ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναζήτηση προσχημάτων και ενίσχυση ενόπλων από τους ιμπεριαλιστές

Οι συγκρούσεις ενόπλων και στρατού οξύνονται σε πολλές πόλεις
Οι συγκρούσεις ενόπλων και στρατού οξύνονται σε πολλές πόλεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΑΓΚΥΡΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενώ συνεχίζεται η δράση των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης στη Συρία που σιγοντάρουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δυναμώνει η προπαγάνδα περί «απειλής χρήσης χημικών όπλων» από την κυβέρνηση Ασαντ. Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό, χρησιμοποιήθηκε και ως πρόσχημα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Στο ζήτημα αυτό απάντησε επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Αλμάκντισι, λέγοντας: «Το κράτος της Συρίας δηλώνει πως οποιαδήποτε χημικά ή βιολογικά όπλα υπάρχουν είναι όπλα που προορίζονται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε εξωτερικής εισβολής και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια των μαχών που διεξάγει ο συριακός στρατός κατά των ενόπλων ομάδων στο εσωτερικό της χώρας. Φυλάσσονται αυστηρά από το συριακό στρατό και είναι υπό τον πλήρη έλεγχό του. Ωστόσο εκφράζουμε φόβους για την εκδήλωση μιας προβοκάτσιας μέσω των ενόπλων εγκληματικών ομάδων που πιθανόν να εξοπλίστηκαν (από το εξωτερικό) με τέτοιου είδους όπλα από τους εχθρούς της Συρίας, για να προκαλέσουν μια διεθνή αντίδραση».

Το Ισραήλ φυσικά είναι το κράτος - τρομοκράτης της περιοχής, που πρώτο έσπευσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα και σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι «δε θα αποδεχθεί χημικά όπλα ή βαριά συμβατικά όπλα, να περάσουν στη λιβανική Χεζμπολάχ». Ερωτηθείς αν το Ισραήλ προτίθεται να αναλάβει μονομερή δράση ή θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η δράση του Τελ Αβίβ θα πρέπει «να εξετασθεί», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πιέσεις και από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε απόφασή του στην Ντόχα του Κατάρ, την Κυριακή, κάλεσε τον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ να παραιτηθεί διαβεβαιώνοντας για την ασφαλή αποχώρηση του. Ζήτησε επίσης από τους ενόπλους της αντιπολίτευσης τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», υποστηρίζοντας ότι στόχος της απόφασής του είναι το τέλος της αιματοχυσίας και η «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», κάτι που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Ασαντ, που απάντησε ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, ενισχύοντας το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Παράλληλα η ΕΕ διπλασιάζει τα χρήματα που δίνει ως «ανθρωπιστική βοήθεια», στα 63 εκατομμύρια ευρώ, για όσους έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ που κάλεσε σε μεγαλύτερη βοήθεια των αντικαθεστωτικών στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προετοιμασία του για τη μετά - Ασαντ εποχή.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασία για την απομάκρυνση υπηκόων της (γίνεται λόγος για 200.000) από τη Συρία, μέσω της Κύπρου. Η απομάκρυνση των Ευρωπαίων «αν κριθεί αναγκαίο» θα γίνει μέσω Κύπρου, επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Μαύρου, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Η κατάσταση στη Συρία συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις φουντώνουν. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η λύση στη Συρία πρέπει να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με την ισχύ των όπλων, σημειώνοντας ότι σε ενδεχόμενη πτώση του Μπ. Ασαντ, ο εμφύλιος θα συνεχιστεί με «αντίστροφους ρόλους». Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με τη γραμμή των ΗΠΑ και των υπόλοιπων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...

Στο πεδίο των συγκρούσεων οι μάχες μεταξύ ενόπλων της αντιπολίτευσης και του συριακού στρατού συνεχίστηκαν στο Χαλέπι και τη Δαμασκό. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, αποστέλει αντιαεροπορικές συστοιχίες εδάφους - αέρος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επίσης το Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, αναφορικά με την παραίτηση Ασαντ, καθώς μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για την τύχη του.

ΙΡΑΚ
Μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων

οΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι επιθέσεις σάρωσαν πάλι το Ιράκ, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν για τη χρονική σύμπτωση του αιματοκυλίσματος, του πλέον πολύνεκρου την τελευταία διετία, καθώς το Ιράκ βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κύριους, αυτές τις μέρες, ιμπεριαλιστικούς στόχους: τη Συρία και το Ιράν. Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται καθώς τα αστικά ΜΜΕ αμέσως σπεύδουν να κάνουν λόγο «για κενό ασφαλείας», περί μιας «αδύναμης κυβέρνησης» και την «επανάκαμψη» της «τοπικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα».

Σε αυτούς τους λόγους αποδίδουν το αιματοκύλισμα, καθώς «οι αρχές ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις», είτε ένοπλες είτε βομβιστικές που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 107 νεκρούς και σχεδόν 270 τραυματίες. Οι συντονισμένες επιθέσεις είχαν ως στόχο κατά κύριο λόγο τις αρχές ασφαλείας - αστυνομικούς, στρατιωτικά φυλάκια, στρατιωτικές βάσεις κ.ά. - και σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης, τη σιιτική πόλη Τάτζι προς το βορρά, τις βόρειες πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη, και άλλα σημεία στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς την Κυριακή ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, φερόμενος και ηγέτης της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, είχε διακηρύξει νέα «εκστρατεία για την επανακατάληψη περιοχών από τις οποίες είχαν εκδιωχθεί από τις «αμερικανικές δυνάμεις».

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας επέδωσε το κύμα βίας στην τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται σουνίτες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που αντιτάσσονται στη σιιτική κυβέρνηση, και η οποία είναι φιλική προς το Ιράν.

Τα συριακά φυλάκια στα σύνορα με το Ιράκ ήταν από τους πρώτους στόχους των ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά και πολλών ομάδων «μουτζαχεντίν», δηλαδή ιερών πολεμιστών προερχόμενων από διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «αλ Κάιντα». Διόλου τυχαία το Ιράκ βρίσκεται εκ νέου στο έλεος των επιθέσεων ενόσω η κυβέρνηση διά τους εκπροσώπου της, Αλί αλ Νταμπάγκ, κάνοντας ευθεία αναφορά στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη δεν κάνει αποδεκτή την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, τονίζοντας πως ο συριακός λαός είναι αρμόδιος να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Αντίδραση για το εμπάργκο στην «Rosoboronexport»

Αντιδράσεις προκαλεί στη Ρωσία η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που την περασμένη βδομάδα, στις 19 Ιούλη, ενώ ενέκρινε το στρατιωτικό προϋπολογισμό (των 606 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 87,7 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν) για το 2013, την ίδια ώρα απαγόρευσε στο Πεντάγωνο να συνεργαστεί με τη ρωσική κρατική εταιρία «Rosoboronexport», συνδέοντας την απόφαση αυτή με τις προμήθειες ρωσικών όπλων στο Δαμασκό.

Συνολικά 407 βουλευτές ψήφισαν αυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ μόνο 5 βουλευτές τις καταψήφισαν. Οι κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση όλων των ειδών των συναλλαγών και των συμφωνιών με τους Ρώσους εξαγωγείς όπλων.

Ας σημειωθεί ότι η τροποποίηση είχε εγκριθεί μερικές ώρες μετά τη νέα επιβολή βέτο από μέρους της Ρωσίας και της Κίνας στο σχέδιο του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Συρίας.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, δήλωσε: «Αυτή η επιθυμία "να πάρουν εκδίκηση" για τις ενέργειες της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της θέσης μας υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των συγκρούσεων στη Συρία, σημαίνει ότι μεταφέρουν την ευθύνη στους άλλους για την κλιμάκωση της κατάστασης. Με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να επιβάλλουν κυρώσεις. Κι αυτό, φυσικά, προκαλεί δυσαρέσκεια».

Το 2011 η παραπάνω ρωσική εταιρεία πούλησε όπλα συνολικής αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ υπέγραψε συμβόλαιο για την πώληση στις ΗΠΑ 10 ελικοπτέρων «ΜΙ-17», αξίας 150-180 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρησιμοποιούνταν στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Αφγανιστάν, μιας και θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και είναι σχετικά φτηνά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, πρότεινε στην Κρατική Δούμα να απαγορέψει τις εξαγωγές τιτανίου προς τις αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες αεροσκαφών, καθώς και να παγώσει το σχέδιο με το διαμετακομιστικό κέντρο του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εκδήλωση για την 59η επέτειο της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα

Ο Δήμος Πετρούπολης και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την 59η επέτειο της επίθεσης του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του στους στρατώνες Μονκάδα και την ηρωική πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιούλη στις 8 μ.μ. Στο δημοτικό κινηματογράφο της Πετρούπολης (Λεωφόρος Πετρουπόλεως 168). Θα υπάρξει ομιλία από μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου και χαιρετισμός από εκπρόσωπο του δήμου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Viva Cuba» του Kουβανού σκηνοθέτη Juan Carlos Cremata.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ