ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της χώρας

Ο Μπ. Τζόνσον λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του νέου αρχηγού των κυβερνώντων Συντηρητικών

Copyright 2019 The Associated

Ο Μπ. Τζόνσον λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του νέου αρχηγού των κυβερνώντων Συντηρητικών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η αναμενόμενη ανάδειξη του 55χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στην ηγεσία των κυβερνώντων Βρετανών Συντηρητικών και στον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται να εκτονώνει τις ανησυχίες των μονοπωλίων και μέρους της αστικής τάξης της χώρας για το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

Ο Μπόρις Τζόνσον (ή BoJo όπως αποκαλείται συχνά από τα βρετανικά ΜΜΕ) γεννήθηκε πριν 55 χρόνια στη Ν. Υόρκη και σπούδασε σε ακριβά σχολεία και κολέγια της βρετανικής αστικής τάξης. Διαβεβαίωσε από τα πρώτα λεπτά της ανάδειξής του στην ηγεσία των Συντηρητικών, με το 66,4% των ψήφων των μελών του κόμματος, πως θα διεκπεραιώσει το Brexit έως τις 31 Οκτώβρη, θα ενώσει τη χώρα και θα νικήσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Μιλώντας αργότερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, διαβεβαίωσε πως θα δώσει τη «μέγιστη ενέργεια» στον νέο του ρόλο, καλώντας τους Συντηρητικούς βουλευτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το Brexit.

Ο Τζόνσον αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα με εντολή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ο (Εργατικός) πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μιλώντας σε δημοσιογράφους εκτίμησε πως ο Τζόνσον θα υποχρεωθεί σύντομα σε πολιτική «κυβίστηση», αποφεύγοντας να υλοποιήσει τις απειλές για άτακτο Brexit. Στήριξε την άποψη στο γεγονός ότι μέρος των διεθνών μονοπωλίων προβλέπει βαριές, δυσμενείς επιπτώσεις, όπως χάος στις διεθνείς αγορές, ύφεση της βρετανικής οικονομίας και αποδυνάμωση του ρόλου του Σίτι του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου...

Οχι άτακτο Brexit ζητούν οι βιομήχανοι

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί βιομήχανοι προειδοποίησαν από την πρώτη στιγμή εκλογής του Τζόνσον κατά ενός άτακτου Brexit.

Η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, Καρολάιν Φερμπέρν, κάλεσε τον Τζόνσον να μη σπαταλήσει «ούτε ώρα από τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης» και να μην υποτιμήσει «τα οφέλη μίας καλής συμφωνίας για το Brexit».

Ανάλογα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων, Γιοακίμ Λανγκ, τόνισε πως οι επιχειρήσεις «πρέπει να δουν εφαρμόσιμες αποφάσεις» από τον Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι οι όποιες απειλές από το Λονδίνο για άτακτο Brexit «θα γυρίσουν μπούμερανγκ».

Οι αντιδράσεις χρηματοπιστωτικών οίκων

Ενδιαφέρον προκάλεσαν ανάλογες προειδοποιήσεις από χρηματοπιστωτικούς οίκους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Goldman Sachs αύξησε χτες τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία στο 20% από το 15%, λέγοντας ότι το «εμπόδιο» για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο μετά την εκλογή του Τζόνσον.

Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε επίσης πως είναι πιθανότερο ένα άτακτο Brexit, διότι «με την εκλογή του Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν». Εκτίμησε επίσης ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «πιστωτικά αρνητικό» γεγονός.

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι επιβράδυνσης έχουν ενταθεί και ότι τώρα αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2019 και στο 3,5% το 2020, σε σχέση με την πρόβλεψη του Απρίλη.

Αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις αξιωματούχων εντός και εκτός Λονδίνου.

Η έως πρότινος πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε πως θα στηρίξει τον διάδοχό της με όλες τις δυνάμεις της.

Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε πως ο Τζόνσον είχε την υποστήριξη «λιγότερων από 100.000 μελών» του Συντηρητικού Κόμματος και ότι νίκησε «διαβεβαιώνοντας προεκλογικά ότι θα μειώσει τους φόρους για τους πλούσιους». Ζήτησε έτσι ξανά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Τζόνσον για την εκλογή του, προσθέτοντας ότι «αδημονεί» να έχει μαζί του «μία καλή σχέση συνεργασίας» για το «καλό των λαών της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως θέλει να συνεργαστεί με τον Τζόνσον «όχι μόνο σε θέματα ευρωπαϊκά αλλά και στο Ιράν και σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και σε ζητήματα που συνδέουν στενά τη Γαλλία με τη Βρετανία και τη Γερμανία».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον συνεχάρη επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τη σύγκρουση στον Περσικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι «σπουδαίος πρωθυπουργός».

ΗΠΑ
Συμφωνία για τον προϋπολογισμό έως το 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν χτες τα ξημερώματα, μετά από μαραθώνια παζάρια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για τις δαπάνες του προϋπολογισμού τη διετία 2020-'21, βάζοντας φρένο στα σενάρια για μερική αναστολή λειτουργίας του κρατικού και δημόσιου τομέα. Ωστόσο, η συμφωνία δεν φρενάρει τα κρατικά ελλείμματα, που πλέον ξεπερνούν τα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια...

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας επιτεύχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών. Εξασφαλίζει, σε κάθε περίπτωση, τη μερίδα του λέοντος στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, καθώς οι «αμυντικές» δαπάνες για το Πεντάγωνο προβλέπεται του χρόνου να φτάσουν τα 738 δισ. δολάρια και να αυξηθούν κατά άλλα 2,5 δισ. το 2021. Υποτίθεται επίσης πως αυξάνονται ελαφρώς οι χρηματοδοτήσεις για προγράμματα εσωτερικής πολιτικής (π.χ. για Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.). Ωστόσο, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ δυσκολεύει τα κριτήρια για τις αυτόματες εγγραφές περίπου 3,8 εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών που εξασφάλιζαν έως σήμερα κουπόνια σίτισης (στο πλαίσιο του προγράμματος SNAP), αφήνοντάς τους ουσιαστικά αβοήθητους. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τους δικαιούχους των κουπονιών σίτισης έχει ξεκινήσει από πέρσι, οπότε οι δικαιούχοι κουπονιών σίτισης ήταν 38 εκατομμύρια και σήμερα 36 εκατ. άτομα.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τον νέο κανονισμό που επιτρέπει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών, εάν δεν αποδείξουν πως βρίσκονται στη χώρα αδιαλείπτως για τουλάχιστον μία διετία.

Νωρίτερα συνεχίστηκε η γκρίνια μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας για το διορισμό της απερχόμενης πρέσβειρας των ΗΠΑ στον Καναδά, Κέλι Κραφτ, στη θέση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Δημοκρατικοί γερουσιαστές επιφυλάσσονται, επικαλούμενοι τις πολλές απουσίες της κατά την άσκηση των καθηκόντων της από τη θητεία της στον Καναδά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σοβαρό τραυματισμό από σφαίρες υπέστη το βράδυ της Δευτέρας ένας 26χρονος από την Ερυθραία σε κωμόπολη της δυτικής Γερμανίας. Υποπτος δράστης της επίθεσης, που φαίνεται πως είχε πιθανώς ρατσιστικά κίνητρα, θεωρείται ένας 55χρονος Γερμανός που ώρες μετά την επίθεση βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποπέμφθηκε χτες αστυνομικός στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, επειδή έγραψε στο λογαριασμό του στο «Facebook» ότι κάποιος πρέπει να ρίξει μια σφαίρα εναντίον της βουλευτίνας των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάζιο - Κορτές.

ΜΟΣΧΑ.-- Φωτιά σε παιδική κατασκήνωση με 189 άτομα στην περιοχή Καμπάροβσκ της ρωσικής Απω Ανατολής προκάλεσε νωρίς χτες το θάνατο τεσσάρων παιδιών.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, με άρθρο του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε πως μολονότι αποχωρούν στρατεύματα της χώρας του που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, «δεν θα την εγκαταλείψουν».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σάλο προκαλεί στη Βρετανία η τραγική ιστορία της 28χρονης Αγγλίδας Σάρα Μπόιλ, μητέρας δύο παιδιών, που υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και διπλή μαστεκτομή επειδή οι γιατροί διέγνωσαν εσφαλμένα πως έπασχε από καρκίνο του μαστού. Η νεαρή γυναίκα υποφέρει από μετατραυματικό στρες και παλεύει να ορθοποδήσει, αδυνατώντας μέχρι σήμερα να συνειδητοποιήσει τον εφιάλτη που έζησε εξαιτίας τραγικού ιατρικού σφάλματος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αλβανόφωνα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενα «διεθνείς πηγές», προέβλεψαν ότι θα κληθούν σύντομα να καταθέσουν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΥΤΣΕΚΑ στη Χάγη και ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κάντρι Βέσελι.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ενας νεαρός Ισπανός που καταδικάστηκε για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία ενός κλέφτη εξασφάλισε την αναστολή της ποινής φυλάκισής του. Ο νεαρός γρονθοκόπησε έναν ληστή που αργότερα κατέληξε, έχοντας υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία. Το ακροδεξιό κόμμα «Vox» οργάνωσε συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει τον καταδικασθέντα στην καταβολή της αποζημίωσης.

ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» ο Ρ. Ρεταμάρ

Σε ηλικία 89 ετών «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο ο Κουβανός ποιητής και δοκιμιογράφος Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, σημαντική μορφή των Γραμμάτων στη χώρα του.

Διανοούμενος, υποστηρικτής της Κουβανικής Επανάστασης του 1959 και συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο, ο Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ κατείχε διάφορα πολιτικά αξιώματα, μεταξύ τους αυτό του μέλους του Κρατικού Συμβουλίου (της κυβέρνησης) αρμόδιου για τον πολιτισμό.

«Αγαπητέ Ρομπέρτο, ευχαριστώ που μας άφησες το έργο σου, την πνευματική σου διαύγεια και τη δέσμευσή σου», έγραψε ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας - Κάνελ στο «Twitter».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ