ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Στο επίκεντρο Κίνας και Ρωσίας η αμφισβήτηση της «θέσης δύναμης» των ΗΠΑ

«Κάλεσμα αφύπνισης η κρίση στην Ουκρανία», σημείωσε ο Κινέζος Πρόεδρος

Από την παρέμβαση του Κινέζου Προέδρου στις εργασίες της Συνόδου

Xinhua

Από την παρέμβαση του Κινέζου Προέδρου στις εργασίες της Συνόδου
Με τους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας να εστιάζουν στην αντιπαράθεση με τη Δύση και τον πρωθυπουργό της Ινδίας να επιλέγει πιο «προσεκτικές» διατυπώσεις, ξεκίνησε χτες η 14η Σύνοδος Κορυφής των BRICS, της διακρατικής ένωσης όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.

Η Σύνοδος ξεκίνησε χτες διαδικτυακά και ολοκληρώνεται σήμερα, με φετινό διοργανωτή το Πεκίνο και θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τόνισε στην ομιλία του ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων». Κάλεσε τις χώρες των BRICS, «ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες (...), να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους».

Μιλώντας άλλωστε προχτές στο επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Σι, σε έμμεσες αναφορές στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «η κρίση στην Ουκρανία είναι άλλο ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη "θέση δύναμης" και οι προσπάθειες επέκτασης στρατιωτικών συμμαχιών και αναζήτησης της δικής τους ασφάλειας σε βάρος των άλλων θα προκαλούν ζητήματα ασφαλείας».

Αντίστοιχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και (εμμέσως) στον ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είπε ότι «μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των απερίσκεπτων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών». Κατηγόρησε ακόμα τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς» για να «παρακάμψει τα δικά της λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ. Επιπλέον, με φόντο το μπαράζ δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε πως η χώρα του «ανακατευθύνει» τις εμπορικές της ροές προς τις χώρες των BRICS και άλλους «αξιόπιστους διεθνείς εταίρους», υπογραμμίζοντας ότι ερευνάται και η «δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων BRICS».

«Προσεκτικότερες» διατυπώσεις από τον Ινδό πρωθυπουργό

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ινδίας - που όλα τα τελευταία χρόνια προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, κυρίως απέναντι στο Πεκίνο - Ν. Μόντι, επέλεξε πιο «προσεκτικές» αναφορές, μιλώντας για «έναν αριθμό θεσμικών μεταρρυθμίσεων στους BRICS» που έγιναν τα τελευταία χρόνια και «αύξησαν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού». Χαρακτήρισε «αιτία ευτυχίας ότι η συμμετοχή στη νέα μας Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αυξηθεί» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς από τους οποίους οι ζωές των πολιτών μας έχουν επωφεληθεί απευθείας από την αμοιβαία μας συνεργασία», υποστηρίζοντας ότι «τέτοια πρακτικά βήματα έχουν καταστήσει τους BRICS μια μοναδική διεθνή οργάνωση της οποίας το επίκεντρο δεν περιορίζεται στον διάλογο».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, επανέλαβε ότι τα μέλη των BRICS πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη «μεταρρύθμιση» διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «το βάρος των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών πρέπει και αξίζει να αποκτήσει εκπροσώπηση».

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόσα, είπε ότι η Σύνοδος είναι ικανή να δώσει ώθηση σε μια «νέα εποχή» για μια παγκόσμια ανάπτυξη «πιο δίκαιη και βιώσιμη», διεκδικώντας κι αυτός μεγαλύτερο μερίδιο για μία ακόμα ανερχόμενη αστική τάξη του πλανήτη που μαζί με τους συμμάχους της εντείνουν τα παζάρια για τη σύναψη συμμαχιών που θα τους προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακό μπαράζ με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

«Παρέλυσαν» τα τρένα από τη δεύτερη 24ωρη απεργία στους βρετανικούς σιδηρόδρομους

Από την απεργιακή περιφρούρηση των σιδηροδρομικών στο Σέφιλντ
Από την απεργιακή περιφρούρηση των σιδηροδρομικών στο Σέφιλντ
Στη δεύτερη 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες περίπου 40.000 εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηρόδρομους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας.

Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει την αντιαπεργιακή νομοθεσία και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με συμβασιούχους, οι απεργοί και το κλαδικό Συνδικάτο RMT βρέθηκαν από τα ξημερώματα «στο πόδι».

Με συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της Βρετανίας περιφρούρησαν τον αγώνα τους και ετοιμάζονται για νέα απεργία αύριο Σάββατο, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικάτα και συνδικαλιστές από μια σειρά άλλους κλάδους.

Σε πολλούς άλλωστε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους υπάρχει προσανατολισμός για αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με αιχμή τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την πάλη ενάντια στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας.

Χτες οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία «British Airways» στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισαν σε ποσοστό 95% υπέρ της έναρξης απεργιών στη διάρκεια του καλοκαιριού. Διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις προσωπικού, μετά τις απολύσεις τουλάχιστον 13.000 υπαλλήλων τη διετή περίοδο πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο αεροπορικός όμιλος, ο οποίος δεν απέσυρε τη μείωση μισθού ύψους 10% που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρότεινε στους εργαζόμενους ένα εφάπαξ μπόνους ίσο με το 10% του μισθού, την ώρα που ο πληθωρισμός και στη Βρετανία «καλπάζει»...

Πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις σε αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια ώρα στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας «Brussels Airlines», θυγατρικής της «Lufthansa», ξεκίνησαν τριήμερη απεργία.

Εκτός από τα θέματα των μισθών, πιλότοι, αεροσυνοδοί και ιπτάμενοι φροντιστές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού και τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας.

Λόγω της απεργίας των πιλότων και των πληρωμάτων αεροσκαφών, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα μπορεί να διασφαλίσει παρά σχεδόν το 40% του αρχικού προγράμματος πτήσεων.

Σε απεργία προχωρούν σε 5 χώρες και τα συνδικάτα εργαζομένων στην αεροπορική εταιρεία «Ryanair» από σήμερα έως την Κυριακή, ενώ πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις έχει εξαγγείλει και το συνδικάτο εργαζομένων στην εταιρεία «EasyJet» στην Ισπανία.

Γερμανία: Σε απεργία χιλιάδες λιμενεργάτες, η δεύτερη μέσα στον Ιούνη

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα θαλάσσια λιμάνια της Γερμανίας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ έγινε διαδήλωση στο Αμβούργο.

Το συνδικάτο Ver.di ζητεί για τους περίπου 12.000 λιμενεργάτες στις 58 εταιρείες που καλύπτονται από ΣΣΕ στα κρατίδια Αμβούργο, Κάτω Σαξονία και Βρέμη αύξηση του ωρομίσθιου κατά 1,20 ευρώ και αύξηση του ετήσιου επιδόματος για εργαζόμενους σε εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων κατά 1.200 ευρώ. Επιπλέον το συνδικάτο απαιτεί μια «πραγματική αποζημίωση για τον πληθωρισμό» που αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Η χτεσινή απεργία προκηρύχθηκε μετά τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων των λιμενεργατών με την Ενωση των Γερμανικών Λιμενικών Εταιρειών (ZDS).

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι λιμενεργάτες κήρυξαν προειδοποιητική απεργία πριν από τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία στις 10 Ιούνη, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς λιμενεργάτες της Γερμανίας εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη εργαζόμενοι κινητοποιούνται διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς».

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν επίσης το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών της COSCO στον Πειραιά, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

ΔΑΝΙΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Εκδήλωση για τους κομμουνιστές που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποίησε προχτές ο Δανέζικος Σύλλογος Αντιστασιακών και Απογόνων (μέλος της FIR), στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από τη φυλακή Horserod προς τιμήν των κομμουνιστών που φυλακίστηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με απόφαση της δανέζικης κυβέρνησης συνεργασίας αστικών κομμάτων με τους ναζί κατακτητές, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Στάουνινγκ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, στις 22/6/1941 η δανέζικη κυβέρνηση, σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε συνάψει από τις 9 Απρίλη για συνεργασία με τους ναζί κατακτητές, ικανοποίησε ένα από τα αιτήματά τους, που ήταν η σύλληψη και φυλάκιση των κομμουνιστών.

Ετσι, πολλά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ακόμα και μέλη της ηγεσίας και εκλεγμένοι βουλευτές, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν σε πρώτη φάση στη φυλακή Horserod και πολλοί απ' αυτούς στάλθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου δεν γύρισαν ποτέ.

Λέγεται μάλιστα ότι οι δανέζικες αρχές συνέλαβαν πολύ περισσότερους απ' αυτούς που είχαν στις λίστες τους οι Γερμανοί...

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Αντιστασιακών, Ανέτε Μερκ, τονίζοντας τη σημασία που έχει σήμερα ο αγώνας ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας, καθώς και τις προσπάθειες του Συλλόγου ώστε να αναγνωριστεί επίσημα η αντίσταση των κομμουνιστών, αίτημα που παραμένει ανικανοποίητο εδώ και πάνω από 80 χρόνια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ