ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προετοιμάζουν τους λαούς για ελλείψεις και ακρίβεια σε επίπεδα «σοκ»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ προετοίμασε χτες το έδαφος για νέα «ηλεκτροπληξία» των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία, από το νέο κύμα αυξήσεων που θα σαρώσει το επόμενο διάστημα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ρίχνοντας την ευθύνη «στον Πούτιν»...

Το Βερολίνο ενεργοποίησε το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μείωσης ροών ρωσικού αερίου, καταγγέλλοντας πως «το αέριο και η Ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας».

Το φυσικό αέριο «είναι από αυτήν τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι προς το παρόν «η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη».

Προειδοποίησε ωστόσο για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμα κι αν συνεχίζονται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας».

Προς το παρόν δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η πρόβλεψη ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες με ήδη υπάρχον συμβόλαιο, διευκρίνισε, αλλά επανέλαβε: «Η χώρα οδεύει προς μια δύσκολη κατάσταση. (...) Παρότι ακόμα δεν το νιώθετε, βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου. Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες αυξήσεις», που θα επηρεάσουν τη βιομηχανική παραγωγή και θα επιβαρύνουν πολλούς καταναλωτές.

Τους οποίους καταναλωτές ο Χάμπεκ κάλεσε να συμβάλουν ήδη από το καλοκαίρι στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, «ρυθμίζοντας τη θέρμανση και προχωρώντας σε προσαρμογή της πριν ακόμα έρθει ο χειμώνας».

Τέλος, απέδωσε τα σημερινά αδιέξοδα της Γερμανίας στην εσφαλμένη πολιτική της υπερβολικής εξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια, ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη διαθέσιμων εναλλακτικών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα τρία στάδια του γερμανικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο, της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει ήδη από τις 30 Μάρτη, δεν λαμβάνονται μέτρα εκτός από αυτό της εντατικής παρακολούθησης της εξέλιξης της προμήθειας και της αγοράς.

Στο δεύτερο στάδιο, του συναγερμού, το οποίο ενεργοποιήθηκε χτες, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των εταιρειών Ενέργειας να μετακυλήσουν στον πελάτη το αυξημένο κόστος, ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να αποτραπεί μελλοντικά η έλλειψη. Η ενεργοποίηση αυτού του σταδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων όπως η λειτουργία περισσότερων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από την Bundestag στις 8 Ιούλη.

Στο τρίτο στάδιο, της έκτακτης ανάγκης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ακόμα και δελτίο. Προτεραιότητα δίνεται σε υποδομές κρίσιμης σημασίας, ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταία η βιομηχανία.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ έβαλε στο «κάδρο» και το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, το οποίο επισήμως απορρίπτεται έως τώρα από το Βερολίνο. «Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία», ανέφερε.

Προειδοποίησε επίσης για προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου «τα επόμενα 3 - 5 χρόνια» και για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρ. Τίμερμανς, επιβεβαίωσε ότι 12 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί από τις μειώσεις ρωσικού φυσικού αερίου και 10 από τις 27 χώρες - μέλη έχουν εκδώσει έγκαιρη προειδοποίηση για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σε αυτό το κουβάρι εξελίξεων και ανταγωνισμών, το G7 δεν αποκλείει να θέσει επί τάπητος και το ζήτημα της τύχης μιας ρωσικής τουρμπίνας από τον αγωγό «Nord Stream», που έχει εγκλωβιστεί λόγω κυρώσεων στον Καναδά, όπου είχε σταλεί για συντήρηση, και η οποία θεωρείται αφορμή για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί, μολονότι - όπως είπε ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων, Τζόναθαν Γουίλκισον - το G7 ενδέχεται να μην μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία μέχρι το τέλος της διάσκεψης στη Βαυαρία, που ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη 28 Ιούνη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org