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, ο Κώστας Σαπρανίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που έδωσε ο Γ. Φαρσακίδης «στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην οποία εκτός από εκείνο το σπουδαίο λεύκωμα της Μακρονήσου και βιβλία σου που χάρισες, έθεσες στη διάθεσή μας και το πλούσιο αρχείο σου με φωτογραφίες από τον Αη Στράτη, αλλά και της προπολεμικής περιόδου από την αρχή της ίδρυσης του Κόμματός μας. Πολύτιμη η βοήθεια και της συνεργάτιδάς σου για τη συγγραφή πολλών από τα βιβλία σου, της συντρόφισσας Αννας».


INTIME NEWS

Κλείνοντας τον χαιρετισμό σημείωσε ότι «εμείς της Εθνικής Αντίστασης - για όσο μας μένει... - συνεχίζουμε στο δρόμο που ως εδώ περπατήσαμε μαζί και θα τον συνεχίσουν και οι επόμενοι από εμάς, που θα την αναζωπυρώσουν την καρβουνιά, θα αλλάξουν τον κόσμο. "Θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση"».

Ο Γιάννης Κατσαρός εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 αποχαιρέτησε τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, σε ένα σύρμα που παλιά λειτουργούσε ως παιδούπολη, τα γνωστά αναμορφωτήρια της Φρειδερίκης, εκεί στο φραχτό παλιό κτίριο λοιπόν, στοιβαγμένοι 200 και 300 άνθρωποι, σ' ένα θάλαμο, γνωρίσαμε και μεις οι νεότεροι τότε την πολύμορφη προσωπικότητα του Γιώργου.

Πρώτος στις φάρσες, δάσκαλος στη ζωγραφική και την πυρογραφία, όπου το μισό σχεδόν στρατόπεδο με έναν πυρογράφο στο χέρι σκάλιζε σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ αυτό που προσπαθούσε να τους μάθει ο Γιώργος. Σκηνοθέτης και σκηνογράφος σε μεγάλα έργα ρεπερτορίου, όπως οι "Πέρσες" και άλλα. Ο Γιώργος γενικά ηγούνταν στην προσπάθεια να ψυχαγωγηθεί ο κόσμος των εξορίστων, να κρατηθούν όρθιοι να ξεχάσουν τα βάσανά τους, έστω για λίγο, όσοι είχαν απροστάτευτες οικογένειες πίσω. Είχε καθοριστική συμβολή στις μουσικές βραδιές, στις συναυλίες, ακόμα και στον Καραγκιόζη.


INTIME NEWS

Σημαντικές ήταν οι διαλέξεις του για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Θυμάμαι μια διάλεξή του με θέμα την κομματικότητα της Τέχνης, όπου έκανε κομμάτια και θρύψαλα τις θεωρίες των αναθεωρητών και τις επιθέσεις τους ενάντια στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό».

«Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, ζωγράφου - χαράκτη και λογοτέχνη, που είχαμε την καλή τύχη να ζήσουμε από κοντά για πολλά χρόνια», ανέφερε συγκινημένη η Εύα Μελά στον δικό της αποχαιρετισμό, σημειώνοντας ακόμα: «Ο αγαπημένος συνάδελφός μας, ο φίλος μας, ο Γιώργης μας, θα είναι κοντά μας πάντα, με τα χαρακτικά του έργα, με τα βιβλία του, με το παράδειγμά του. Μα πάνω απ' όλα θα είναι εδώ η αύρα του, η δύναμη που είχε και μετέδιδε γύρω του, να ρουφάει την κάθε στιγμή της ζωής με δημιουργικό πάθος. Η δύναμή του να χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής, να ονειρεύεται και να αγωνίζεται να την αλλάξει».


Ο Κ. Σαπρανίδης

MotionTeam

Ο Κ. Σαπρανίδης

Ο Γ. Κατσαρός

MotionTeam

Ο Γ. Κατσαρός

Ο Γ. Βασιλειάδης

MotionTeam

Ο Γ. Βασιλειάδης

MotionTeam


Η Ε. Μελά
Η Ε. Μελά



Συλλυπητήρια για το χαμό του Γιώργη Φαρσακίδη εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της Στέλιος Πέτσας, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ