ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η σύμπλευση με την κυβέρνηση

Καθαρό σινιάλο ότι η ΝΔ θα είναι σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου» έστειλε ο Αντ. Σαμαράς με τη δήλωση που έκανε, με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της ΝΔ ανταποκρίθηκε στην πράξη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού «να συμβάλει εφεξής στην εθνική προσπάθεια». Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασε σε δεύτερο πλάνο τις έντονες φραστικές διαφωνίες που είχε εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα για «τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού» και την «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ συμμετείχε στην κυβερνητική θριαμβολογία διαπιστώνοντας ότι «η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση». Είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήθελε «να χαλάσει το κλίμα» και να δημιουργήσει προβλήματα στην αξιοποίησή του από την κυβέρνηση, προκειμένου να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση. Σταθερά και μονότονα άλλωστε η ηγεσία της ΝΔ ζητάει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των βασικών στόχων του «μεσοπρόθεσμου», ενώ ψήφισε τα σημαντικότερα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση των μισθών και την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, το πετσόκομμα των συντάξεων. Αλλωστε το προηγούμενο διάστημα έχει υπερψηφίσει 38 νομοσχέδια της κυβέρνησης, βάζοντας γερές πλάτες στην υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου, επιβεβαιώνοντας ότι η διαφωνία της είναι βαθιά υποκριτική.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ φωνάζει ότι «η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως», προκειμένου αμέσως μετά να εμφανίσει ως διέξοδο την άμεση υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του «Ζαππείου 2» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Ομως στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα, με πρώτο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους με τις ευλογίες της τρόικας, αφού υπηρετούν την ίδια στρατηγική, την έξοδο δηλαδή από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Μετά από αυτό η ηγεσία της ΝΔ έχει «ξεμείνει» από θέματα που υποτίθεται ότι έβαζε προς «επαναδιαπραγμάτευση» με την τρόικα...


Π. Κ.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμα για μπίζνες τα μονοπώλια

Στον απόηχο της θριαμβολογίας της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωζώνης για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να θέσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default). Ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει ότι την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, θα θέσει την αξιολόγηση του ελληνικού κράτους, ως ομολογιακού εκδότη, σε «περιορισμένη χρεοκοπία» και θα υιοθετήσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» στα εμπλεκόμενα στη σχετική συμφωνία ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Επίσης ο Τσαρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, αντιμετωπίζει ως δεδομένη την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας και εκτιμά: «δε νομίζω ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα έχει οποιαδήποτε σημαντική συνέπεια (...) η επιλεκτική χρεοκοπία είναι μία προσωρινή περίοδος, την οποία περνάς για να φθάσεις σε μία καλύτερη θέση». Αναδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι το «πανηγύρι» της πλουτοκρατίας έγκειται σε έναν προσωρινό συμβιβασμό στην Ευρωζώνη ώστε να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία και να αποφευχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μια ανεξέλεγκτη και άναρχη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα μπορούσε να έχει συνέπειες ντόμινο.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, διευκρινίζει: «ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης λάβουν αυτήν την απόφαση (σ.σ. να κατατάξουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»), η ΕΚΤ θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι περισσότερο ευέλικτο και μπορεί να επέμβει προληπτικά για να εμποδίσει κάθε επίθεση των επενδυτών ή των κερδοσκόπων».

Το μεγάλο φαγοπότι...

Την ίδια στιγμή, τα μονοπώλια ετοιμάζονται πυρετωδώς να εφορμήσουν στην Ελλάδα για το μεγάλο φαγοπότι των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», το οποίο επικαλείται τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τα μεγαλύτερα γερμανικά μονοπώλια ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα 16 σημείων για μια «επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό σχέδιο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό «νέο σχέδιο Μάρσαλ» και θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού «German Trade and Invest» για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών. Οπως σημειώνεται, το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή Γερμανών επιχειρηματιών και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, ο Φ. Ρέσλερ, θα επισκεφθεί το φθινόπωρο την Ελλάδα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών, δηλαδή για να ξεχωρίσει και να διαλέξει τα «φιλέτα» που θα επενδύσουν τα γερμανικά μονοπώλια.

Αλλωστε, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κάνει λόγο για «μεγάλες ευκαιρίες» της Ελλάδας, αναφερόμενη στην κρατική περιουσία που βγαίνει στο «σφυρί», καθώς και στα αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν κατάφωρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Μάλιστα, προδιαγράφοντας ουσιαστικά νέο γύρο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, υπογραμμίζει ότι «αυτό που σήμερα θεωρείται ως υπερβολική απαίτηση, εκ των υστέρων θα αποδειχθεί μοχλός για οικονομική ανάπτυξη» και τονίζει: «Φτάσαμε σε μια ικανοποιητική φάση των προσπαθειών μας, αλλά δεν είναι κάτι που μας απελευθερώνει, γιατί η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη διαδικασία». Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επισημαίνει: «η ΕΕ είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Η πραγματική δουλειά όμως τώρα αρχίζει. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες-μέλη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας».


Ε.Χ.

Πατριδογνωμόνιο
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...

Δηλαδή, τώρα που ήρθε η αναγγελία της περιορισμένης - ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ κ.λπ., χρωστάνε χάρη στο σεβασμιότατο Θεσσαλονίκης Ανθιμο, που έκαμε δέηση - λειτουργία να μειωθεί το δάνειο (μόλις είχε αναλάβει τη θέση του Παπακωνσταντίνου ο Βενιζέλος) ο ελληνικός λαός και ο πρωθυπουργός προσωπικώς!!!

Δηλαδή, έχει τρανό επιχείρημα ο Μόσιαλος όταν κορδώνεται και επιμένει ότι «θωράκισε» την Ελλάδα για πολλά χρόνια. Πιάστε τα παιδιά σας βρε ανόητοι κι αμετανόητοι διαφωνούντες με τους σωτήρες μας κι εξηγήστε τους. Να καταλάβουν επιτέλους ότι: Με 550 ευρώ το μήνα, φορολογίσιμα μάλιστα, μπορούν αν βρουν και δουλειά για να τα συναντήσουν, να αισθάνονται θωρακισμένοι. Θωρηκτά σκέτα. Να κάνουν όνειρα, οικογένεια, ταξίδια, να περνούν ζωή και κότα. Εξηγήστε τους ότι: για να εξασφαλίσετε αυτά τα 550 ευρώ το μήνα, υποθηκεύσατε το σπίτι που με αίμα χτίσατε. Προσημειώσατε τον τάφο της προγιαγιάς στο χωριό. Βάλατε συνεταίρο με ποσοστό 80 υπέρ του και 20 υπέρ των παιδιών σας ως option (ευκαιρία - προοπτική επιλογής) στον έμπορο που ληστεύει την παραγωγή σας.

Αν το παιδί σας προτιμάει τα χάμπουργκερ τις αμερικανιές απ' τις γαλλικές κρέπες και τα γερμανικά λουκάνικα, ιδίως αν σιχαίνεται τα σουβλάκια, παρηγορείστε το. Εχει τώρα πια μέλλον επιλεκτικώς χρεοκοπημένο για το καλό του. Οπως είχανε οι Αμερικάνοι έναν υπέροχο βοηθό αδυνάτων κρατών, τον Τζορτζ Μάρσαλ, έτσι τώρα κι εμείς οι Ευρωπαίοι διαθέτουμε έναν Ρομπάι, σκέτη ρομφαία της βοήθειας. Βρήκε τη χρυσή τομή στην επιλεκτικά και ταξικά, υποχρεωτική μας επιβίωση με αιώνια δανεικά και την υγιεινή εκδοχή της φτώχειας μας: Σε αναγνώριση του ευρωιστορικού ελληνικού σχεδίου υπόδουλης σωτηρίας θα μας επιτρέπεται να τρώμε σουβλάκια χωρίς κρέας ή κατ' επιλογήν τις σάρκες μας τυλιγμένες σε πίτα αλευρωμένων ομολόγων.

Είναι τόσο και τέτοιο το θαύμα της αγίας τριάδας ΕΚΤ, ΔΝΤ και τραπεζιτών που κλείνουν νοσοκομεία, καταργούνται κρεββάτια σε κλινικές, ακυρώνονται εντατικές, περικόπτονται ασθενοφόρα, γιατί οι ευτυχισμένοι και σωσμένοι Ελληνες θα πεθαίνουν στα σπίτια, στα εργοστάσια, στους δρόμους υγιείς ως ήρωες για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Σοβαρευτείτε. Η επανάσταση ήρθε σωτήρια αυτή τη φορά, χωρίς στολές και τανκς. Με παζάρια και γραβάτες και ταγιεράκια, οι φίλοι μας οι δανειστές, οι ταξικοί καταχραστές της εθνικής μας τύψης για τη σκέψη, το κάλλος και το μόχθο των Ελλήνων ημών των ιδίων, μας σώζουν υπό την αίρεση ότι θέλουμε ν' αρχίζει το αλφάβητο απ' το γράμμα Ε. Οχι ως Ελλάδα, ούτε ως ελευθερία. Αλλά ως ΕΕ, δηλαδή Ε2 ή και επιλεκτική εξελιγμένη, εξ-αιρετική χρεοκοπία. Κυρίως όμως ευρωπαϊκή... Ετσι θα μάθουν τα παιδιά και το Χ, το δεύτερο γράμμα της νέας αλφαβήτου. Ως χρέος και χάος και χάρος, όχι αλαφράδες όπως χαρά και χαμόγελα.

Απ' το νηπιαγωγείο, απ' το μαιευτήριο καλύτερα, η νέα παιδεία ώσπου να σαρανταρήσουν τα νιογέννητα και να γεράσουν οι έφηβοι, το άσμα αυτής της επαναστατικής σωτηρίας οφείλει να το παιανίζει: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και για χρέος καινούργιο τραβά, τραβά, τραβά, τραβά...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ