ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Δεκάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Εκατό Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο χαιρετίζουν με μηνύματά τους το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκφράζοντας ευχές για την επιτυχία των εργασιών του.

Καθώς μέχρι και χτες συνέχιζαν να φτάνουν νέα μηνύματα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από δύο ακόμα κόμματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ολόκληρα τα μηνύματα δημοσιεύονται στο «902.gr» και συγκεντρώνονται στη διεύθυνση www.902.gr/node/261661.

Αναλυτικά, μέχρι χτες χαιρετιστήρια μηνύματα για το Συνέδριο του ΚΚΕ είχαν στείλει τα εξής 100 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:

1. ΚΚ Αζερμπαϊτζάν

2. ΚΚ Αλβανίας

3. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

4. ΚΚ Αρμενίας

5. ΚΚ Αργεντινής

6. ΚΚ Αυστραλίας

7. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

8. ΚΚ Βελγίου

9. ΚΚ Βενεζουέλας

10. ΚΚ Βιετνάμ

11. ΚΚ Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία)

12. Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

13. ΚΚ Βουλγαρίας

14. Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

15. ΚΚ της Βραζιλίας

16. Βραζιλιάνικο ΚΚ

17. ΚΚ Βρετανίας

18. Νέο ΚΚ Βρετανίας

19. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

20. Επαναστατικό Κόμμα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ (Γαλλία)

21. Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας

22. Εθνική Ενωση Κομμουνιστών (Γαλλία)

23. Γερμανικό ΚΚ

24. Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας

25. Κόμμα Εργασίας Γουατεμάλας

26. ΚΚ στη Δανία

27. ΚΚ Δανίας

28. ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ

29. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)

30. Ελβετικό ΚΚ

31. Κόμμα Εργασίας Ελβετίας

32. Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ

33. Μαρξισμός - Λενινισμός σήμερα (ML Today), ΗΠΑ

34. Ομάδα Σίσο Ούντο (Ιαπωνία)

35. ΚΚ Ινδίας

36. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

37. Ιορδανικό ΚΚ

38. Κόμμα Τουντέχ Ιράν

39. ΚΚ Ιρλανδίας

40. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

41. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

42. ΚΚ Ισημερινού

43. ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

44. Κομμουνιστές της Καταλονίας

45. Ενωση του Λαού της Γαλικίας

46. ΚΚ Ισραήλ

47. Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)

48. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

49. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

50. ΚΚ Καναδά

51. Κολομβιάνικο ΚΚ

52. Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (Νότια Κορέα)

53. Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)

54. ΚΚ Κούβας

55. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

56. ΑΚΕΛ (Κύπρος)

57. Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος

58. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

59. Οργάνωση του ΚΚΣΕ στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας

60. Λιβανέζικο ΚΚ

61. Σοσιαλιστικό Κόμμα (Λιθουανία)

62. ΚΚ Λουξεμβούργου

63. Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης (AKFM)

64. ΚΚ Μάλτας

65. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Εθνική Πολιτική Ενωση (Μεξικό)

66. ΚΚ Μεξικού

67. Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης (Μολδαβία)

68. ΚΚ Μπανγκλαντές

69. ΚΚ Νορβηγίας

70. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

71. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

72. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

73. ΚΚ Ουκρανίας

74. ΚΚ Πακιστάν

75. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

76. Παλαιστινιακό ΚΚ

77. Παραγουανό ΚΚ

78. Περουβιανό ΚΚ

79. ΚΚ Πολωνίας

80. Πορτογαλικό ΚΚ

81. ΚΚ Ρεϊνιόν

82. Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας

83. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

84. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚΣΕ

85. ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης

86. Κομμουνιστές της Σερβίας

87. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

88. ΚΚ Σλοβακίας

89. ΚΚ Σουαζιλάνδης

90. Σουδανέζικο ΚΚ

91. ΚΚ Σουηδίας

92. ΚΚ Σρι Λάνκα

93. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σρι Λάνκα (JVP Sri Lanka)

94. Συριακό ΚΚ

95. ΚΚ Τουρκίας

96. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

97. Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP 1930)

98. ΚΚ Φινλανδίας

99. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας

100. ΚΚ Χιλής

ΚΚ Δανίας

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας, ο πρόεδρός του Χέντρικ Στάμερ Χέντιν αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εμπνεόμαστε από τον ρόλο που έχει το ΚΚΕ στην επίτευξη θετικών πολιτικών αποτελεσμάτων για τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη, καθώς επίσης από τις πολλές πρωτοβουλίες που παίρνει για τη διατήρηση της ενότητας του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο ίδιο μετερίζι με το ΚΚΕ, βασισμένοι και οι δύο στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, απορρίπτουμε τον "δημοκρατικό σοσιαλισμό" ως τρόπο αντιμετώπισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αφού δεν είναι παρά μια μορφή συνέχισης και διακυβέρνησης του καπιταλισμού.

(...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας εύχεται στο ΚΚΕ καλές εργασίες και καλά αποτελέσματα στο 21ο Συνέδριο, και πολλές επιτυχίες την επόμενη περίοδο. Θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ενότητας του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος».

Περουβιανό ΚΚ

Στο μήνυμα εκ μέρους του Περουβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Γενικός του Γραμματέας Λουίς Βιγιανουέβα Καρμπαχάλ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σε ένα ταραγμένο σκηνικό στην περιοχή όσο και διεθνώς, μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ταξική πάλη με έντονο, επιτακτικό και εκρηκτικό τρόπο. Εχει δίκιο το ΚΚΕ όταν εκτιμά πως δεν είναι η πανδημία που έχει προκαλέσει την κρίση του καπιταλισμού, αλλά ότι η κρίση αποδεικνύει από όλες τις πλευρές την οριστική χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος και των διαφορετικών εκδοχών διαχείρισης της οικονομίας της αγοράς, της οποίας βασικό κίνητρο είναι η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω από οποιοδήποτε ανθρώπινο συμφέρον.

Χωρίς αμφιβολία, σε αυτές τις σκληρές και δύσκολες εποχές το ηρωικό ΚΚΕ ξέρει να κατευθύνει την ταξική πάλη και τους αγώνες του ελληνικού λαού σε ορίζοντες ελευθερίας και κυριαρχίας προς όφελος του ελληνικού λαού και της ανθρωπότητας».

Χαιρετισμός από τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριό του απευθύνει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την ευκαιρία του 21ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας θα ήθελα να εκφράσω τον εγκάρδιο χαιρετισμό και αλληλεγγύη εκ μέρους του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, της PLO, του Παλαιστινιακού λαού και εμού του ιδίου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

(...) Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί σύντροφοι, για την υποστήριξή σας και την ανένδοτη αλληλεγγύη σας στον παλαιστινιακό σκοπό και τον συνεχιζόμενο αγώνα μας. Η παγκόσμια αλληλεγγύη που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βάναυσης ισραηλινής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και όλη την Παλαιστίνη μάς δίνει θάρρος ότι οι λαοί του κόσμου έχουν αφυπνιστεί και δεν θα δεχτούν πλέον το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται ως το κακομαθημένο παιδί, υπεράνω όλων των νόμων, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι πλέον καιρός να υποχρεώσουμε το Ισραήλ να λογοδοτήσει μπροστά στο ΔΠΔ για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας. Παραμένω αισιόδοξος ότι μαζί θα φτάσουμε στην τελική νίκη του λαού μας και θα σας καλωσορίσουμε στο κυρίαρχο, ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα προ της 4 Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ πολύ σύντομα. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού Κοινοβουλίου του 2015 και σύμφωνα με τις συνεχείς εκκλήσεις του Κόμματός σας, του ΚΚΕ.

Εύχομαι η διάσκεψη του Κόμματός σας να επιτύχει τους στόχους της, αγαπητοί μου σύντροφοι, για ένα καλύτερο μέλλον για τους Ελληνες αδελφούς μας και όλους τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζοντας να υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Ισότητας, της Προόδου και διατηρώντας τον αμοιβαίο μας αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατίας, πολιτικές απαρτχάιντ, ρατσισμού και εκμετάλλευσης, ώστε να μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα λαμπρότερο μέλλον με παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια για όλους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ