ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Ομοφωνούν στη στρατιωτικοποίηση της ζωής μας

Τη συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα στρατιωτικοποιήσει τη ζωή των κατοίκων της Αττικής, δήλωσε χτες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, ο συντονιστής του τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαδόπουλος. Τη στιγμή που οι ράμπο των ΗΠΑ βρίσκονται «εντός των πυλών» η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι «θα συνδράμουμε σε όλη αυτήν την προσπάθεια», αφού «ήδη έχει ολοκληρωθεί όλο το πρόγραμμα που ξεκίνησε επί κυβερνήσεώς μας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο Α. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Γ. Βουλγαράκη για τη «χρήσιμη» ενημέρωση, ενώ πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν με ασφάλεια, για να προστατέψουμε το αληθές πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι μια παγκόσμια συνάθροιση χαράς και δεν έχει να κάνει ούτε με εσωτερικά παιχνίδια άλλων χωρών, ούτε με σκοπιμότητες, ούτε με διακυβεύματα, τα οποία είναι έξω από το ολυμπιακό πνεύμα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι ζήτησε να ενημερώσει επίσημα το ΠΑΣΟΚ «για όλη την εξέλιξη των μέτρων αυτών». Πρόσθεσε ότι «είχα τη δυνατότητα να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδόπουλο για τη συνεισφορά του κόμματός του και προσωπικά του προέδρου του κ. Παπανδρέου στα θέματα Ολυμπιακής ασφάλειας, η οποία είναι σημαντική σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και φυσικά θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος και ο διευθυντής της διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης.

Πρόβα για τη λειτουργία του συστήματος επιτήρησης C4I θα αποτελέσει η πραγματική άσκηση ετοιμότητας ασφάλειας μεταφορών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Η άσκηση θα έχει την ονομασία «Ολυμπιακός Ερμής II» και στο πλαίσιο της άσκησης θα υπάρχει ετοιμότητα και ανταπόκριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, που σύμφωνα με το σχέδιο συμμετέχουν στο θάλαμο επιχειρήσεων παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) με την ενεργοποίηση των αντίστοιχων επιχειρησιακών τους κέντρων. Το ΘΕΠΕΚ αποτελεί το νευραλγικό κέντρο του C4I (σ.σ. έχει εγκατασταθεί στο αστυνομικό μέγαρο) που θα επιτηρεί την καθημερινότητα των Αθηναίων κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και μετά από αυτήν.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 5.30 - 8.30 το πρωί και περιλαμβάνει εικονικά σενάρια στον τομέα των Ολυμπιακών μεταφορών. Θα διεξαχθεί και στις δύο κατευθύνσεις της λεωφόρου Κηφισίας, από κόμβο Αμπελοκήπων μέχρι το ύψος της Αττικής οδού και της λεωφόρου Ποσειδώνος, από Αγ. Αλεξάνδρου μέχρι Αμφιθέας.

Εξάλλου, χτες έκανε την παρθενική δοκιμαστική του πτήση το αερόπλοιο που με τις κάμερες και τους αισθητήρες του θα επιτηρεί την Αττική κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Το αερόπλοιο πέταξε από στις 6.30 το πρωί για δυο ώρες.

Νέες αντιδράσεις

Με χτεσινή του ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθηνών και περιχώρων τονίζει ότι «οι χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής που έχουν γεμίσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, η αύξηση των δυνάμεων καταστολής του λαϊκού κινήματος, η απαγόρευση απεργιών, πορειών και διαδηλώσεων και η επί της ουσίας πλήρης αστυνόμευση και απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας κατά το τρίμηνο Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης, δεν μπορούν να κρύψουν τους ενδόμυχους στόχους των κυβερνητών, που δεν είναι άλλοι, παρά η κατάργηση κατακτήσεων και η εξοικείωση των πολιτών με τα αυταρχικά μέτρα τους. Ολη αυτή την πολιτική πρακτική, η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους τα ονομάζουν "κοινωνική ειρήνη" και αλίμονο σε όποιον έχει διαφορετική άποψη».


ΕΕΔΥΕ
Καταργήστε στην πράξη κάθε μέτρο που πλήττει λαϊκά δικαιώματα

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με την αναπτυσσόμενη «τρομοϋστερία»

Σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με την «τρομοϋστερία» που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων που διεξάγονται στη χώρα μας, η "τρομοϋστερία" που καλλιεργείται εντείνεται όσο φτάνουμε στην έναρξη των Αγώνων.

Οι ράμπο του NATO ακροβολίζονται από άκρου εις άκρον στη χώρα μας, καταλύοντας το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

H ηλεκτρονική επιτήρηση του Λεκανοπεδίου της Αττικής από τις κάμερες και το αερόστατο με τα ηλεκτρονικά συστήματα παραβιάζει τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις ελλείψεις της χώρας μας, για να αιτιολογήσει την ενεργό και απροκάλυπτη συμμετοχή του NATO στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα μέτρα αυτά στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα μείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να εμποδίσουν και να χτυπήσουν τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτά τα μέτρα είναι ενταγμένα στο γενικότερο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους για το χτύπημα λαών και κρατών που αντιστέκονται.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα μαζί με τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα να καταργήσουν στην πράξη κάθε μέτρο που πλήττει ατομικά, δημοκρατικά, κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες του κινήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ