ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Πύρινος τρόμος σε Βαρυμπόμπη - Κρυονέρι

Ελλείψεις σε συντονισμό και δυνάμεις κατάσβεσης, απουσία κεντρικού σχεδίου και πολιτικές αποφάσεις που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, οι αιτίες και της χτεσινής καταστροφής

Η φωτιά στο Κρυονέρι

Eurokinissi

Η φωτιά στο Κρυονέρι
Ενα νέο ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε χτες το μεσημέρι κατέκαψε δάσος, δασικές εκτάσεις και δύο σπίτια, ανάμεσα στη Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, φανερώνοντας την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις των δυνάμεων κατάσβεσης, τόσο σε μέσα, όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής έχουν 506 οργανικά κενά σε πυροσβέστες και υπαξιωματικούς.

Επιπλέον, φάνηκε η ανυπαρξία ενός κεντρικού σχεδίου, αφού για ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Εθνική Οδό, χωρίς δρόμο διαφυγής. Ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα ήταν εγκλωβισμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν στις εστίες της φωτιάς. Γεγονότα που διαπιστώθηκαν από το «Ρ», που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς. Οπως το γεγονός ότι για αρκετή ώρα μετά τα πρώτα λεπτά της φωτιάς, τα εναέρια μέσα απουσίαζαν, μέχρι και τις 4.15 μ.μ., όταν πια η φωτιά είχε «ξεφύγει» και πλησίαζε εργοστάσια και σπίτια.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι και αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο» αξιοποίησης από διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αποδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν (αναθεώρηση άρθρου 24, νόμοι αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων), ανοίγουν την όρεξη των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Οι φλόγες δίπλα σε εργοστάσια στο Κρυονέρι

ICON

Οι φλόγες δίπλα σε εργοστάσια στο Κρυονέρι
Στο πλευρό των κατοίκων του Κρυονερίου βρέθηκε το βράδυ κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ, Εύα Μελά, η οποία περιόδευσε στις καμένες περιοχές. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων τη στιγμή που η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του χωριού, καθώς και την έλλειψη συντονισμού για την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το χρονικό στο πύρινο μέτωπο

Η φωτιά ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή της Βαρυμπόμπης στις 14.13 το μεσημέρι. Θέριεψε γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στα πρώτα σπίτια του Κρυονερίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας διακόπηκε δύο φορές, αφού οι φλόγες πλησίασαν το δρόμο και υπήρχε πυκνός καπνός.

Στις 14.45 η φωτιά κινούνταν σε μέτωπο από τη Βαρυμπόμπη προς την Αθήνας - Λαμίας. Παράλληλα, σε σχετικά μακρινή απόσταση υπήρχε και άλλη εστία χαμηλότερης έντασης. Οι κατευθύνσεις του ανέμου, που έπνεε περίπου με πέντε μποφόρ, άλλαζαν συνεχώς από δυτικά και βορειοδυτικά. Στις 15.30 οι φλόγες πλησίαζαν τις γραμμές του ΟΣΕ. Στις 15.40 η φωτιά είχε «σπάσει» σε τέσσερα σημεία, ενώ το κύριο μέτωπο κατευθυνόταν προς το Κρυονέρι λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης του αέρα. Στις 15.53 το ένα μέτωπο προχωρούσε προς το Κρυονέρι και το άλλο προς την Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας. Στις 16.01 ελικόπτερο πραγματοποιεί πίσω από τα παλιά κτίρια των «120» ριψοκίνδυνη ρίψη στο μέτωπο Κρυονερίου και απομακρύνεται, περνώντας λίγο πιο ψηλά από τα καλώδια υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Στις 16.15 πραγματοποιούν ρίψεις τα αεροσκάφη μετά από αρκετή ώρα απουσίας.

ICON

Στις 16.28 έχει γίνει παρανάλωμα η έκταση ανάμεσα στο παλιό σημείο και στο νέο σημείο των εγκαταστάσεων των «120». Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς το Κρυονέρι και άλλο τμήμα της καίει δίπλα στη Νέα Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας.

Λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα, η φωτιά άρχισε να «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από το χωριό του Κρυονερίου, από τα δυτικά και τα νότια. Λίγο αργότερα, οι φλόγες άρχισαν να φτάνουν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων απ' τα πρώτα σπίτια του χωριού. Χάρη στην προσπάθεια και αυτοθυσία κατοίκων, των εθελοντών και των πυροσβεστικών δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι μπήκε σε πολλές αυλές σπιτιών, κάηκαν μόλις δύο σπίτια. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού σε απόσταση 80 μέτρων απ' τις φλόγες υπήρχαν δύο εργοστάσια ξυλείας.

Στις 16.48 διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού, από το ύψος της Αττικής οδού μέχρι τη γέφυρα Καπανδριτίου. Στις 17.08 η φωτιά πλησιάζει από δυο σημεία το Κρυονέρι. Στις 17.13 επιτρέπεται η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό. Σταματούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ και δυο συρμοί ακινητοποιήθηκαν σε Αφίδνες και Αγ. Στέφανο.

Είναι 17.18 η φωτιά βρίσκεται έξω από σπίτια στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Κυνουρίας. Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για σωτηρία. Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Κηφισιάς πλησιάζει και μπαίνει μέσα στις φλόγες. Ενας άνδρας με το «κανονάκι» χτυπά το πύρινο μέτωπο. Οι φλόγες «γλείφουν» από πίσω το όχημα. Λίγα λεπτά αργότερα πλησιάζει όχημα των εθελοντών δασοπροστασίας του Ν. Βουτζά (68821). Το πλήρωμά του με άλλους εθελοντές και κατοίκους που χρησιμοποιούν κλαδιά και φτυάρια ελέγχουν την κατάσταση. Στις 17.42 για δεύτερη φορά κλείνει η Εθνική Οδός λίγο πριν τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης λόγω του πυκνού καπνού, ενώ οι φλόγες είναι κοντά στο δρόμο. Στις 18.41 η κίνηση στην Εθνική Οδό αποκαθίσταται.

Το μέτωπο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

ICON

Το μέτωπο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη
Στις 18.51 η φωτιά έκαιγε σε δυο ρεματιές νότια του Κρυονερίου. Κίνδυνος υπήρχε από τη φωτιά της ρεματιάς που ήταν κοντά στην Εθνική Οδό κοντά στο εργοστάσιο «Καζής», ενώ πυροσβεστική δύναμη προστάτευε το ΚΥΤ της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική κινητοποίησε 108 πυροσβέστες με 36 οχήματα, εφτά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, 20 υδροφόρες και πεζοπόρο τμήμα 82 ατόμων. Στις 8.00 το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση.

Eurokinissi


Ρεπορτάζ:
Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ, Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Καταστροφή στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη παρέμενε μέχρι και χtες το βράδυ η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, στον Αγ. Ισίδωρο της Ρόδου, απειλώντας να καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις παρθένου πευκοδάσους. Η φωτιά εκτεινόταν στο τρίγωνο που «διαμορφώνουν» οι περιοχές Αγ. Ισίδωρος, Λάερμα και Θάρρι, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις και καθιστώντας δύσκολη την κατάσβεσή της. Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε και η πυκνότητα του δάσους, το οποίο είχε να καεί από το 1987.

Χτες το μεσημέρι, η φωτιά απείλησε το χωριό Λάερμα. Για προληπτικούς λόγους ηλικιωμένοι και παιδιά του χωριού μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και στο δημαρχείο της Λίνδου. Επίσης, εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις σε Λάρδο και Υψενή, ενώ η Πυροσβεστική ζήτησε την εκκένωση και τον Μοναστηριού Θάρρι. Στο μοναστήρι σημειώνουμε ότι η φωτιά που είχε ξεσπάσει φαινόταν χθες το πρωί ότι θα σβήσει.

Χαρακτηριστικό πάντως των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό είναι ότι οι πυροσβέστες που βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς από την Τρίτη το μεσημέρι, άλλαξαν βάρδια την Τετάρτη τα ξημερώματα. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χτες ο Γ.Μ., 61 χρόνων με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Αγ. Ισίδωρο.

Επιβατική αμαξοστοιχία δίπλα στις φλόγες

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη βρέθηκε χθες η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 53 με προορισμό την Αθήνα (από Θεσσαλονίκη), γύρω στις 15.30 μ.μ. Το τρένο παρέμεινε ακινητοποιημένο δίπλα στις φλόγες για πέντε λεπτά περίπου και στη συνέχεια έκανε όπισθεν και επέστρεψε στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Είναι απορίας άξιο πώς η εντολή από τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ για διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας δεν έγινε νωρίτερα μεταξύ των σταθμών Αθήνας και Αγίου Στεφάνου, ώστε να μην κινδυνεύσουν στο ελάχιστο οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει πως η εντολή για διακοπή στην οποία προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας δόθηκε στις 15.05 μ.μ. και επισημαίνει: «Αμεσα το Κέντρο Ελέγχου ήρθε σε συνεννόηση με την κατερχόμενη από Θεσσαλονίκη αμαξοστοιχία Intercity 53 και προγραμμάτισε αλλαγή πορείας και επιστροφή στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου». Ομως, το τρένο από Θεσσαλονίκη σταμάτησε 25 λεπτά αργότερα, στις 15.30 μ.μ., κάτι που σημαίνει ότι η εντολή δόθηκε αρκετά αργότερα και όχι την ώρα που αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ...

110 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Συνολικά 66 δασικές πυρκαγιές και 44 αστικές έπληξαν τη χώρα από τις έξι προχτές μέχρι τις έξι χτες το απόγευμα. Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στο Μπατσί Σαλαμίνας. Υπό έλεγχο ήταν η φωτιά στην περιοχή του χωριού Καρυές Ξυλοκάστρου. Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν η πυρκαγιά στα Ισθμια Κορινθίας. Υπό μερικό έλεγχο ήταν δύο ακόμα πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και στο χωριό Κουρτάκι Αργους.

Επίσης, σε εξέλιξη ήταν το βράδυ πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγιος Ανδρέας στην Κεφαλονιά. Σβήστηκε το μεσημέρι η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η φωτιά προκλήθηκε από μονωτήρα 150ΚV, για άγνωστη προς το παρόν αιτία. Αλλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις κορυφές του όρους Παγγαίου, στις Σέρρες, στις 5.30 το απόγευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ