ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Εξαρση το φθινόπωρο με ήπια συμπτώματα

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρεται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται διεθνώς

Εξαρση της γρίπης το φθινόπωρο, χωρίς όμως βαριά συμπτωματολογία, προβλέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Eurokinissi

Εξαρση της γρίπης το φθινόπωρο, χωρίς όμως βαριά συμπτωματολογία, προβλέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ενα μεγάλο κύμα της «νέας γρίπης», με ήπια όμως συμπτωματολογία, που θα προσβάλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αναμένεται το φθινόπωρο στη χώρα μας. Την πρόβλεψη αυτή έκανε χτες, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε στο επιστημονικό κλιμάκιο που χτες συναντήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

«Στη χώρα μας, είπε, η πανδημία εξελίσσεται με περιστατικά που αφορούν τουρίστες από χώρες που έχουν κρούσματα. Εχουμε ένα 10% των κρουσμάτων που δεν ανιχνεύεται η πηγή μεταδόσεως. Τα δίκτυα που είναι σε ισχύ δεν καταγράφουν ευρεία μετάδοση γρίπης στην κοινωνία και θα περιμένουμε τις πρώτες ενδείξεις για να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η γρίπη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας. Είμαστε στην ίδια θέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και περιμένουμε αναπόφευκτα ένα μεγάλο κύμα το φθινόπωρο, που θα προσβάλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ευτυχώς όμως με ήπια συμπτωματολογία».

Αναφερόμενος στον 33χρονο που νοσηλεύεται απ' τη «νέα γρίπη» στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι η κατάστασή του παρέμενε και χτες σταθερή για να προσθέσει: «Παραμένει ένα σοβαρό περιστατικό. Είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε αυτή την πανδημία να δούμε ανθρώπους υγιείς, που δεν έχουν άλλο πρόβλημα υγείας, να νοσούν σοβαρά και καμιά φορά να πεθαίνουν. Σ' αυτό δεν είναι ο κανόνας, αλλά η πολύ μεγάλη εξαίρεση».

«Αυτό, είπε σε άλλο σημείο, στο οποίο δίνουν σημασία όλοι οι οργανισμοί είναι τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Δηλαδή συμπτώματα τα οποία επιμένουν. 'Η τα συμπτώματα εκείνα που αρχικά πας καλά και ξαφνικά υποτροπιάζεις. Εκδηλώνεται μια χειροτέρευση εκεί που δεν το περίμενες. Αλλα χαρακτηριστικά είναι ο έντονος πυρετός που επιμένει, μια δύσπνοια, ένας σπασμός, ένα μελάνιασμα ή για ένα παιδάκι να είναι πεσμένο και να μην έχει διάθεση να παίξει».

Αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς

Σε διεθνές επίπεδο τα κρούσματα της νέας γρίπης Α (H1N1) αυξάνονται και στο χάρτη της διασποράς προστίθενται νέες χώρες. Παράλληλα, οι υπουργοί Υγείας των αραβικών χωρών, που συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμφώνησαν στον περιορισμό του ετησίου προσκυνήματος των πιστών στη Μέκκα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της «νέας γρίπης».

Οι βρετανικές αρχές επίσης εκτίμησαν πως την τελευταία εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα του ιού στη χώρα προσεγγίζοντας τα 100.000, ενώ το επίσημο εργαστήριο του γερμανικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως η «νέα γρίπη» έχει ξεκινήσει να επεκτείνεται πιο γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, παραθέτοντας πως μέσα σε μία ημέρα καταγράφτηκαν 637 νέα κρούσματα, φέρνοντας τον τελικό αριθμό στα 2.455. Επίσης η αγγλικανική εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη χρήση του δισκοπότηρου στη λειτουργία. Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 2.000 μετά την καταγραφή 127 μέσα σε μια ημέρα, δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «South China Morning Post».

Τέλος, κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους (αυτό έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία και την Κίνα) για δύο υποψήφια εμβόλια της νέας γρίπης Α αναμένεται να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή οκτώ πανεπιστημιακών ερευνητικών νοσοκομείων, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NHI) της χώρας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμεύσει 195 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και θα υπάρξει και συνέχεια. Είναι φανερό ότι οι μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου - εμπόρευμα ετοιμάζονται για μεγάλες μπίζνες.

Υποπτα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Τρία κρούσματα με συμπτωματολογία παρόμοια με αυτή της «νέας γρίπης» εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο που έρχεται από Τουρκία και αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στις 5 τα ξημερώματα στην Ακτή Ξαβέρη στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «RUBYPRINCESS» με σημαία Βερμούδων, στο οποίο επιβαίνουν 3.393 επιβάτες και 1.196 ναυτεργάτες πλήρωμα. Η σχετική ενημέρωση έγινε στις λιμενικές αρχές από το γιατρό του πλοίου, ο οποίος δήλωσε ότι διέγνωσε στους τρεις ασθενείς τον ιό της «νέας γρίπης». Σύμφωνα με τη δήλωση του γιατρού, πρόκειται για έναν επιβάτη και δύο ναυτεργάτες του πληρώματος. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, «έχουν ενημερωθεί καταλλήλως οι Υγειονομικές Αρχές ως και η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά» και «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν εμπνέει ανησυχία και θα αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ψευτοκαυγάς για τη γρίπη με το βλέμμα στις κάλπες

Στο πεδίο της αντιπαράθεσης για την κυβερνητική καρέκλα εντάσσουν τα δύο κόμματα το χειρισμό της πανδημίας

Τα τεράστια κενά στην πρόληψη, που γεννά η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν έχουν θέση στη δικομματική αντιπαράθεση, αφού η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί στρατηγική επιλογή και των δύο
Τα τεράστια κενά στην πρόληψη, που γεννά η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν έχουν θέση στη δικομματική αντιπαράθεση, αφού η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί στρατηγική επιλογή και των δύο
Στη δικομματική διαμάχη για την κυβερνητική εξουσία εντάσσουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ την αντιπαράθεση για τη «νέα γρίπη», με το καθένα από τα δύο κόμματα να προσπαθεί να πείσει ότι είναι πιο ικανό για την αντιμετώπιση και της συγκεκριμένης «κρίσης». Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ ανησυχούν ακόμα και για το ενδεχόμενο η αναμενόμενη επέλαση του ιού της γρίπης να επηρεάσει τα σχέδιά τους για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαράσσουν την τακτική τους έχοντας κατά νου ότι η αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, την ίδια ώρα που η Ιπποκράτους επικεντρώνει την κριτική της στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ή αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το ζήτημα της κρίσης.

Την τακτική της κυβέρνησης συνόψισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος από τη μια ζήτησε «εθνική συναίνεση» και από την άλλη επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί μικροκομματική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ταυτόχρονα, ο Ε. Αντώναρος καλλιέργησε την εικόνα ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση της γρίπης» και λαμβάνει όλα τα μέτρα «όποτε αυτά επιβάλλονται από την εξέλιξη της πανδημίας». Για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε τα τρία σχέδια (σ.σ. επί χάρτου) για την αντιμετώπιση της γρίπης: Το εθνικό σχέδιο πανδημίας γρίπης που υπάρχει από το 2005, το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις» και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε τον περασμένο Μάη. Στον αντίποδα εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με αρκετή καθυστέρηση «ανακάλυψε» το θέμα και το μόνο που επιδιώκει είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση της γρίπης, παραποιώντας μάλιστα, όπως είπε, τα πραγματικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δικαιολόγησε τη φραστική κριτική στην κυβέρνηση ως «στοιχειώδη υποχρέωση της αντιπολίτευσης να ελέγξει την κυβέρνηση», διαπιστώνοντας ότι «η κυβέρνηση ενοχλήθηκε και συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχει κανένας το δικαίωμα να κρίνει αυτά τα οποία κάνει». Επί της ουσίας όμως ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξάντλησε την κριτική του ΠΑΣΟΚ στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν υπάρχει καθημερινή ενημέρωση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι «στις σοβαρές χώρες υπάρχει καθημερινή ενημέρωση, όχι από τον υπουργό ή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά από άτομο που ορίζεται από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για να κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ