ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Ρεπορτάζ από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
  • ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολούμενων: Την Τετάρτη 30 Ιούνη το συλλαλητήριο με σύνθημα «Χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές, η επιστροφή στην "κανονικότητα" είναι Γολγοθάς»
  • Αρθρο για την πείρα από την οργάνωση της πάλης στον κλάδο των Μεταφορών
  • Ενθαρρυντικά στοιχεία από τις αρχαιρεσίες συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαιτούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας κόντρα στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ»

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα, με παναττική στάση εργασίας

Υπουργείο Εργασίας
Υπουργείο Εργασίας
Η ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης αλλά και οι κρίσιμες διεκδικήσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία του λαού από την πανδημία και τις άλλες νόσους που συσσωρεύονται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Μας πήραν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Ολοι στο δρόμο, όλοι στον αγώνα», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, ανάμεσα σε άλλα, στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας, αλλά και στην πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας. Οι υγειονομικοί διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ικανοποίηση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών αιτημάτων.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής είχε απευθύνει και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.

«Επειδή επίκειται και πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τώρα ξαναβάζουμε το ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών δομών Υγείας και να χαρακτηριστεί η Covid-19 επαγγελματική νόσος για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Με αφορμή την πανδημία, σχολίασε τη ...«διαφωνία» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αν το κρεβάτι στον ιδιωτικό τομέα θα αποζημιώνεται με 1.000 ή 1.600 ευρώ», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση, «που πριμοδότησε τους ιδιώτες, πριμοδοτεί τώρα ξανά τους εργοδότες. Πού θα φτάσει; Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, οι εργαζόμενοι να σηκώσουν ανάστημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα Εργασιακά».

Για το διαχρονικό αίτημα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, υπογράμμισε την «προτελευταία πράξη κοροϊδίας και αίσχους. Ηταν το 2018 με την προηγούμενη κυβέρνηση, που μας έταξαν Βαρύ κι Ανθυγιεινό. Σήμερα έρχεται νομοσχέδιο που μας πάει έναν αιώνα πίσω. Σε συνδυασμό με την άρνηση και της σημερινής κυβέρνησης για Βαρύ κι Ανθυγιεινό καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται οργανωμένος αγώνας».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη χτεσινή τους μαζική και μαχητική κινητοποίηση διατράνωσαν ξανά τις διεκδικήσεις τους για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της 2ετίας 2016 - 2017. Επίσης, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Κατάργηση του περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων και εξωτερικών ιατρείων. Ενίσχυση των αναισθησιολογικών τμημάτων και χειρουργείων, για την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής ασθενών, στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων. Δημιουργία δημόσιων μονάδων αποκατάστασης.
Στα Γιάννενα

Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Υγείας
Στα Γιάννενα, σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν δεκάδες συμβασιούχοι κάθε ειδικότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά μπροστά στον κίνδυνο μαζικών απολύσεων τον ερχόμενο Νοέμβρη. Οι συμβασιούχοι συμμετείχαν στη 2ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, και ο Κ. Ηλίας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

Σύμφωνα με ψήφισμα των συμβασιούχων, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επαναφέρει τη συζήτηση για ιδιώτες - εργολάβους στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας αποσαφηνίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα: Είτε με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης είτε με άμεση παράδοση τμημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων σε εργολάβους είτε με συμπράξεις με ιδιώτες, σε κάθε περίπτωση μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων καταγγέλλει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή της για κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για την προκήρυξη διαγωνισμού, διαδίδει ότι οι συμβασιούχοι «κοστίζουν ακριβά» και «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» γιατί παίρνουν πολλές αναρρωτικές, όταν στην πραγματικότητα μαζί με το μόνιμο προσωπικό δίνουν όλους αυτούς τους μήνες τη μάχη να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο σε συνθήκες εντατικοποίησης, άγχους, μειωμένου προσωπικού και χωρίς άδειες, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι συμβασιούχοι, που διεκδικούν να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για επιστροφή των εργολάβων και νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίησή τους, πραγματοποίησαν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για τη στήριξη του αγώνα τους. Αντίστοιχα συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο με τον Κ. Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέσπασαν δέσμευση να προβεί σε ενέργειες ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει εδώ και τώρα η ομηρία των 4.000 εργαζομένων στην Υγεία

Την απαίτηση για μονιμοποίηση των εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ μετέφερε το Κόμμα στη Βουλή

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα οι 4.000 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και να ενταχθούν στο προσωπικό των μονάδων Υγείας που υπηρετούν ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Οι εν λόγω 4.000 εργαζόμενοι είναι επιστημονικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, όπως και φαρμακοποιοί, διασώστες, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, οδηγοί, τραυματιοφορείς και άλλοι που έχουν προσληφθεί με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε όλο το φάσμα των δομών της δημόσιας Υγείας. Από το 2017 και μετά βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και κάθε φορά, μέχρι την ανανέωση των συμβάσεών τους, υπό τον κίνδυνο της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πανεπιστήμια, γενικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΚΑΒ κ.ο.κ. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκαν μαζί με όλους τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή για την υγεία του λαού, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Β. Κοντοζομάνης απάντησε στον Μ. Συντυχάκη ότι η κυβέρνηση ...«δεν είναι σίγουρη» πως το να τους μονιμοποιήσει και να ενισχύσει έτσι όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι «το σωστό και το ορθό»! «Δεν πρόκειται να υποσχεθούμε ή να αναγγείλουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι το σωστό και το ορθό» ήταν ολόκληρη η προκλητική φράση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος βέβαια κατά τ' άλλα αναγνώρισε τάχα το έργο των εργαζομένων αυτών, το πόσο αναγκαίοι είναι για το σύστημα Υγείας και άλλα παρόμοια. Ανέφερε επίσης ότι «κληρονομήσαμε αυτήν την κατάσταση» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον.

«Αρνείστε να προσλάβετε μόνιμο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Υλοποιείτε μια πάγια εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει της οποίας η σχεδιαζόμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προϋποθέτει τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως επεσήμανε ο Μ. Συντυχάκης, «είμαστε σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου. Εάν τώρα, που είναι αναγκαίο αυτό το προσωπικό, δεν το προσλάβετε σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πότε θα το προσλάβετε; Αν δεν το κάνετε τώρα και εκφράζετε αυτήν την αναλγησία απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο μέλλον». Κατήγγειλε ότι «ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με βάση τα οργανογράμματα», τα οποία «αν τα επικαιροποιήσουμε θα δείτε ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες».

Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον αγώνα προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά να δικαιωθούν», ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει πρόσφατα το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων και δεσμεύτηκε ότι «θα την επανακαταθέσουμε».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σήμερα η κινητοποίηση για την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), αντιδρώντας στην απόφαση για επαναφορά εργολάβου στην καθαριότητα και απαιτώντας την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων που λήγει η σύμβασή τους και απολύονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ