ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου που επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση.
  • Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και η τοποθέτηση του ΚΚΕ για τα θέματα της Παιδείας στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.
  • Η Κεντρική Εκθεση και το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο!

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο!» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση χτες μαζικά φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, κόντρα στην επιχείρηση κατάργησης αυτής της λαϊκής κατάκτησης, που προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα.

Η συγκέντρωση έγινε αργά το απόγευμα στα Προπύλαια, εκεί που νωρίτερα, το πρωί, φοιτητές συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχαν κρεμάσει γιγαντοπανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Με τους συλλόγους μας δυναμώνουμε τους αγώνες για τα όνειρα, τις διεκδικήσεις μας. Ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου». Ανάλογη κίνηση με ανάρτηση γιγαντοπανό έκαναν το πρωί φοιτητές και στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν δυναμικό «παρών» στο κάλεσμα για την υπεράσπιση του ασύλου και στο απογευματινό αγωνιστικό ραντεβού, με μαζική συμμετοχή για τα δεδομένα του καλοκαιριού, στοιχείο που φάνηκε εξάλλου και από τις προηγούμενες μέρες, από τις δεκάδες αποφάσεις καταδίκης της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, από φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων από όλη τη χώρα. «Οι φοιτητές στους δρόμους γι' ακόμα μια φορά, ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά», «το άσυλο θα είναι των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών», «ούτε πελάτες, ούτε τσάμπα εργάτες», ήταν τα συνθήματα των φοιτητών που έδιναν τον παλμό της κινητοποίησης, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε.

Δεν έχουν τελειώσει μαζί μας!

Η Αφροδίτη Κτενά
Η Αφροδίτη Κτενά
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΓ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κηρύξει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια, η προσπάθειά της να χτυπήσει και να καταστείλει τους αγώνες μας με την κατάργηση του ασύλου θα πέσει στο κενό!

Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους! Να το πούνε σε όσους υπηρετούν, τα μεγάλα αφεντικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τον ΣΕΒ, να το πούνε στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με τους οποίους τα συνδιαμορφώνουν: Τα σχέδιά τους να ξεμπερδέψουν με το φοιτητικό κίνημα για να γίνουν ακόμα πιο εύκολες οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες μας δεν πρόκειται να περάσουν!

Και αν δεν είναι αυτό αρκετό για να τους πείσει, ας ρωτήσουν τους προκατόχους τους, τους πρώην υπουργούς τους ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα, έστρωσαν το έδαφος για να πατήσει γερά η κυβέρνηση της ΝΔ και να εξαπολύσει τον νέο γύρο επίθεσης στους αγώνες και στα δικαιώματά μας!

Ξεμπέρδεψαν μαζί μας όταν υποδέχονταν με ΜΑΤ φοιτητές, οικοτρόφους, μετεγγραφέντες και εργαζόμενους - εκπαιδευτικούς στα υπουργεία;

Ξεμπέρδεψαν μαζί μας όταν ψήφιζαν το πόρισμα Παρασκευόπουλου, ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος με ποινικά αδικήματα και εγκληματικές ενέργειες, συκοφαντώντας το άσυλο, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη;

Ξεμπέρδεψαν με τους φοιτητές και τους αγώνες τους αυτοί που ακόμα σέρνουν σε δίκη τους δύο αγωνιστές συμφοιτητές μας που διαδήλωσαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές;

Η απάντηση είναι όχι! Δεν τους κάναμε ποτέ το χατίρι! Αυτό το ξέρουν καλά όλες οι κυβερνήσεις! Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει συνήθεια, κάθε αργία, καλοκαίρι, Πάσχα να περνάει και από ένα νομοσχέδιο! Από αυτά τα σκονάκια έμαθαν τώρα και οι υπουργοί της ΝΔ και νομίζουν ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο με fast track διαδικασίες θα καταργήσουν το άσυλο, χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Είναι όμως γελασμένοι!

Η σημερινή μαζική, μαχητική συγκέντρωση αποδεικνύει πως δεν έχουν τελειώσει μαζί μας!».

Να περιφρουρήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες

Τον λόγο πήρε επίσης η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια της χώρας μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του ασύλου και την οριστική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. (...)

Οι προσχηματικοί λόγοι που προβάλλουν για την κατάργηση του ασύλου είναι ανυπόστατοι. Τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο είναι γενικότερα κοινωνικά φαινόμενα που εάν ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα τα είχαν αντιμετωπίσει.

Δεν γελιόμαστε.

Με την κατάργηση του ασύλου, επιζητούν να σιγήσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, να πάψει κάθε μορφή οργανωμένης αντίστασης στις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις για την ολοκλήρωση του στόχου για ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Επιδιώκουν να κόψουν τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και να επιβάλουν ως μόνη διεπαφή του πανεπιστημίου με την κοινωνία τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτή τους την προσπάθεια θα μας βρουν απέναντί τους. (...)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων έχουν χρέος να περιφρουρήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Μπορούν να το κάνουν αν πρώτα αποκαταστήσουν το πραγματικό τους νόημα.

Διεκδικούμε:

  • Παιδεία και Ερευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των επιχειρήσεων.
  • Φοιτητική μέριμνα με σύγχρονες προδιαγραφές για να ζωντανέψουν οι εστίες και οι πανεπιστημιουπόλεις με δράσεις και πρωτοβουλίες φοιτητών.
  • Μόνιμο προσωπικό για αποτελεσματική φύλαξη και καθαριότητα.
  • Προσλήψεις μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού για τον ουσιαστικό και με επιστημονικά κριτήρια εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα που παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσφέρουν επιλογές στους φοιτητές του 21ου αιώνα.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή, εκεί όπου όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα τον νόμο που θα περιλαμβάνει και τη διάταξη για το άσυλο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγη ώρα έξω από τη Βουλή και αποχώρησαν δίνοντας δέσμευση στην κυβέρνηση πως όποτε χρειαστεί, αν αποφασίσει να φέρει το νομοσχέδιο, θα απαντήσουν δυναμικά.

Ανακοίνωση της ΟΓΕ

Την αντίθεσή της στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη στήριξή της στη χτεσινή κινητοποίηση εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ γνωρίζουμε καλά το στόχο αυτού του μέτρου. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο από την οργανωμένη δράση και διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα είναι ακόμα πιο "ανοιχτό" στα πήγαινε - έλα των επιχειρήσεων, ώστε να υποτάσσεται η επιστημονική γνώση στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ