ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή των ναρκωτικών

Διακήρυξη για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη)

Από παρέμβαση του ΕΣΥΝ στην Πάτρα με αφορμή την περσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Από παρέμβαση του ΕΣΥΝ στην Πάτρα με αφορμή την περσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και σε διακήρυξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

* * *

Δυόμισι χρόνια πανδημίας, που σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή κάθε είδους δημιουργικής δραστηριότητας. Με αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και εντείνουν την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα. Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, έναντι της συλλογικής κρατικής, και αυξημένη καταστολή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ουσιών διεθνώς και στη χώρα μας. Είχαμε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης («κοκαΐνη των φτωχών»), αύξηση στη χρήση κάνναβης, που έφτασε τον Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της Αττικής. Την ίδια ώρα καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν.

Πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, συντήρησης κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών που στερούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργικών επιλογών, μέσα στις οποίες η «φυγή» από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα παίρνει χαρακτήρα «εκτόνωσης», «διεξόδου», «αυτοΐασης» κ.λπ. Είναι συνεχείς οι αναφορές του ΟΗΕ στη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στη φτώχεια, στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση και τη χρήση ουσιών, πείρα που επιβεβαιώθηκε άλλωστε με τραγικό τρόπο και μέσα στα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.

Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες διαμορφώνουν ανθρωπιστική κρίση και συνεχείς ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί πιο ευάλωτοι στη χρήση και την εξάρτηση. Αλλωστε η Ιστορία έχει αποκαλύψει πολλές φορές το πώς ναρκωτικές ουσίες αξιοποιούνται στους πολέμους για να αντέξουν τις θηριωδίες όσοι στέλνονται βορά στα κανόνια, για να «επουλωθεί» η φρίκη και ο πόνος, αλλά και για να χειραγωγηθεί η αντίσταση των λαών απέναντι σε όλα αυτά.

* * *

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί της και πιστή στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ για τα ναρκωτικά, επιμένει να:

  • Προσβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη από την κάνναβη - πρώτη ουσία εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών και κύρια ουσία χρήσης για το 30% των εξαρτημένων - ανοίγοντας μεθοδικά τον δρόμο για τη νομιμοποίηση και της «ψυχαγωγικής» χρήσης της, καθώς αυτό επιτάσσει η κερδοφορία.
  • Αποδυναμώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων οπιοειδών, τα οποία αλλάζουν απλά την ουσία εξάρτησης, ενώ τείνουν πλέον να μην αντιστοιχούν καν στο προφίλ της χρήσης ουσιών στη χώρα μας.
  • Διαμορφώνει την κοινωνική αντίληψη ότι η χρήση ουσιών αποτελεί σχεδόν ένα φυσικό φαινόμενο, μέσα από την αναπαραγωγή αντιεπιστημονικών θεωριών περί «λειτουργικής - μη λειτουργικής χρήσης», «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος», «ακίνδυνων ουσιών», «ατομικής ευθύνης στη χρήση και στη θεραπεία».

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η εγκληματική εξέλιξη της έναρξης λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή της καταδίκης των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου για χάρη της τουριστικής αίγλης, η οποία απαιτεί ένα κέντρο «καθαρό» και «ασφαλές», ακόμα κι αν αυτό σημαίνει προσφορά χώρου στον θάνατο, άτυπη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου τους.

Και έτσι απλά, με τη ρετσινιά του «ανίατου αρρώστου», η κοινωνία μετατρέπει το θύμα σε θύτη, κι ας είναι εκείνη που ύπουλα του έδωσε την πρώτη δόση, σβήνοντας παράλληλα κάθε αμφιθυμία και ελπίδα για αλλαγή. Ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια πρόληψης, προσβάλλοντας τον αγώνα χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, που βρίσκονται ή αποφοίτησαν από θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Δεν κλείνουμε τα μάτια! Δεν μένουμε απαθείς! Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν!

Το ΕΣΥΝ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Ολόπλευρη στήριξη της δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, στον στρατό, σε μαζικούς χώρους εργασίας.
  • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, με εξειδικευμένες δομές και μόνιμο προσωπικό, ως κύριου μοντέλου θεραπείας. Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, τα οποία θα απευθύνονται στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες αλλά ακόμα δεν έχουν μεταβεί στην εξάρτηση.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν μορφωτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Νομικές, Παιδαγωγικές. Στελέχωση των σχολείων με ειδικούς, επιμόρφωση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Απόσυρση του μνημονίου συνεργασίας για τις κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης στον δήμο Αθηναίων, κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
  • Ανάπτυξη κέντρων ενημέρωσης, σταθμών φροντίδας εξαρτημένων, ξενώνων φιλοξενίας, προγραμμάτων street work, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κινήτρου για θεραπεία, ενταγμένων στο πλαίσιο δράσης των θεραπευτικών προγραμμάτων. Ενίσχυση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, διασύνδεσή τους με τα θεραπευτικά προγράμματα κατά των εξαρτήσεων.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.
  • Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία σκέψη για νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης.
  • Αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου παραγωγής, διάθεσης και χορήγησης για ιατρική χρήση σκευασμάτων κάνναβης, στα πρότυπα που ισχύουν για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπεριέχουν ουσίες με ψυχοτρόπο δράση στη χώρα μας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Η κόκκινη σημαία είναι σημαία της αδελφοσύνης και της ειρήνης»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές τις μέρες στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ η πιο ξακουστή γιαγιά είναι η Αννα Ιβάνοβνα Ιβανόβα, η γιαγιά που με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο (της ΕΣΣΔ) υποδέχτηκε τους Ουκρανούς στρατιώτες έξω από το σπίτι της, σε ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο, νομίζοντας πως είναι Ρώσοι. Αναλυτικά για το γεγονός έχουμε γράψει στον «Ριζοσπάστη» στις 7/5/22: Οπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, Ουκρανοί στρατιώτες που μοιράζουν τρόφιμα σε περιοχή του Χαρκόβου, πέφτουν πάνω σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Αυτοί νομίζουν ότι πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες και τους καλωσορίζουν. Οι Ουκρανοί αποφασίζουν να συνεχίσουν για λίγο αυτό το μπέρδεμα, μιας και το βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικό. Αρχικά, ο Ουκρανός στρατιώτης καλεί τον παππού να πει «δόξα στον Πούτιν, δόξα στα ρωσικά στρατεύματα». Ο παππούς, που φαίνεται να είδε τα ουκρανικά διακριτικά στη στολή και έχει αρχίσει να καταλαβαίνει, αρνείται. Ο στρατιώτης τού λέει ότι «αυτό είπε μόλις η σύζυγός σας».

* * *

Τη στιγμή εκείνη, η γιαγιά, η οποία ακόμη δεν έχει καταλάβει τι γίνεται, εμφανίζεται από την αυλή του σπιτιού της με μια κόκκινη σημαία, με τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης. «Ω! Να και η γιαγιά, με την κόκκινη σημαία υποδέχεται τα ρωσικά στρατεύματα», λέει κοροϊδευτικά ο στρατιώτης. «Απλώστε αυτό το κουρελάκι», λέει στη γιαγιά. «Ναι, τη σημαία, απλώστε την». Η γιαγιά ανεμίζοντας την κόκκινη σημαία πλησιάζει και ακολουθεί συνοπτικά ο παρακάτω διάλογος: «Μας περιμένατε;», τη ρωτάει ο στρατιώτης. «Ναι, φυσικά σας περίμενα», απαντάει η γιαγιά. «Και προσευχόμασταν και για εσάς και για τον Πούτιν και για όλο τον λαό». Ο στρατιώτης αρχίζει να της δίνει τρόφιμα «επειδή μας περιμένατε». Η γιαγιά αρνείται να τα πάρει, λέγοντας ότι «εσείς τα χρειάζεστε περισσότερο». Τότε ο στρατιώτης τής παίρνει τη σημαία, της λέει «δόξα στην Ουκρανία» και πετάει τη σημαία στο έδαφος και αρχίζει να την ποδοπατά. Η γιαγιά τότε καταλαβαίνει τι συμβαίνει, επιστρέφει τις κονσέρβες στον Ουκρανό στρατιώτη και δείχνοντας τη σημαία που αυτός ποδοπατά, του λέει: «Οι γονείς μου πολέμησαν γι' αυτήν τη σημαία»...

* * *

Η ιστορία αυτή έχει και νέα επεισόδια, μιας και το BBC έκανε ένα ολόκληρο ρεπορτάζ, με συνεντεύξεις τόσο από την γιαγιά όσο και από τους Ουκρανούς στρατιώτες, που προσπαθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τους αγιοποιήσει. Το υλικό αυτό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διοχετεύθηκε και σε διάφορα ελληνικά ΜΜΕ. Από τη μεριά μας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ορισμένα από αυτά που η Αννα Ιβάνοβνα διευκρινίζει: Οτι βγήκε δηλαδή με την κόκκινη σημαία για να υποδεχτεί τους στρατιώτες, γιατί θεώρησε πως όλοι οι λαοί της περιοχής θα ζήσουν μαζί και πάλι ειρηνικά, ενώ δεν υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει: «Πώς μπορώ να υποστηρίξω κάποιους όταν οι άνθρωποί μου πεθαίνουν; Ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο». Εάν μπορούσε να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, θα του έλεγε: «Κάνατε λάθος. Εμείς οι Ουκρανοί εργαζόμενοι δεν κάναμε κάτι για να το αξίζουμε αυτό. Είμαστε αυτοί που υποφέρουν περισσότερο». Μιλώντας δε για τη σημαία της ΕΣΣΔ, δηλώνει πως «η κόκκινη σημαία δεν είναι η σημαία της Ρωσίας. Είναι το λάβαρο της αγάπης και της ευτυχίας σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε Δημοκρατία. Οχι της αιματοχυσίας. Και όποιος πει το αντίθετο, κάνει λάθος».

* * *

Βεβαίως, η πράξη της Αννας Ιβάνοβνα, που υπερασπίστηκε την κόκκινη σημαία, όταν ο Ουκρανός στρατιώτης άρχισε να την ποδοπατά, λέγοντας «οι γονείς μου πολέμησαν γι' αυτήν τη σημαία», αξιοποιήθηκε τόσο από την προπαγάνδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που επιδιώκει να παρουσιαστεί ως «συνεχιστής της ΕΣΣΔ», αλλά χωρίς τους κομμουνιστές, όσο και από την αντικομμουνιστική ουκρανική προπαγάνδα, που επιδιώκει μεταξύ άλλων να ταυτίσει την ΕΣΣΔ με τη σημερινή Ρωσία. Η ίδια η διάσημη γιαγιά βιώνει τα αποτελέσματα αυτής της προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης από τις δύο πλευρές του ιμπεριαλιστικού πολέμου και δηλώνει πως δεν είναι χαρούμενη που την έκαναν διάσημη, κι αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι στο χωριό της, όπου υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά και συνολικά στην Ουκρανία, την θεωρούν «προδότρια». Στις «μυλόπετρες» της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας επιδιώκεται να συνθλιβεί όχι μόνο η αλήθεια αλλά και η στάση απλών ανθρώπων, που δεν συμφωνούν με την πολεμική αιματοχυσία δύο λαών, οι οποίοι μεγαλούργησαν αδελφωμένοι στα χρόνια του σοσιαλισμού.


Β.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ