ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πολλές οι προτάσεις για «αποστολές» υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ εκφράζει την ετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενεργότερη εμπλοκή στα νέα αντιλαϊκά σχέδια

Η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών και εμπορικών πλοίων στον Περσικό δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση...
Η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών και εμπορικών πλοίων στον Περσικό δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση...
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Την προώθηση σχεδίου για τη συγκρότηση «διεθνούς αποστολής» στον Περσικό Κόλπο με πρόσχημα την «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας» επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν σε αυτή θα συμπεριλαμβάνεται και η αντίστοιχη «ευρωπαϊκή αποστολή» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέρεμι Χαντ, με αφορμή την κατάληψη του υπό βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» στις 19/7 από τις ιρανικές δυνάμεις. Ο Πομπέο υποστήριξε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ που θα φέρει την ονομασία «Operation Sentinel» («Επιχείρηση Φρουρός») έχει αποτρεπτικό σκοπό. Επανέλαβε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά «να αλλάξουν τη συμπεριφορά της ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Πάντως Ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που επικαλέστηκε το πρακτορείο «Ρόιτερς», υποστήριξαν πως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ και πως εκφράζουν ενδιαφέρον η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία. Ανέφεραν επίσης πως μελετάται το ενδεχόμενο να αναλάβουν τη διοίκηση της αποστολής από κοινού Βρετανία και Γαλλία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στρατηγός Κένεθ Μακένζι, μιλώντας στο «CBS News», ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «ενδέχεται» να κατέρριψαν «και δεύτερο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» στα Στενά του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό έχουν απορρίψει οι ιρανικές αρχές...

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ερωτηθείς εάν η Ρωσία δέχτηκε «κρούση» από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στην Επιχείρηση «Sentinel», το διέψευσε, λέγοντας ότι συνήθως οι Αμερικανοί τους ενημερώνουν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Μόσχα σύντομα θα προωθήσει «τη δική της ιδέα συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο», δίχως περαιτέρω διευκρίνιση.

Στην Τεχεράνη, πάντως, ο διοικητής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί προειδοποίησε ότι η χώρα του «παρακολουθεί όλα τα εχθρικά πλοία και ιδιαίτερα τα αμερικανικά στην περιοχή του Κόλπου» και διατηρεί αρχείο με εικόνες από τις καθημερινές τους κινήσεις. Πρόσθεσε επίσης πως φέτος για πρώτη φορά το Ιράν θα πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια με συμμαχικές του χώρες στο τέλος του ιρανικού έτους, τον Μάρτη του 2020. Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, με αφορμή την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην αρχηγία των Βρετανών Συντηρητικών και την ηγεσία της χώρας, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και πως η πρόσφατη αρπαγή ιρανικού πετρελαίου κατά την κατάληψη του πλοίου «Grace-1» έξω από το Γιβραλτάρ από το βρετανικό Ναυτικό «εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν πειρατεία, απλά και καθαρά».

Ανησυχεί και το ελληνικό ΥΠΕΞ για την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα»

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο και τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χτες ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «ως ποντοπόρος χώρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου», εκφράζοντας ουσιαστικά την ετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπλακεί ακόμα ενεργότερα και στους νέους αντιλαϊκούς συνασπισμούς που εξετάζονται. Προσθέτει επίσης πως «ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται». Ζήτησε έτσι την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και την ελεύθερη συνέχιση πλεύσης του σκάφους «Stena Impero», θεωρώντας πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένδειξης σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Στον Λευκό Οίκο ο Πακιστανός πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση Τραμπ - Καν

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Καν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντρική Ασία και συνολικά στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού συνδέεται η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν.

Πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός ηγέτης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Πακιστάν για τη «διευθέτηση» της κρίσης στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι «τώρα, (οι Πακιστανοί) μας βοηθούν πολύ» και ότι «το Πακιστάν θα κάνει πολλά» για το Αφγανιστάν. Μετά τις απανωτές «επιπλήξεις» της Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ, για τη στάση του απέναντι στους Ταλιμπάν (των οποίων οι πακιστανικές αρχές θεωρούνταν βασικός υποστηρικτής για χρόνια), ο Τραμπ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «κατά το παρελθόν δεν πιστεύω ότι το Πακιστάν σεβόταν τις ΗΠΑ», αλλά τώρα αυτό αλλάζει, και συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε απαντήσεις για το Αφγανιστάν πολύ γρήγορα».

O Αμερικανός ηγέτης ισχυρίστηκε πως «θα μπορούσα να κερδίσω αυτό τον πόλεμο σε μία βδομάδα», «απλώς δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους» και συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε με το Πακιστάν και με άλλους για να αποδεσμευτούμε», μιλώντας μάλιστα για «μεγάλες προόδους» που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες, με τη βοήθεια και του Πακιστάν.

Από τη μεριά του, ο Ιμράν Καν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ζωτική σημασία για το Πακιστάν. Εχουμε δεσμούς που δημιουργήθηκαν από τον καιρό της ανεξαρτητοποίησης του Πακιστάν» και υποστήριξε ότι «σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Να σημειωθεί πάντως ότι η ανάδειξη - πέρυσι τον Ιούλη - του «μεταρρυθμιστικού» κόμματος «Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη» (PTI), με ηγέτη του σήμερα τον 65χρονο πρώην παίκτη του κρίκετ διεθνούς φήμης Ιμράν Καν, σηματοδότησε την αποφασιστικότητα της πακιστανικής αστικής τάξης να διαπραγματευτεί και με άλλα ισχυρά κέντρα, όπως τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, επιλογές που η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία. Ενδεικτικές άλλωστε της προσπάθειας και της Μόσχας και του Πεκίνου να ενισχύσουν την παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας, είναι και οι διαρκείς «πρωτοβουλίες» τους για την «ειρήνη στο Αφγανιστάν», με διάφορες «διεθνείς συναντήσεις», των οποίων η σύνθεση καθορίζεται ανάλογα με το πώς καλύτερα ευνοούνται οι δικές τους μεθοδεύσεις.

Τέλος, ο Τραμπ εξέφρασε τη διάθεση της Ουάσιγκτον και να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έχει δεχτεί σχετική πρόταση και από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζουμε επαφές και με το περιβάλλον Γκουαϊδό

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για τη Βενεζουέλα επιβεβαίωσαν χτες και οι επίσημες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα συνομιλεί ενεργά με εκπροσώπους όλου «του πολιτικού τοπίου της Βενεζουέλας - της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ανθρώπους του Χ. Γκουαϊδό, που επικοινωνούν μαζί μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τους εξηγήσαμε ότι είναι απαράδεκτες οι απόπειρες να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα προκαλώντας εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως τις συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ, που τώρα παρατηρούμε...». Πάντως, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα αλλάζει προς το καλύτερο, χάρη στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Οσλο. Να σημειωθεί ότι ο Λαβρόφ ξεκίνησε χτες πολυήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, που περιλαμβάνει επαφές σε Κούβα, Βραζιλία και Σουρινάμ και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιούλη.

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση Μαδούρο κατήγγειλε ότι εκδηλώθηκε νέα δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, μιλώντας για «εγκληματική επίθεση κατά της ομαλότητας και της ειρήνης της χώρας». Παράλληλα τόνισε ότι «η μπολιβαριανή κυβέρνηση και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του λαού». Ο υπουργός Επικοινωνιών Χόρχε Ροντρίγκεζ διευκρίνισε ότι η νέα επίθεση εκδηλώθηκε κυρίως στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και κέντρο διανομής «Bajo Caroni», στην περιοχή Γκουαγιανά, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οργανώθηκε «ηλεκτρομαγνητική επίθεση». Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Καράκας και άλλες περιοχές της χώρας βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ η διακοπή έπληξε σημαντικά και το δίκτυο ύδρευσης, τις δημόσιες μεταφορές και τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Συνολικά έπληξε περίπου τις μισές από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας. Ωστόσο, το υπουργείο υποστήριξε ότι από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Σάντσεθ

Αύριο η δεύτερη ψηφοφορία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τα ενδοαστικά παζάρια ανατροφοδοτεί η αποτυχία του αρχηγού των Σοσιαλιστών και υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίσει χτες τις ψήφους τουλάχιστον 176 βουλευτών κατά την ψηφοφορία στο ισπανικό 350μελές κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ έχει ακόμα περιθώριο νέων παζαριών για το σχηματισμό συγκυβέρνησης με το κόμμα Unidas Podemos έως την Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη ψηφοφορία, κατά την οποία θα χρειαστεί μόνο απλή πλειοψηφία. Εάν δεν τα καταφέρει ούτε τότε, θα ακολουθήσει νέα σειρά ψηφοφοριών τον Σεπτέμβρη. Σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης της ψήφου εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβρη, ο Σάντσεθ θα υποχρεωθεί να προκηρύξει νέες εκλογές στις 10 Νοέμβρη.

Πάντως οι διαθέσεις Σοσιαλιστών - Podemos «να τα βρουν» αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε. Ο ίδιος ο Σάντσεθ ζήτησε «υπευθυνότητα και γενναιοδωρία», ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη των Podemos όπως ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Αλμπέρτο Γκαρθόν επέμεινε ότι «θέλουμε μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ