ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Εικόνες καταστροφής όπως και πριν δύο χρόνια...

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Τέτοιες εικόνες αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Τέτοιες εικόνες αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ
(Του απεσταλμένου μας Πέτρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ).--

Εικόνες καταστροφής. Παρόμοιες με αυτές του 2007. Εκτός από την τεράστια δασική και καλλιεργήσιμη έκταση που έγινε στάχτη, ίδια κατάληξη είχαν στάβλοι και ζώα στις περιοχές Μανδράκι, Νεοχώρι, Δάφνη και Περιβόλια του Νομού Ευβοίας. Η προχτεσινή πυρκαγιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι και τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα, ήταν και χτες το επίκεντρο στις συζητήσεις των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

Η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει ό,τι είχε αφήσει η φωτιά του 2007. Η τελευταία είχε σταματήσει κάποιες εκατοντάδες μέτρα από το Αλιβέρι. Ετσι και η προχτεσινή. Το αποτέλεσμα είναι πως γύρω από το Δήμο Αλιβερίου κυριαρχεί ένα μαύρο τοπίο. Μαύρο όπως και οι ελπίδες των κατοίκων των γειτονικών δήμων, που έχουν ήδη δει τόσο την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους συνανθρώπους τους στα χωριά που επλήγησαν το 2007 όσο και τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν, ειδικά στα χωριά Παραμερίτες και Τραχήλι. Προεκλογικές αποζημιώσεις (που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκαν πίσω από το κράτος) και έργα μόνο για το «θεαθήναι».

Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της Τετάρτης επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η ερώτηση των κατοίκων ίδια. «Εμάς, ποιος θα μας αποζημιώσει για την καταστροφή μας;», γνωρίζοντας όχι μόνο την απάντηση του βουλευτή, αλλά και την τακτική της κυβέρνησης που άφησε στην τύχη τους όλους τους πληγέντες από τις τραγικές πυρκαγιές του 2007, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αλλωστε, οι ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και οι προηγούμενες 12 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα, τους έκαναν να μιλούν ανοικτά για εμπρησμό, που στόχο είχε «σχέδια ...ανάπτυξης» της περιοχής.

«Αυτό που πρέπει να γίνει - τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ - είναι ουσιαστικότερη φύλαξη των δασών του νομού. Από εκεί και πέρα πρέπει να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και αυτές του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα», χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη. Και συνέχισε τονίζοντας πως «από αύριο πρέπει να ξεκινήσει η καταμέτρηση των ζημιών και η αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν». Ακόμα και για το εισόδημά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές, σημειώθηκε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την ξαναθέσουν υπό έλεγχο. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Εύβοιας έβλεπαν το μαύρο σύννεφο από την πυρκαγιά της Θήβας...

Μεγάλη πυρκαγιά στη Θήβα

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Ανω Γλυφάδα και Ανάβυσσο

Το δάσος στο Μοσχοπόδι (φωτ.) κατέκαψαν οι φλόγες
Το δάσος στο Μοσχοπόδι (φωτ.) κατέκαψαν οι φλόγες
Τρία νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν χτες, σε Θήβα, Ανω Γλυφάδα και Ανάβυσσο, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις διαχρονικά αντιδασικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη Θήβα - που ήταν και το σημαντικότερο απ' τα τρία μέτωπα - η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις δύο χτες το μεσημέρι από ξερά χόρτα, περίπου ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο της Θήβας, στην περιοχή Μοσχοπόδι. Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων στο περιαστικό δάσος της πόλης, ένα πανέμορφο δάσος, που δοκιμάζεται τα τελευταία τρία χρόνια με πιο σημαντική την περσινή πυρκαγιά. Η τελευταία συνδυάζεται από κατοίκους της περιοχής με την «ανάπτυξη» και τις δραστηριότητες που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας του «Ράλι Ακρόπολις», του οποίου η διαδρομή διεξάγεται και από το Μοσχοπόδι.

Παρά τις ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής - τις οποίες συνέδραμαν υδροφόρα οχήματα του στρατού, αλλά και βοηθητικά αυτοκίνητα από τους όμορους δήμους - η πύρινη λαίλαπα έφτασε κοντά στο χωριό Νεοχωράκι, απειλώντας το για αρκετή ώρα. Οι πυροσβέστες μαζί με κατοίκους και οχήματα της νομαρχίας - που άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες - προσπάθησαν και κατάφεραν να την ανακόψουν πριν αρχίσει τις καταστροφές στα σπίτια του χωριού. Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής με τα γκρέιντερ να ξεχύνονται γύρω από τους δρόμους του χωριού και να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν τις ζώνες, έδειξαν για άλλη μία φορά τις τεράστιες ευθύνες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμη και αυτές οι ελλιπείς πιστώσεις για τη διάνοιξη ή συντήρηση δρόμων και άλλων εργασιών που χρειάζονται για την προφύλαξη του δάσους διατίθενται καθυστερημένα.

Πρόβλημα στην κατάσβεση από τις επίγειες δυνάμεις, ήταν και το πεδίο βολής της περιοχής. Μάλιστα, για αρκετή ώρα, η κατάσβεση γινόταν μόνο από τα εναέρια μέσα λόγω συνεχών εκρήξεων από πυρομαχικά.

Υπό έλεγχο τέθηκαν χτες και οι πυρκαγιές στην Ανάβυσσο και την Ανω Γλυφάδα. Και στις δύο, λόγω των ισχυρών ανέμων, απειλήθηκαν σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φωτιά ξέσπασε σε έκταση σε αλσύλιο το οποίο δεν είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα, πίσω από το Λύκειο Αναβύσσου. Από την άλλη, η δεύτερη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού πρόλαβε να κάψει μικρή δασική έκταση, η οποία είχε γλιτώσει από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιούνη.

ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
Κάλεσμα της ΚΝΕ για συμμετοχή στην πυροπροστασία

Να συμμετάσχουν στην πυροπροστασία του δάσους του Κατάκολου, που διοργανώνουν κάτοικοι της περιοχής από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή 25-26 του Ιούλη, καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας της ΚΝΕ τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, αλλά και όλους τους νέους του νομού.

Το δάσος του Κατάκολου, χώρος σπάνιας φυσικής και αρχαιολογικής σημασίας, είναι μία από τις λίγες περιοχές πρασίνου που έχουν γλιτώσει από τα χέρια των εμπρηστών - «εμπόρων» στην περιοχή και αποτελεί πλέον υπόθεση του λαού η περιφρούρησή του.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ, «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξαναζήσουμε τις στιγμές του 2007». Γι' αυτό καλεί «κάθε νέο και νέα που αγωνιά, για τη ζωή του, για το περιβάλλον που οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους, να μπει μπροστά στον αγώνα για την προστασία του δάσους του Κατάκολου. Ειδικά αυτήν την περίοδο που τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της προστασίας των δασών και δύο χρόνια μετά την τραγική εμπειρία των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Ηλεία, καλούμε το λαό και τη νεολαία να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική της ΕΕ και στο περιβάλλον, να την καταδικάσει απερίφραστα αυτή και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που χρόνια τώρα την υπηρετούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ